Świnka nie chce wychodzić z klatki!!!

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
Savannah

Świnka nie chce wychodzić z klatki!!!

Post autor: Savannah »

Co zrobić?! Mam prosiaczka od ok. 8 mies. Ma klatkę 100 cm. Gdy po spokojnym kolankowaniu wkładam go do klatki szarpie się niemiłosiernie!
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Re: Świnka nie chce wychodzić z klatki!!!

Post autor: pucka69 »

to chyba wracać nie chce? nie wychodzić? albo czegoś nie rozumiem
Obrazek
Savannah

Rzeczywiście nie jasno się wyraziłam, PRZEPRASZAM! Pierwsza sprawa-moja świnka nie cchce wychodzić z klatki. Wabie ją jej ulubioną natką pietruszki. Nic w moim pokoju (nawet dla świnki) strasznego się nie dzieje. Druga sprawa-świniaczek po kolankowaniu gdy chce włożyć go do klatki on rwie się niemiłosiernie (w stronę klatki).
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

niektóre świniaki po prostu nie lubią momentu chwytania w ręce i już... u mnie jest tak samo.

a czemu świniak sam? (jak rozumiem)
Savannah

Chodzi Ci o to gdy wkładam go do klatki??? A jeśli chodzi o towarzystwo to właśnie jestem nad zastanawianiem się nad szczegółami. Niedługo nie będzie sam. Może z towarzystwem będzie chciał wychodzić na spacerki po pokoju!
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

no, wkładania, wyjmowania, ogólnie brania pod brzuszek i podnoszenia.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Może się boi być poza klatką?

Kumpel/a (tej samej płci) na pewno pomoże, bo świnki są dużo odważniejsze w stadzie niż pojedynczo.

A próbowałaś oswajać świnkę z wybiegiem, tj. dawać na początku bardzo dużo schronień (mogą być kartonowe pudełka itp), a potem stopniowo zmniejszać ich ilość? Prosiaki są bardziej skore do biegania, jak czują się bezpiecznie i mogą się w razie "zagrożenia" - czyli czegokolwiek w ich mniemaniu - szybko gdzieś ukryć.
Savannah

U mojej świnki jest tak, co że na wybiegu jest domek, norka itp.
On boi się wyjść z klatki (nawet jak go wabie smakołykami). A jak ja go wyjmuje to jest panika ,,Gdzie ona mnie bierze! Chce do klatki!". I w ogóle nie patrzy czy na zewnątrz jest fajnie czy strasznie. Mój Gucio to taka strachajła. Mam nadzieję, że z towarzyszem będzie mu raźniej. Jeśli na łączeniu nie wyjdzie z niego ,,potworek" (jakim dotychczas nie był) on będzie tą świnką posłuszną i poddaną.
Awatar użytkownika
idealna81
Miejscowość: Włocławek
Kontakt:

Post autor: idealna81 »

Witam.

Jak czytam Wasze wpisy , to odnoszę wrażenie ,że mam podobnie. Odkąd zmieniłam Ricie domek na większy 120x60, to ciągle jest schowana pod półką, jak słyszy jedzenie to jak "złodziejka" rozpędza się bierze np: buraczka i zmyka z nim pod półkę,i tak robi z pozostałymi warzywami lub owocami. Jak chce ją złapać i wyjąć z pod tej półki to zapiera się nóżkami,albo wylatuje jak torpeda i nie mogę jej złapać - jak już ja złapie i wezmę na kolana to rozkłada się na swojej pieluszce, główkę kładzie na bok i się wręcz rozpłaszcza i mruczy i od czasu do czasu podczas czesania i głaskania liże moją lewa reke. Co dziennie ją biorą na rece, puszczam po pokoju ...jak jest wypuszczona poza klatka to szybko ucieka w dziury aby się schować ,w przyszłym miesięcy postaram sie kupić jakaś zagrodę - Rita jest sama od stycznia tego roku, starałam się o adopcjie Mimi...ale niestety....nie zaakceptowały sie :świnka1:

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”