Mam 2 samiczki: Malibu i Tequillę.
Obie są u mnie od września i dalej nie chcą wychodzić z klatki. Podchodzą normalnie, dają się wziąć na ręce ( niechętnie, trochę uciekają, ale nie wyglądają na przestraszone , tylko bardziej jakby nie lubiły podnoszenia ) jak tylko otworzę klatkę i z radosnymi pyszczkami biegną do drzwiczek.
Jak jestem w pokoju to na drzwiczki zakładam takie 2 podesty plastikowe, kupione w zoologicznym, do wychodzenia z klatki.
Od czasu do czasu jedna albo druga wejdzie na to, rozejży się i stwierdzi że nie ma sensu pchac sie dalej i schodzi ;/
Jak sprzątam im klatkę to je wyjmuję i biegają chętnie po pokoju, ale z własnej woli nie chcą wychodzić.
Jak już są na zewnątrz, to jest wielka radość, popcorning, te sprawy ( i sikanie gdzie popadnie ;/ )
Jak je przekonać, żeby wychodziły?
Przez to tez trochę im sie przytyło...
Czy wasze też tak mają?
I jeszcze 1... jakieś inne pomysły, zeby się troche poruszały, jak nie mają zamiary wychodzić?
Wychodzenie z klatki i wracanie do niej
Moderator: Pulpecja
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
-
- Miejscowość: Łowicz
- Kontakt:
Re: Świniaki nie chcą wychodzić z klatki ;/
Moje prosiaczki tez same nie chcą wyjść z domku-klatki tylko trzeba je wyjąć.Biegaja bardzo chętnie po pokoju a później trudno je złapac do klatki jest.Jak chcesz zeby same wychodzily to możes sprobować je zwabić jakimś smakołykiem.
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Świnki, to na ogól leniwe zwierzęta, a samice tym bardziej. Moje obecne też niechętnie wychodzą. Za te dwie, co niedawno odeszły za TM, chętnie biegały. Zwykle im czyściejsza klatka, tym trudniej z niej wyjść. Bo wszystko pod nosem i męczyć się nie trzeba. Teraz, jak nie wyjmę, to nie biega. Nawet jak wyjmę, to biegnie pod półkę i tam siedzi. Nie ma sensu zmuszać tylko dlatego, że ma się taką wizję chowu świnek
Podpis usunięty przez administratora.
Dopóki nie wzięłam Tośka na DT sądziłam, że świnki są bardzo rozhasane i ciekawskie, i nie ma opcji, żeby usiedziały w jednym miejscu. Tosiek obrócił ów pogląd w perzynę: mieszka w kuchni, bez żadnej klatki, w zacisznym kąciku ma rozłożony dywanik. Dopóki wszystko co do życia potrzebne było na dywaniku, nie było mowy, żeby się ruszył na krok poza jego granice. Dopiero jak rozparcelowałam siano, wodę i jedzenie po całym pomieszczeniu zaczął łazić, ale wyraźnie z konieczności. Przy czym nie chodzi o strach, on po prostu nie widzi powodu, żeby łazić ot tak. Za to zawsze widzi powód, żeby wleźć na kolana. Taka kapciowata świnka.
Zrób świniom pięterko, powieś hamaczki i tunele, to powinno je trochę rozruszać (w sensie, że żeby poleżeć na hamaku, trzeba nań wskoczyć...).
Zrób świniom pięterko, powieś hamaczki i tunele, to powinno je trochę rozruszać (w sensie, że żeby poleżeć na hamaku, trzeba nań wskoczyć...).
- Bulletproof
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
Tyle że mają pieterko, hamaczek, tunel miały ( zeżarły , bo kartonowy był ;/ ) ale to chyba po prostu leniwe dupska, bo po co ruszać się poza klatkę, jak tu jest wsztytko..?lubię pisze: Zrób świniom pięterko, powieś hamaczki i tunele, to powinno je trochę rozruszać (w sensie, że żeby poleżeć na hamaku, trzeba nań wskoczyć...).
Ja mojego Małego nauczyłam z klatki wychodzić w ten sposób, że ulubione warzywa kładłam mu tylko poza klatkę, może też tak spróbuj
- Monalisa
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
A to ciekawe jest co by moje zrobiły. Bo u mnie klatka stoi na szafce i nie ma opcji żeby same wychodziły. Ale są przyzwyczajone do godziny biegania i zwłaszcza Choco już jest "uszykowana", żeby iść. Ona przeważnie lubi biegać i łazić i coś grzebać po kątach. Colori jak już Choco wyjmę to tak patrzy czy czasem o niej nie zapomniałam, ale nie wiem czy sama by wylazła, no chyba może w poszukiwania jedzenia. Ona jest zasiedziała, z rzadka ma tak że poleci gdzieś za Chokusiem, albo sama z siebie. Poje poje i idzie sobie posiedzieć pod fotelem, a na końcu to drzemie sobie tam
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Świnka nie chce wracać do klatki.
Naszą świnkę wypuszczamy codziennie z klatki, żeby swobodnie spacerowała po pokoju. Zwykle po kilka godzin. Świnek spaceruje chętnie, ale problem pojawia się, kiedy trzeba wrócić do klatki. Świnek za nic w świecie nie chce dać się wziąć na ręce i chowa się, gdzie tylko może, więc codziennie jest ta sama zabawa z półgodzinną próbą "złapania" malucha.
Zastanawiam się, czy to kwestia młodego wieku (ok. 5 miesięcy), strachliwości, czy po prostu tego, że nie lubi być brany na ręce.
Nie chce pozbawiać go możliwości "wybiegania się" i zostawiać go całymi dniami w klatce, ale codzienna zabawa w podchody staje się męcząca. Co zrobić, żeby go trochę ucywilizować i oswoić?
Zastanawiam się, czy to kwestia młodego wieku (ok. 5 miesięcy), strachliwości, czy po prostu tego, że nie lubi być brany na ręce.
Nie chce pozbawiać go możliwości "wybiegania się" i zostawiać go całymi dniami w klatce, ale codzienna zabawa w podchody staje się męcząca. Co zrobić, żeby go trochę ucywilizować i oswoić?
Re: Świnka nie chce wracać do klatki.
Hmm może sprobuj nauczyć świnke przybiegania na cmokanie. Niech wie ze jak podejdzie do Ciebie po dźwięku cmokania dostanie coś co lubi.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Świnka nie chce wracać do klatki.
Zostaw mu na wybiegu norkę. Na pewno schowa się do niej, a ty wtedy go cap!