Witajcie
W sobotę do mojej Rózi przyjeżdża nowa koleżanka. Obie świnki są w podobnym wieku około 3 lat. Nowy domownik, zanim do nas dotrze odwiedzi lecznice Ogonek, chce potwierdzić płeć, stan skóry, odrobaczyć nowego prosiaczka itd.
Pierwszej nocy planuję nową świnkę zatrzymać w jej klatce, w które przyjedzie ale wstawić do jednego pokoju, żeby sobie słyszały/widziały. Następnego dnia mam plan rozpocząć łączenie, którego się trochę obawiam bo stare baby z przyzwyczajeniami mogą być mega humorzaste lub stęsknione za swoim gatunkiem. Na dwoje babka wróżyła.
Proszę doradźcie, jak zadziałać aby nie popełnić karygodnych błędów. Klatkę http://www.olgasmile.com/klatka-dla-swi ... skiej.html wyszoruję, poprzestawiam itd. Boję się jak diabli tego łączenia a z drugiej strony ... jak pozwolić im na samotność ...
Dwie starsze świnki dziewczynki
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Dwie starsze świnki dziewczynki
Dobrze zrobiłaś, ale możesz to odpokutować, jak każdy dobry uczynek
Jest cały dział o łączeniu świnek, to trudna sztuka. Czytaj!
Są dwie teorie - na szybko i na powoli.
Na szybko - nową świnkę - jeśli zdrowa - pakujesz razem ze swoja do wyścieloną matą czy innym chodniczkiem wanną i dajesz im się zapoznać w kompletnie nowych warunkach. Spryskiwacz w dłoń, ręcznik w drugą i patrzysz, co się dzieje. Obie będą zaskoczone.
Druga metoda - najwolniejsza - zapoznawanie sie przez kraty i wspólne wybiegi. Może potrwać.
Pośrednia - poświęcasz na trzy dni kąt pokoju, odgradzasz od reszty - powierzchnia tapczanu lub większa, rozkładasz stary koc, albo podkłady, kupa siana na środek i tyle.
Puszczasz i patrz punkt pierwszy. Pozwalasz się świnkom zapoznawać w nowym miejscu tak długo, jak trzeba. U mnie ostatnio burzliwe łączenie starszych panów trwało trzy dni.
Jest cały dział o łączeniu świnek, to trudna sztuka. Czytaj!
Są dwie teorie - na szybko i na powoli.
Na szybko - nową świnkę - jeśli zdrowa - pakujesz razem ze swoja do wyścieloną matą czy innym chodniczkiem wanną i dajesz im się zapoznać w kompletnie nowych warunkach. Spryskiwacz w dłoń, ręcznik w drugą i patrzysz, co się dzieje. Obie będą zaskoczone.
Druga metoda - najwolniejsza - zapoznawanie sie przez kraty i wspólne wybiegi. Może potrwać.
Pośrednia - poświęcasz na trzy dni kąt pokoju, odgradzasz od reszty - powierzchnia tapczanu lub większa, rozkładasz stary koc, albo podkłady, kupa siana na środek i tyle.
Puszczasz i patrz punkt pierwszy. Pozwalasz się świnkom zapoznawać w nowym miejscu tak długo, jak trzeba. U mnie ostatnio burzliwe łączenie starszych panów trwało trzy dni.
A która metoda wydaje się najbardziej skuteczna? Niedługo nas spotka identyczna sytuacja ze starszymi pannicami w roli głównej
Zależy od świnek. Myślę, że najlepiej dać się nowemu członkowi rodziny najpierw oswoić z nową sytuacją i nowym miejscem (tak 2/3 dni). Następnie trzeba przygotować miejsce do łączenia - radzę odgrodzić i zabezpieczyć kawałek pokoju, nie polecam łączyć w klatce (nie ważne jak dużej), mamy ograniczone pole manewru (jak świnki się nie polubią i będą się bić gdzieś w kącie, to może być problem, żeby szybko je rozdzielić) - dajemy świnkom tylko wodę, karmę i sianko. Obserwujemy świnki podczas łączenia, przez jakiś czas zostawiamy świnki razem na wybiegu (choć niekoniecznie na 3 dni, myślę, że kilka godzin wystarczy, a potem do klatki - tylko nie dawaj świnkom od razu wszystkich zabawek, kilka pierwszych dni niech mają tylko najpotrzebniejsze rzeczy, potem stopniowo dostawiaj akcesoria; domki, hamaczki itd.
Możesz też na początku tylko wypuszczać razem świnki, a jak już się całkiem poznają, zaakceptują i polubią, to wtedy razem zamieszkają. U mnie się to nie sprawdziło, bo jak się chłopcy poznali, to nie odstępowali od siebie na krok. Jak ich dałam do osobnych klatek, to tak zaczęli kwiczeć, że szok - nawet ten mały, młody prosiek co dzień wcześniej do nas przybył i bał się ruszyć jak nas widział.
Życzę powodzenia w łączeniu
(mam nadzieję, że się nie spóźniłam z odp)
Możesz też na początku tylko wypuszczać razem świnki, a jak już się całkiem poznają, zaakceptują i polubią, to wtedy razem zamieszkają. U mnie się to nie sprawdziło, bo jak się chłopcy poznali, to nie odstępowali od siebie na krok. Jak ich dałam do osobnych klatek, to tak zaczęli kwiczeć, że szok - nawet ten mały, młody prosiek co dzień wcześniej do nas przybył i bał się ruszyć jak nas widział.
Życzę powodzenia w łączeniu
(mam nadzieję, że się nie spóźniłam z odp)
Ze swojego ubogiego doświadczenia nie polecam dawać śwince kilku dni na oswojenie. Najlepiej jak leci od razu po przyjeździe. Gdyby Moja Fruzia, która dojechała dostałaby dni na odpoczynek i przyzwyczajenie się do mnie to nigdy w życiu bym ich nie połączył, poczułaby się zbyt pewnie. Ale to zależy od świnek, dlatego lepiej przed przygarnięciem dowiedzieć się trochę o charakterze naszego nowego prosiaka.
Dokładnie tak.Bartuu pisze:Ale to zależy od świnek, dlatego lepiej przed przygarnięciem dowiedzieć się trochę o charakterze naszego nowego prosiaka.