Dziwna rana na pupie świnki,
Moderator: Dzima
Dziwna rana na pupie świnki,
Witajcie, piszę tak z wieczora przerażona, ale strasznie się przestraszyłam. Zakupiłam świnki morskie. Malutkie. W odstępie około 1,5 tygodnia - ściągane tej samej rasy z hodowli, ok 4 tyg miały. Sądzę, że się polubiły, nie wykazywały walki, razem jadły, piły, spacerowały, wszystko było ok. Znaczy dalej razem to robią, ale dzisiaj zauważyłam u jednej sporą ranę na pupce, bałam się że pierwsza gryzie drugą, ale tak w jednym miejscu by raczej nie gryzła. To dość spora rana, dzisiaj miała strup ale za chwilę jakby został od zdrapany i zrobiła się różowa rana,bez krwi. Oczywiście sierści tam nie ma. Strasznie się przestraszyłam - do tego mlodsza świnka podchodzi do starszej, zgrzyta i chodzi tak kołysząc pupą w kółko. Ciągle wydaje dźwięki zgrzytania i porusza się przy tym bardzo powoli. I chodzi koło tej starszej co chwilkę zgrzytając, ale starsza za bardzo nie reaguje, raczej odchodzi od niej na bok. Nie wiem o co kaman. Może to jakaś choroba, albo faktycznie jedna zagryza drugą? Nie wiem.... Mam zdjęcie ale nie wiem czy tu mogę Wam pokazać?
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Dziwna rana na pupie świnki,
Są na nowym terenie, mogą wystąpić walki i próby ustalenia na nowo hierarchii. Póki krew się nie leje, to dałbym im spokój.