Sekcja - co i jak?
Moderator: Dzima
- Marikaaa
- Miejscowość: W-wa
- Kontakt:
Sekcja - co i jak?
Witam, nie znalazłam takiego tematu. A chciałam się zapytać gdzie w W-wie można wykonać sekcję i ile to kosztuje? No i kiedy? Widzę, że stowarzyszeniowe prośki w razie czego takąż przechodzą - czy to wymóg czy decyzja należy do DS? Oby jak najdłużej nie było mi to potrzebne. Brr, nawet nieswojo mi się o to pytać. Ale miesiąc temu nagle odeszła moja świnka, a weterynarz mówiła coś niezbyt jasno, że o sekcję trzeba by zapytać na uczelni. Był weekend, nie chciałam czekać z martwym zwierzęciem w domu do poniedziałku, zwłaszcza że to niepewna sprawa, a świnki mi to nie przywróci. No cóż, jednak człowiek wciąż się zastanawia. Drugiego seniora sprawdzam co chwilę czy oddycha, mimo że ma się świetnie. Ech...
Teraz: Grunia od 19.07.2023 + ...
Nasz wątek: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5805
Dawniej: Mała, Orzeszek, Czarnulka, Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek, Zdzisio, Grusia

Dawniej: Mała, Orzeszek, Czarnulka, Naleśnik, Nicek, Wicherek, Florek, Zdzisio, Grusia
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Re: Sekcja - co i jak?
myślę że Medicavet, Ogonek
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
O tym, czy prywatnym świnkom robić sekcję decyduje zawsze właściciel. Czasami zależy na tym wetowi - kiedy przyczyna śmierci nie jest jasna, zwierzę nie poddało się leczeniu.
Swoje świnki lecze w Medicavecie, kiedy rok temu odeszla Tola po chorobie trwającej kilka godzin, to wlaśnie sama dr Kasia Kacprzak-Kamińska wykonała sekcję, bo przyczyna zgonu nie była jasna. Ostatnio, przy Jantarze, który chorował kilka dni i wiadomo było na co - nie bylo takiej potrzeby.
Stowarzyszeniowym tymczasom zawsze staramy się wykonać sekcję - żeby znać przyczynę śmierci i wyeliminować ewentualne błędy leczenia czy opieki.
Robią ją weci w Medicavecie, Pulsvecie, Kajmanie, Ogonku. Na SGGW też.
Jeśli świnka umiera w domu, trzeba ją jak najszybciej dostarczyć do lecznicy, najlepiej zadzwonić i umówić się, zwłaszcza, jeśli nie dotyczy to pacjenta danej lecznicy.
Zwykle pytają, co zrobić z ciałem - można się zdecydować na kremację, która kosztuje chyba 70 zł, albo poprosić o oddanie, jeśli chcemy i możemy sami pochować zwierzę - choć to teoretycznie niezgodne z przepisami...
Swoje świnki lecze w Medicavecie, kiedy rok temu odeszla Tola po chorobie trwającej kilka godzin, to wlaśnie sama dr Kasia Kacprzak-Kamińska wykonała sekcję, bo przyczyna zgonu nie była jasna. Ostatnio, przy Jantarze, który chorował kilka dni i wiadomo było na co - nie bylo takiej potrzeby.
Stowarzyszeniowym tymczasom zawsze staramy się wykonać sekcję - żeby znać przyczynę śmierci i wyeliminować ewentualne błędy leczenia czy opieki.
Robią ją weci w Medicavecie, Pulsvecie, Kajmanie, Ogonku. Na SGGW też.
Jeśli świnka umiera w domu, trzeba ją jak najszybciej dostarczyć do lecznicy, najlepiej zadzwonić i umówić się, zwłaszcza, jeśli nie dotyczy to pacjenta danej lecznicy.
Zwykle pytają, co zrobić z ciałem - można się zdecydować na kremację, która kosztuje chyba 70 zł, albo poprosić o oddanie, jeśli chcemy i możemy sami pochować zwierzę - choć to teoretycznie niezgodne z przepisami...
- Marikaaa
- Miejscowość: W-wa
- Kontakt:
... bo np. człowiek martwi się o życie i zdrowie drugiej świnki? Pomijając zwykłą ludzką dociekliwość - czy aby czegoś nie zauważyłam? Czy dało się uniknąć? Minął już miesiąc więc w tej chwili jest to pytanie na zasadzie bycia przygotowanym na najgorsze w przyszłości. Pytać o takie techniczne rzeczy kiedy człowiek jest cały rozstrzęsiony może być ciężko. Tak się przejęłam, że jeszcze przeegzaminowałam weta, co do zakresu badań jakie może wykonać. I już przynajmniej wiem, że jakby co to na RTG gdzie indziej, ale wciąż kilka minut drogi od domu.JaAnia pisze:A sekcja jest Ci potrzebna bo ...?
Dziękuję bardzo, to widzę, że jest do kogo dzwonić. Oby nie prędko. Co do kremacji to w Pruszkowie koszt wynosi 40zł, a świnka jeśli waży mniej niż 1 kg to przepisy nie każą jej kremować, a nawet mogą jej nie chcieć wziąć. Ja się właśnie zdecydowałam na to rozwiązanie. A ile kosztuje taka sekcja?
Teraz: Grunia od 19.07.2023 + ...

nie wiem jak w Warszawie, ale w Bydgoszczy np. sekcja kosztuje ok 25 zł. sekcja z badaniami toksykologicznymi możliwa jest tylko na uczelni, a tutaj ceny są wysokie.
- porcella
- Moderator globalny
- Kontakt:
W Medicavecie ostatnio w ogóle nie płacimy, jeśli świnka była pacjentem.
Spotkałam się z różnymi cenami - do 70 zł.
Spotkałam się z różnymi cenami - do 70 zł.
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
U mnie w lecznicy, jeżeli zwierzak był pacjentem pani wet. to sekcja jest wykonywana za darmo lub za jakieś drobne kwoty nieprzekraczające 5 zł. Najczęściej pani wet. sama się pyta, czy można wykonać sekcję bo na tej podstawie zdobywa także doświadczenie.
Ostatnio niestety musiałam wykonać sekcję i oddać zwierzątko do spalenia.
Łącznie kosztowało mnie to 20 zł. Chyba zależy od kliniki i weterynarza 
Ostatnio niestety musiałam wykonać sekcję i oddać zwierzątko do spalenia.

W Gorzowie za sekcję świnki,która była pacjentem weterynarza i umarła bo choroba nie została prawidłowo zdiagnozowana zapłaciłam 20 złotych. To chyba nie wszędzie jednak zwierze było pacjentem to sekcja jest za darmo.
- martu.ha
- Kontakt:
za kremację w medicavecie płaciłam 30zł