Świnka nie chce jeść

Biegunki, zatwardzenia, wzdęcia, zapalenie jelit, nieprawidłowa waga;

Moderator: Dzima

kaka7878

Świnka nie chce jeść

Post autor: kaka7878 »

mam problem ze świnką ( dziewczynka, 3 lata ), od jakiegoś czasu nie potrafi przeżuwać ani jeść.. nie wiem co może być tego powodem... zębów nie ma przerośniętych ani nic z tych rzeczy...u weta byłam ale też nie wie co to może być...

zawsze normalnie jadła a od teraz nawet jak coś chce przeżuć to nie potrafi i tylko mamla "jak babcia bez zębów" - nie przeżuwa = nie może jeść i nie je, dlatego muszę ją karmić papkami strzykawką

wiecie co może jej być?
śliwka

Re: Świnka nie chce jeść

Post autor: śliwka »

Czy wet sprawdził zęby na oko? Nie ma może ropnia w pyszczku? Byłaś u specjalisty od gryzoni?
kaka7878

Sprawdzał i nic nie widzi ... więc sama nie wiem co może jej być
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

A czy sprawdził wziernikiem? Albo za pomocą rozwieracza?
Obrazek
kaka7878

nie właśnie.... normalnie jej pomacał koło szyi i popatrzył normalnie na zęby i nic nie widzi.
śliwka

Post autor: śliwka »

@Kaka, trzonowców u świnki nie da się sprawdzić na oko, trzeba do tego użyć, tak jak pisze pucka, specjalnego wziernika który rozwiera policzki świnki.
boe22

Post autor: boe22 »

Radzę iść do innego weta i sprawdzić porządnie ząbki.
pigeon.queen

Post autor: pigeon.queen »

idź do innego weta, a do czasu kiedy świnka nie daje rady sama jeść podawaj jej ten pokarm sama. łyżeczką lub czymś innym. Najlepiej warzywa w postaci papki (będzie Ci najłatwiej). Pamiętaj, że świnka musi jeść, ponieważ jej jelita przesuwają pokarm nie tak jak ludzie-ruchami mięśni, lecz przez przepychanie treści jelitowej kolejnymi dawkami pokarmu :)
kaka7878

oczywiście karmię ją strzykawką ale coś widzę że ma trudności z połykaniem - wiecie co może być przyczyna tych trudności?
Jak podaję śwince papkę strzykawką lub wodę to świnka ma trudności z połykaniem, krztusi się, język wyciąga jakby chciała pokarm wyrzucić spowrotem.
wet powiedział że nic w śwince nie widzi i może to ma podłoże nowotworowe ? :cry:
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Kurza twarz jakiś słaby to wet...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ pokarmowy”