Zastanawiam się nad wagą świnek morskich. Czy są jakieś wytyczne ile świnka powinna ważyć, coś jak tabele ze wzrostem dla dzieci...
Gdzieś przeczytałam że 8 miesięczna świnka powinna ważyć ok 500 gramów? To prawda?
Jak to jest z tą wagą?
Prawidłowa waga świnki
Moderator: pastuszek
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Re: Prawidłowa waga świnki
Waga jest indywidualna i zależna osobniczo. Na jej ogół składa się żywienie, genetyka, ogólna budowa ciała, żywienie matki podczas ciąży, masa urodzeniowa, przebyte choroby w trakcie życia. Dlatego też nie ma czegoś takiego, jak tabele wzrostu. Bo całkiem normalny jest 900-gramowy półroczny samiec, jak i nieco lżejszy około roczny.
Generalnie, większość rzeczy pisanych na internetowych blogach, to niestety powielane bzdury
Generalnie, większość rzeczy pisanych na internetowych blogach, to niestety powielane bzdury

Podpis usunięty przez administratora.
Dziękuję za odpowiedź bo właśnie nie wiedziałam czy moje świnki aby nie są zbyt ciężkie. czy jest w wadze świnki coś co może nas zmartwic? np czy strata wagi jest objawem choroby itp?
- Jack Daniel's
- Kontakt:
Na pewno świnka nie powinna być otyła. Jeśli jest duża i ciężka, ale nadal pod skórą czuć delikatny zarys kręgosłupa i żeber, to tkanka tłuszczowa nie jest nadmierna. Spadek masy, jeśli nie jest niewielki i gwałtowny nie jest niczym niepokojącym, np. 20 gram w ciągu doby jest normalnym wahaniem, wynikającym chociażby z nawodnienia. Jeśli jednak świnka traci 100 gram (bądź więcej) masy w krótkim czasie, to należy niezwłocznie udać się do weterynarza, bo wtedy na pewno jest z nią coś nie tak.
Mój samczyk wiek ok 9 m-cy / obecnie kastrat/ waży dokł. 978 dk, typowy gabaryt , średniego ,,wzrostu" rozetka. Samica lat prawie 3 dość solidnej budowy ciała
nigdy nie rodząca i ze skłonnością do tycia.. sprząta wszystko co zostaje po innych prośkach, waży z 1300 dk, normalnie ważyła 1200 dk i było ,,w sam raz"

Moja świnka ma 3 lata i waży 928 gram. Chyba to za mało co? ;/
- effcien
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Zależy, czy ogólnie jest duża, długa. Ale wydaje mi się, że jest ok.Iryska pisze:Moja świnka ma 3 lata i waży 928 gram. Chyba to za mało co? ;/
Hej
Uspokoiłyście mnie trochę, bo zaczełam się martwić że utuczyłam trochę mojego Bidonka. Ma 11/12 mięcy i waży 810. Ma duży apetyt i wydaje mi się że troszke przytył odkad go adoptowałam z młodszym kolegą który nie ma takiego apetytu.Bidonik Taki okrąglutki sie zrobił
nie chce ich przekarmić złaszcza Bidonka.
Rano zawsze im dajemy jeść, miskę jedzonka, wodę i jakieś warzywka którymi najpierw ich karmimy z ręki żeby oswoic ze sobą, dajemy kawałek kukurydzy.Wieczorem jak widzimy że maja jedzonko to nie dajemy na noc, a jak nie mają to sypie im troszkę, do tego wieczorem zazwyczaj karmimy ich z reki marchewka albo ogórkiem.No i sianko mają cały czas.
Co o tym sadzicie? możę cos poradzicie jak ich karmić żeby nie utuczyc ?
Uspokoiłyście mnie trochę, bo zaczełam się martwić że utuczyłam trochę mojego Bidonka. Ma 11/12 mięcy i waży 810. Ma duży apetyt i wydaje mi się że troszke przytył odkad go adoptowałam z młodszym kolegą który nie ma takiego apetytu.Bidonik Taki okrąglutki sie zrobił

Rano zawsze im dajemy jeść, miskę jedzonka, wodę i jakieś warzywka którymi najpierw ich karmimy z ręki żeby oswoic ze sobą, dajemy kawałek kukurydzy.Wieczorem jak widzimy że maja jedzonko to nie dajemy na noc, a jak nie mają to sypie im troszkę, do tego wieczorem zazwyczaj karmimy ich z reki marchewka albo ogórkiem.No i sianko mają cały czas.
Co o tym sadzicie? możę cos poradzicie jak ich karmić żeby nie utuczyc ?

- Jack Daniel's
- Kontakt:
Roczny samiec i 800 gram? Ma jeszcze jakieś 300-400 gram zapasu.
Mam miesieczną (15.11 skończyła miesiac) świneczkę waży 116g jest chudziutka gdzies przeczytałam, ze mies. świnka powinna wazyc 295g czy mam ja jakąś specjalną karma dokarmiać. Mam ja od wczoraj i je CP i CC z warzyw dałam wczoraj marchew, kalafiora i liście, buraka i wszystkiego próbowała i jadła.