gryzaki

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

quincy

gryzaki

Post autor: quincy »

Witam. Jestem tu nowa i rowniez poczatkujaca, jako opiekun swinki morskiej. Mam swoja 2 tyg. Jest jezcze dzikusem, ale ja nie o tym. Zamowilam jej gryzaki, mialy byc 100% natur, a wyszlo jak zwykle. Sa barwniki (E100 iles tam). Zwrocic, czy mozna podawac? Nie jest to polska firma. :help:
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: gryzaki

Post autor: Lilith88 »

Podaj nazwę produktu i firmy oczywiście również, inaczej nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić o czym mowa. Emulgatory są w większości przypadków naturalne i występują nawet w warzywach i owocach, które przecież są produktem matki natury ;)

EDIT: JD niedawno w innym wątku wrzucił taki fajny artykuł http://weglowy.blogspot.com/2015/05/alm ... rkami.html polecam przeczytać i przestać panikować na widok "E". Lecytyna jest bardzo zdrowa a też ma symbol E jak dowiadujemy się z artykułu, w kwasie cytrynowym też nie ma nic złego, prawda? ;) Szczególnie fajny jest obrazek z jabłuszkiem na końcu :)
quincy

Dziekuje za odp. Forma to JR Farm. Nie wiem czy sa dostepni w Polsce. Wstawilabym zdjecie,ale nie wiem jak :redface:
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Są dostępni, moi Panowie głównie ich produktami się zajadają ;) To bardzo dobra firma i ma zdrowe produkty. Podaj nazwę produktu jeszcze to sama sobie "wygooglam" i zobaczę co to ;)
quincy

warzywa ( sa w formie podluznych gryzakow).

podaje link:

http://www.zooroyal.de/jr-farm-gemuese- ... 25g?c=6012
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

chodziło mi o nazwę z opakowania jak np. JR Farm Sonnenhut & Luzerne-Klee czy JR Farm Quad-Bits Petersilie. Ale możesz przepisać też po prostu skład czy wrzucić linka do sklepu z którego to zamówiłaś i wszystko będzie jasne :)
quincy

edytowalam swoj komentarz juz jakis czas temu i podalam link :)

na opakowaniu jest napisane: skladniki itd i dodane: barwniki: e110, e124, e172
Awatar użytkownika
Lilith88
Kontakt:

Dwa pierwsze są syntetyczne a ostatni naturalny. E110 i E124 nasilają objawy astmy i uczulenia u osób na nią cierpiących, dla reszty są nieszkodliwe, więc myślę, że możesz spokojnie dać świnkom te gryzaki, od takiej ilości nic im nie będzie.
quincy

poki co mamy jedna swinke i widze, ze nasz prosiak teskni. chcialam zaadoptowac jakiegos swiniaka, ale tutaj nie ma tylu porzuconych. przynajmniej ja nic nie znalazlam. tutaj za to przejzalam wszystkie swiniaki do adopcji :D swiniak prawie od poczatku sie drapie, czasem czesto czasem rzadko. ze 3 razy kichnal. mozliwe,ze jest uczulony na granulat. wiec moze wstrzymam sie z podawaniem. moze jestem przewrazliwiona, ale pierwszy raz mam swinke w swoim zyciu, zawsze byly chomiki,psy i koty.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Jeśli świnka się często drapie, pewnie ma wszoły albo grzybicę skóry. Uczulenie jest rzadkością wśród świnek morskich. Każdą kupioną świnkę dobrze jest przebadać na początek u weterynarza. Na pewno znajdziesz jakiegoś, który zna i lubi Meeris :). Skoro nie ma u was organizacji świnkowych, sprawdź w ogłoszeniach w dziale zwierzęta; oddam świnkę morską. Na pewno jakąś znajdziesz. Poza tym, są liczne strony miłośników świnek morskich w Niemczech, może oni ci pomogą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”