Dziwne tiki i ruchy

Moderator: Dzima

kubusiekoo

Dziwne tiki i ruchy

Post autor: kubusiekoo »

Witam :) mam swinke rasy rozetka. Mam go juz 7 dni ale od 2 dni zauwazylem u niego dziwne tiki (gdy idzie rusza glowka w nietypowy sposob, a czasem zdarza mu sie przy tym podskoczyc). Czy to sa objawy padaczki? :(
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: dziwne tiki

Post autor: joanna ch »

A to nie jest zwykły popcorning czyli świńskie okazywanie radości?
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

https://www.youtube.com/watch?v=lyPsXnmOqFs
https://www.youtube.com/watch?v=hVqgIkEJL40
czy chodzi Ci o takie zachowanie?
jeśli tak to jest to popcorning :) Świnki tak się bawią, rozładowują energię.
kubusiekoo

Post autor: kubusiekoo »

tak to. a juz sie balem o niego ;) dziekuje

moge isc spac spokojnie :)
Nikodemcio

Post autor: Nikodemcio »

Ja jak pierwszy raz to zobaczyłam też byłam przekonana, że to padaczka. One sie po prostu tak głupkowato bawią :lol:
lubię

Post autor: lubię »

Siostra (zostawiona z moimi chłopakami na czas wyjazdu) zadzwoniła do mnie spanikowana, że świniak zapadł na ciężką chorobę neurologiczną :lol: Jak się dowiedziała, że to objaw radości, związany zapewne z czymś, to było takie "Naaprawdęę...?" i się zaczęło sprawdzanie, po czym jeszcze prosiaki skaczą - bardzo skutecznie mi ich upasła 8-)
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

Hłe hłe dobre :D Choroba neurologiczna :laugh:
kcHera

Bieganie i potrząsanie łebkiem

Post autor: kcHera »

mam swoją świnkę morską ponad miesiąc i od wczoraj strasznie potrząsa łebkiem i ma tak jakby napady i biega jak szalona. Jakby uciekała, nie wiem czy to jest ze szczęścia bo wygląda raczej na przestraszoną. Proszę pomóżcie. Jest to samczyk, ma około 3 miesięcy.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2014, 13:47 przez kcHera, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tytuł zmieniony na bardziej konkretny
boe22

Re: BŁagam pomocy! Coś jest nie tak.

Post autor: boe22 »

Ciężko stwierdzić, jak się tego nie widzi...
Ale jeden z moich prosiaków też kiedyś miał okres szaleństwa i tak to mniej więcej wyglądało ;) .
Po miesiącu wrócił do zdrowia psychicznego :lol: .

Poza tym zachowuje się normalnie? Tzn. normalnie je, bobczy, poza napadami szaleństwa nie ma innych niepokojących objawów?
Jak często mu się to zdarza i ile czasu trwa?
kcHera

Re: BŁagam pomocy! Coś jest nie tak.

Post autor: kcHera »

Tak, wszystko normalnie. Wcina warzywka i owoce, sianko. Kupki są normalne. Od wczoraj tak ma, i trwa to dosłownie około minuty,biega, obija sie o meble ( jest wypuszczony i biega po pokoju ). A zdarzyło sie to okolo 10 razy na moich oczach. Przed chwilą miał taki ' napad' wbiegł do klatki i siedzi w domu. Co chwilę jakby podskakuje bo widzę. Zachowuje sie jakby coś go goniło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”