Moja świnka Rambuś od tygodnia dziwnie się zachowuje, kiedy biorę go na ręce to dziwnie się kręci kwiczy wypatruje czegoś podgryza mnie w ręce a jak coś zobaczy to wtula się we mnie np. usłyszał telewizor i się przestraszył . Wcześniej się tak nie zachowywał ,normalnie się do mnie przytulał kładł się na ,,placka" a teraz chowa się albo pomiędzy moimi nogami lub pod ramionami. Zaczynam się o niego bać ma już 5 lat i troszkę już przeżył, druga świnka też jest lecz się z nią pokłócił. Z jakiego powodu tak się zachowuje ? może w mikro zoo coś mu się stało może był zile traktowany... Szczerze mówiąc to w mikro zoo siedział w jednym akwarium z 11 świnkami i jeszcze ta baba jak go wyciągała , masakra! Chwyciła go jak jakomsi lalkę aż zaczął piszczeć Nie wiem co ona z tymi świnkami robiła ale jest szczególnie wyczulony na dotykanie po bokach brzucha , tylko mi pozwala się tam dotykać ale nie zawsze. Czy mogę mu jakoś pomóc? daje jego zdjęcie. Rambo był i jest samcem alfa i nie wiem czego się tak boi.
http://imageshack.us/a/img823/9687/t73l.jpg
Zmieniłam tytuł wątku na konkretną informację co się znajduje w wątku. mod. Olga1109
Zmiana zachowania
Moderator: Pulpecja
Re: Dziwne zachowanie
Wydaje mi się, że ktoś musiał go porządnie nastraszyć. Bo, skoro piszesz, że boi się nawet telewizora to musi być coś nie tak. Moja świnka zachowuję się właśnie w ten sposób, kiedy się bardzo czegoś przestraszy. Chowa mi się we włosy, wytrzeszcza oczy i czasami nawet warczy.
Cudna świnka
A co do wrażliwego brzuszka - 4/5 świnek morskich po prostu nie lubi gdy dotyka się ich brzuszków Taka natura... Jeśli przy dotykaniu nie piszczy a tylko podskakuje i próbuje się wykręcać to reakcja ta jest w pełni normalna.
Jeśli chodzi o chowanie się to nie ma co tu gdybać. Świnka ewidentnie została czymś mocno wystraszona nie raz , nie dwa. Może też rozłąka z właścicielem też wpłynęła na poczucie bezpieczeństwa. Lepiej staraj się nie wykonywać przy nim gwałtownych ruchów i uważaj też na nagłe głośne dźwięki. Świnkę z głośnością oswaja się stopniowo.
A co do wrażliwego brzuszka - 4/5 świnek morskich po prostu nie lubi gdy dotyka się ich brzuszków Taka natura... Jeśli przy dotykaniu nie piszczy a tylko podskakuje i próbuje się wykręcać to reakcja ta jest w pełni normalna.
Jeśli chodzi o chowanie się to nie ma co tu gdybać. Świnka ewidentnie została czymś mocno wystraszona nie raz , nie dwa. Może też rozłąka z właścicielem też wpłynęła na poczucie bezpieczeństwa. Lepiej staraj się nie wykonywać przy nim gwałtownych ruchów i uważaj też na nagłe głośne dźwięki. Świnkę z głośnością oswaja się stopniowo.
A jest możliwość, że coś ja w domu wystraszyło? A co do dotykania brzuszka to dużo świnek tego nie lubi
nie chce zakładać nowego wątku więc piszę tutaj . Moja świnka kiedy ją dotknę na zadeczku wdedy zaczyna wystawiać języczek i gryść się w zadeczek lub łapkę albo gryzie kogoś lub coś które leży obok. czy mieliście taki przypadek?
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
Ja uważam,że świnka ma na zadeczku jakis czuły punkt,bo nasza starsza świnka też tak robi.Nie ma się tym co martwić.kasia1 pisze:nie chce zakładać nowego wątku więc piszę tutaj . Moja świnka kiedy ją dotknę na zadeczku wdedy zaczyna wystawiać języczek i gryść się w zadeczek lub łapkę albo gryzie kogoś lub coś które leży obok. czy mieliście taki przypadek?
Re: Starsza, strachliwa świnka. Nagła zmiana zachowania.
Ogólnie to one nie lubią jak je TAM dotykać tj od ,,pasa w dół " wyjątek: czochranie po bokach i blisko zadku w okresach rujki .
Zmiana zachowania
Witajcie
Mam pewien problem, obóz Tosia ostatnio się jakoś zmieniła. Zawsze lubiła brać się na ręce, a teraz jak tylko widzi, że ktoś podchodzi to podnosi alarm jakby jej robił krzywdę i ucieka. Fizycznie jest zdrowa, może ostatnio bardziej się leni, szczególnie jak się czegoś wystraszy. O własnie, jet bardziej strachliwa, byle kto przejdzie koło klatki to ucieka na drugi koniec. Z dnia na dzień taka się stała. Co mogło wpłynąć na taką zmianę? Zawsze delikatnie się z nią obchodzimy, nikt jej nigdy nie zrobił krzywdy.
Pozdrawiam.
Mam pewien problem, obóz Tosia ostatnio się jakoś zmieniła. Zawsze lubiła brać się na ręce, a teraz jak tylko widzi, że ktoś podchodzi to podnosi alarm jakby jej robił krzywdę i ucieka. Fizycznie jest zdrowa, może ostatnio bardziej się leni, szczególnie jak się czegoś wystraszy. O własnie, jet bardziej strachliwa, byle kto przejdzie koło klatki to ucieka na drugi koniec. Z dnia na dzień taka się stała. Co mogło wpłynąć na taką zmianę? Zawsze delikatnie się z nią obchodzimy, nikt jej nigdy nie zrobił krzywdy.
Pozdrawiam.
Re: Zmiana zachowania
Ciężko stwierdzić...może wydarzyło się pod Twoją nieobecność coś, o czym nie wiesz...