Świnka, a pies

Czyli czym Twoja świnka zaskoczyć potrafi

Moderator: Pulpecja

Savannah

Świnka, a pies

Post autor: Savannah »

Boję się jak świnka zareaguje na psa rasy Jack Rusell Terrier. Są to psy myśliwskie, wiem. Ale jakby wychowałby sie ze swinka
Marcelina

Re: Świnka, a pies

Post autor: Marcelina »

Ruselly polowały na gryzonie, więc może być ciężko. Ale jeśli masz już świnki i pies dopiero do Ciebie dołączy to jest szansa na dogadnie się. Dużo zależy od linii, z której bierzesz psa. Psy wystawowe mają słabsze popędy od pracujących, chociaż ne zawsze. O ile dobrze się orientuję to parson rusell terriery są mniej cięte, ale średnio interesuję się psami myśliwskimi.
Osobiście mam 2 wyżły, które były przed świnkami. Udało mi się wypracować, aby ignorowały gryzonie, ale nigdy nie pozostawię ich bez nadzoru z prosiakami. Jeśli możesz to wyslij mi na pw link do hodowli, z której chcesz wziąć psa - łatwej będzie ocenić użytkowość
Aguś79

Post autor: Aguś79 »

Ja mam w domu kundelka i jak przyszła do nas świnka to pies chciał sie z nią bawić jak z innym psem czym mógł zrobić jej krzywdę.Wtej chwili pies ignoruje świnki ewentualnie je obwąchuje.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Ale kundelek to nie to samo, co rasowy pies myśliwski... jednak bym nie ryzykował.
Podpis usunięty przez administratora.
Marcelina

Post autor: Marcelina »

Jack Daniel's pisze:Ale kundelek to nie to samo, co rasowy pies myśliwski... jednak bym nie ryzykował.
Zgadzam się. Sama mam porównanie - kundelek (mix psa pasterskiego) kompletnie ignoruje świnki, powąchał i olał. Za to wyżlica dostała szału, gdy pierwszy raz zobaczyła klatkę z gryzoniami.
Savannah

Post autor: Savannah »

Marcelina, nie wiem jeszcze z jakiej hodowli chciałabym psa.
Dziękuję za odpowiedzi ;)
Hahnoto

Post autor: Hahnoto »

Mam dwa yorki (rasowe), a jak wiadomo (albo i nie) pierwotnie był one używane do łapania szczurów :)
Jakie są ich relacje z moimi świnkami?
Powiem tak...widać zainteresowanie jak prosiaki biegają po wybiegu, ale najbardziej zainteresowanie ich bobkami, które chyba są palce lizać :lol:
Co do samych świnek to podejdą, powąchają, pomachają ogonem...i to wszystko :D
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Mam kundla który świnki ... zagania, ona taki bardziej opiekuńczy.
Koleżanka ma kundla w typie teriera i ma też koszatniczki. Robią z nim co chcą - wywalają go z kontenera w którym śpi, układają mu się na głowie jak śpi w plamie słonecznej, ugryzły go w nos jak im do klatki wsadzał.
Obrazek
Arwenka

Post autor: Arwenka »

Moja świnka sprawdziła kiedyś czy ucho jamnika jest jadalne ;) Jamniczka była lekko zdziwiona tym co się stało i uciekła ;)

Generalnie Ama nie zaczepia świnek choć jest nimi zainteresowana. Zdarzyło jej się dać buzi śwince przez klatkę ;)
mil

Post autor: mil »

U mnie z kolei jedyny problem jaki mam, dotyczący psa i świnek to to, że Łatka nieustannie podkrada karmę i kolby dla świniaczy :DDD
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zachowania, nawyki, wybryki”