5 letnia świnka - Czy łączyć?

zioq3k

5 letnia świnka - Czy łączyć?

Post autor: zioq3k »

Witam,
Posiadam 5 letnią samiczkę - Pigi. Przez ten czas ciągle żyła sama, lecz wkońcu nastąpił ten czas, że świnka urosła do takich rozmiarów :mrgreen: że trzeba było starą klatkę 60 wymienić na dużo większą i szerszą 70 (70x60). I teraz mam możliwość dostania 2 świnki która też jest samiczką, ale niestety ma tylko 5 miesięcy. A aktualna jest już bardzo starą świnką i nie wiem czy ten młody jej nie zamęczy lub coś. Tymbardziej że przez 5 lat żyła samotnie, to czy nie jest tak że już się przyzwyczaiła i nie chce towarzystwa?

Co powinienem zrobić? ;)
Nikodemcio

Re: 5 letnia świnka - Czy łączyć?

Post autor: Nikodemcio »

klatka 70 jest stanowczo za mała dla jednej świnki, a co dopiero dla dwóch. Najpierw zadbaj o komfort jednego prosiaczka, a później myśl o powiększaniu stada.
zioq3k

Obrazek

To jest na prawdę za małe? Przecież świnka ma tu peełno miejsca :)

Jak miałem 60x20 to wtedy było źle.

Czyli ogólnie za mała na dwie świnki, tak ?

A jakbym miał większą klatkę to wtedy by to miało sens? :)

Poprawka, klatka ma 76 cm, zmierzone :)
Awatar użytkownika
effcien
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: effcien »

Na dwie świnki musi być minimum klatka setka. Jeśli uważasz, że klatka o dł. 76 cm zapewnia pełno miejsca, zachęcam do zamieszkania na stałe w pokoju o powierzchni 10 metrów kwadratowych na spółę z kimś innym.
Kiedyś napisałam na fejsie taki komentarz:
Długość klatki dla 1 świnki musi wynosić minimum 80 cm. Minimum.
Powierzchnia pokojów w lokalu socjalnym musi mieć powierzchnię minimum 5 metrów kwadratowych, 10 w przypadku gospodarstwa jednoosobowego. Rozumiesz porównanie?
Nikodemcio

1. Jesteś na swinkowym forum gdzie masz pełno informacji w tym o rozmiarach klatki dla jednej świnki.
2. Jak wyżej już napisano dla dwóch świnek klatka to minimum 100cm, a jeszcze lepiej gdyby było to 120cm.
3. Ten paśnik nie jest najbezpieczniejszy. Zamień go na cos innego, bo świnka skacząc i biegając może zahaczyć o niego nogą i wydarzy sie nieszczęście, a poza tym zajmuje znaczna część klatki.
4. Żwirek jak podłoże samo w sobie nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jest twardy i ostry wiec świnka może bardzo łatwo pokaleczyć na nim łapki. W ogóle o choroby świńskich łapek bardzo łatwi więc trzeba dmuchać na zimne. Przykryj go trocinami/sianem lub połóż na wierzch matę łazienkową, dry bed albo polar.
Polecam poszerzyć wiedzę na temat tych zwierzątek, bo mimo, ze posiadasz świnkę długo nie wiesz o niej najwięcej(wnioskując z postu)

To niebieskie to kuweta? Jeśli tak to na pewno za mała i zapewne nieodwiedzana :)
zioq3k

1. racja
2. Okej okej, a wydawała mi się ogromna.
3. Okej, to go zamienię na taki wiszący jak był w poprzedniej klatce.
4. Ona na takim podłożu żyje od ponad 4 lat, a w zoologicznym jak brałem klatkę to sie pytałem czy trociny na górę dawać to ci że bez sensu skoro jest świnka dorosła :E

No ja wiem chyba najważniejsze rzeczy tylko, wiem co może jeść czego nie i tego typu sprawy. Z tą klatką to powiem że wszędzie inaczej mówią, jedni że 60 drudzy że 80 a trzeci że 100 i jak brałem świnkę 5 lat temu to gdzieś wyczytałem że 60 będzie okej. I tak jakoś sobie zakodowałem więc myślałem że ta klatka teraz jest wielka :like:

Tak to jest kuweta, świnka ją używa sporadycznie :)

w 2 osoby na 9m2 dałem radę kiedyś, ale komfortowe to nie było :E Więc wiem w czym rzecz :P
Nikodemcio

Jak 5 lat temu udzielałam się na forach to absolutnie na każdym pisało ze minimum to 80cm dla świnki i +20cm dla każdej kolejnej.
Nie słuchaj sprzedawców nigdy nigdy nigdy i na prawdę zrób coś z tym żwirkiem, bo to, ze stała na nim 5 lat nie znaczy, ze było to dla niej wygodne. Na pewno nie było. Wyobraź sobie, ze Ty chodzisz gołymi stopami po tym granulacie. Na pewno wygodniej byłoby jej położyć sie na miękkim polarku, albo chociaż na trocinach. I co komfort ma do wieku świnki? Głupota.
Zaglądnij do wątku http://forum.swinkimorskie.eu/viewtopic.php?f=24&t=146 znajdziesz tam mnóstwo informacji o tym na czym trzymać świnkową dupcię.
tu masz przykłady klatek forumowiczów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tu moje.
Góra 80x40 dół 80x90, a najmniejsza z boku to 60x30. I wciąż uważam, ze moich trzech chłopców ma zbyt mało miejsca do biegania.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zioq3k

Ludzie to mają fantazję widzę z tymi klatkami.. Aż zazdroszczę że sam takiej nie mam :evil: Moja miała kiedyś hamak, ale niestety po kilku dniach był już taki brudny, że kompletnie nie nadawał się do użytku.. Mogę jej do klatki w sumie wrzucić ręcznik którego już nie potrzebuję, może być ? Tylko że pewno po kilku dniach znowu prześmierdnie i nie będzie można go doprać tak jak z tym hamakiem ;/

Ewentualnie mogę na górę wrzucić dużo trocin i na to kupić jakąś matę czy coś i chyba też będzie dobre, prawda? :)
Nikodemcio

Możesz nadal używać granulatu i na to dać mate łazienkową. Ja tak właśnie robię i bardzo sobie chwalę.
Hamaki aktualnie mam z kawałków pociętego ręcznika. Zmieniam(piorę) raz na miesiąc, bo dopiero wtedy zaczyna być brudny. Mata ma też ten plus, ze świnka nie brodzi w obsikanych trocinach i jest czystsza.
Ręcznika na podłoże nie polecam, bo po godzinie cały pływa. Ale jeśli położysz mate możesz z ręcznika zrobić legowisko.

A co do prania, to jeśli pralka to jak najwyższa temperatura jeśli, aż taki bród. Można dodać miarkę octu, bo dobrze czyści i zabija zapach siuśków, a dobrze wypłukany nie prześmierdnie materiału. Ręcznie też można prać z octem. Wystarczy wlać ocet wodę i proszek do miednicy i zostawić na jakiś czas. Później przeprać i gotowe.
Maty pierze się tak samo, ale nie na najwyższej temperaturze.
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Witaj na forum! Pomysł doświnienia jest świetny, nawet gdy ma się świnkę w wieku dojrzałym (tzn. jak Twoja :)). Dla dwóch kwikaczy klatka 100 cm to minimum, bo one sobie lubią pobiegać a jak się pokłócą to lepiej żeby każda miała jakiś swój kąt (ludzie też się czasem kłócą, co nie? :D).
Ja używam bardzo grubej warstwy trocin i bardzo to sobie chwalę. W lato świnki wykopują dołki i w nich śpią a w zimniejsze dni chowają się pod stertą siana i trociny grzeją ich szanowne... ykhm :lol:
Nie wiem skąd masz dostać tę młodą samiczkę, ale jeżeli z zoologicznego to stanowczo odradzam. Swinki z zoologów pochodzą z pseudohodowli gdzie mają kiepskie warunki. Do domów często trafiają chore a niejednokrotnie w ciąży.

Co do klatki - można kupić 100 cm klatkę nawet nową za kwotę poniżej 100 zł (zobacz allegro).
Świntuszkę masz dorodną :love: Tylko więcej sianka syp i polecam albo kule na siano albo wiszący paśnik :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Łączenie świnek morskich”