Wyjazd właściciela i tęsknota świnki
Moderator: Pulpecja
Wyjazd właściciela i tęsknota świnki
Nie do końca wiem co robić, żeby zapobiec ewentualnym problemom związanych z tęsknotą świnki. Dokładniej mówiąc mam zamiar w wakacje wyjechać na okres 2 miesięcy wyjechać za granicę. Zabranie świnek ze sobą nie jest możliwe. Planowałam zostawić je w moim domu, w miejscu gdzie klatka zawsze stała, pod opieką mojej mamy, którą postaram się przeszkolić w opiece i czyszczeniu klatki. Jednak obawiam się tego, że jedna ze świnek (mam 2 samców) może popaść w tą popularną na świnkowych forach depresję z tęsknoty. Niestety jakiś czas temu Rudy stracił swojego brata i do tej pory zdarza mi się w nocy słyszeć jak go woła , mimo, że ma już nowego kolegę w klatce. Obawiam się, że jeśli na dłuższy czas również mnie zabraknie przy nim, bo to ja się nimi opiekuję, bawię, głaszczę, karmię, to może wywołać jakieś negatywne efekty w jego zachowaniu. Mam nadzieję, że brak właściciela nie wpłynie na niego tak bardzo, bo jednak ktoś się nim będzie zajmował.. Liczę na odpowiedzi osób, które może już kiedyś zostawiały świnki na tak długi okres czasu lub wie, jak powinnam świnkę przygotować do tego rozstania. A może nie muszę nic robić, bo świnka nie przejmie się tym wcale tak bardzo?
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Wyjazd właściciela i tęsknota świnki
Do wakacji jeszcze dużo czasu. Szkol mamę, wszystko powinno być dobrze.
Dobrze jest w takich przypadkach zostawić świnki w domu, lepiej, niż gdzieś oddawać, nawet pod dobra opiekę. One nie lubią zmian. Ale i tak moga sie obrazić na ciebie.
Dobrze jest w takich przypadkach zostawić świnki w domu, lepiej, niż gdzieś oddawać, nawet pod dobra opiekę. One nie lubią zmian. Ale i tak moga sie obrazić na ciebie.