Czy warto mieszać karmy? I o kupowaniu dużych worków karm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Czeslava

Czy warto mieszać karmy? I o kupowaniu dużych worków karm

Post autor: Czeslava »

Niedługo planuje kupno świnki morskiej i chciałabym żeby moja świnka była u mnie szczęśliwa. Niezbędne do szczęścia będzie na pewno zdrowe i smaczne (dla świnki) żywienie, dlatego pytam się was czy warto ze sobą mieszać karmy ? Mi chodzi głównie o Versele Laga Cavia Nature i Cripsy, jeżeli mieszacie inne karmy ze sobą to też będę bardzo wdzięczna jeżeli napiszecie jakie i czy wasze świnki je lubią :) :świnka1: .
Nikodemcio

Re: Czy warto mieszać karmy?

Post autor: Nikodemcio »

Po co mieszać skoro można kupić więcej tel lepszej? Można to robić, ale to trochę bez sensu. Sama robię to tylko jeśli nie mam możliwości zakupu cn. Kupuje crispy, a na następny dzień nature. Z crispy bardzo wybieraja, a w cn nie maja za bardzo z czego. Jak juz mieszać to np. cavia nature + cavia complete.
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Ja mieszam kilka różnych karm zazwyczaj
Obrazek
Yvon

Post autor: Yvon »

Ja mieszam Cavia Nature z Cavia Complete.
meiss

Post autor: meiss »

Ja na szczęście kupiłam 10kg cn i będę miała spokój na długi czas, bo ostatnio musiały czekać jeden dzień na przesyłkę, bo wysypały ostatnią porcję i jadły z ziemi resztki...
lubię

Post autor: lubię »

Ja mieszam dość często, nie CN i Crispy, ale CN i końskie muesli, albo CN i suszki rozmaite - to zdecydowanie atrakcyjniejsza i zdrowsza forma jedzenia dla świnek. Przy przestawianiu świń z czegoś meganopodonego mieszałam Crispy, końskie i suszki, potem Crispy, CN, końskie i suszki, potem końskie, CN i suszki i tak doszłam do CN + suszki ;)
Moje prywatne świnie jedzą Greenwoodsa, więc czasem dorzucam tymczasom, żeby sprawdzić jak im smakuje (bo niektóre wolą go niż CN).
Myślę, że warto mieszać, ale żeby poprawić jakość karmy, a Crispy do poprawiaczy nie należy.
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

Jeśli chodzi o kupowanie 10 kg to raczej przy kilku świnkach. Karma powinna być przechowywana w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Obrazek
meiss

Post autor: meiss »

Od czego jest piwnica ;).
Muszę jeszcze skombinować duże wiadro lub kilka mniejszych, by nie wietrzało za bardzo. Musiałam kupić taką ilość, bo u mnie w okolicy ciężko dostać mniej, a cena była atrakcyjna. No i nie będę się martwić co mają jeść jak wysypią i zdeptają zawartość miski, tak jak ostatnio.
Awatar użytkownika
pucka69
Kontakt:

Piwnica - byle by nie była wilgotna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

pucka69 pisze:Jeśli chodzi o kupowanie 10 kg to raczej przy kilku świnkach. Karma powinna być przechowywana w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
A spożyta powinna być w ciągu 2 miesięcy od otwarcia. Potem wietrzeje i traci wartości odżywcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”