Świnka morska i ...... kot , jak połączyć by żyli w zgodzie
Świnka morska i ...... kot , jak połączyć by żyli w zgodzie
Witam od 23 grudnia 2013 roku mam świnke morską, samiczke za niedługo ma sie pojawić młody kocur 13 miesięczny ray Perskiej i takie pytanie, nie chce żeby świnka po wizicie kota odeszla za tęczowy most, więc pytam się jak ich połaczyć nie chdzi mi tu o to że jak świnka jest na wybiegu to kot obok niej chodzi tlyko żeby jak kot sobie szedł a obok byla klatka świnki tożeby jej nien zestresowal, prosze o pomoc
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Re: Świnka morska i ...... kot , jak połączyć by żyli w zgod
Większość kotów zachowuje bezpieczny dystans do świnek morskich. Są ciekawe, ale również trochę się boją - w odróżnieniu od świnek . Z tego, co słyszałam, koty perskie mają najmniej instynktu łownego, więc jest szansa, że twój kot w ogóle się nie zbliży do tak przerażającego stworzenia, jakim jest świnka morska.
Mój świnek alfa, w porywach 850g żywej wagi , pogonił kiedyś kota syberyjskiego sąsiadów (kot przychodził do nas razem z kolegą tej samej rasy do ogródka na trawkę, pewnego dnia postanowił wejść do domu przez otwarte drzwi i natknął się na Pikusia).
Kot tak się przestraszył, że od tamtej pory oba przestały przychodzić.
Novvej koty chyba też się świnek bały...?
Kot tak się przestraszył, że od tamtej pory oba przestały przychodzić.
Novvej koty chyba też się świnek bały...?
- Panna Fiu Fiu
- Administrator
- Miejscowość: Chorzów
- Kontakt:
U mnie też się koty świnek boją. Czasem próbują łapką dotknąć świnek ale nie wyciągają pazurków i kiedy świnki zaczynają się ruszać to szybko uciekają. Co innego do małych świnek - takich dzieciaczków do 4 tygodni. Jako że mam koty wzięte z ulicy to maluchy przypominają im myszy i są nimi żywo zainteresowane. Natomiast jeszcze nigdy krzywdy maluchom nie zrobiły, po prostu obserwują
Świnki dość szybko się do kotów przyzwyczajają, moje nawet czasem wąchają się przez kratki z kotami
Świnki dość szybko się do kotów przyzwyczajają, moje nawet czasem wąchają się przez kratki z kotami
ja mam persy i świnki wczoraj przyjechało do mnie maleństwo takie lekko ponad 3tyg i moja kocica zainteresowała sie w nim z wzajemnością Ogryzkowi się bardzo podobało futerko prawie takie jak u mamy Persy to są straszne ciaparajdy także 3ba obserwować ale nie ma co sie bać świnka w razie czego pogoni kotu kota
Mam dwa prosiaki i dom tymczasowy dla kotów, tj. 3 swoje koty i różni podopieczni, obecnie dwójka tymczasów. Dorosłe koty nie zwracają na świnki w ogóle uwagi, tak samo jak psy, a kocie podlotki trzeba zdecydowanie pilnować, bo są żywo prosiakami zainteresowane. Chcą się bawić, uwielbiają obserwować klatkę i zwykle na tym się tylko kończy. Z tym, że świnki dzielą pokój ze mną i moją kotką Pelagią, gdzie reszta ferajny nie ma wstępu beze mnie. Ale i przy kontaktach poza klatką, gdzie pilnuje się obu stron nie ma żadnego problemu. Koty szybko oswajają się z nowościami jakimi na początku są dla nich świnki i potem nie zwracają już na nie uwagi.
Zdecydowanie na początku trzeba obserwować obie strony. Dorosłe koty potem już nie zwracają uwagi na świnki i mogą z nimi zostawać (Pelagia lubi na nie patrzeć, ale nigdy nie ma zapędów do wkładania łapek przez kratki, z tym, że to dorosła już 6 letnia spokojna kotka). A bieganie przecież odbywa się pod naszym okiem, więc pilnujemy świnkowo-kocich relacji. Wszystko zależy od charakteru kota tak naprawdę. Domowy kot, w szczególności niewychodzący nie powinien przejawiać łowieckich instynktów. Tak naprawdę obawiałabym się tylko kotów po przejściach, które kiedyś łowiły myszy, dla nich świnki nie byłyby futerkowymi przyjaciółmi, bo je życie nauczyło coś innego.
Kot Eustachy (wykarmiony od 5 dnia życia butelką) & Chorałek [*]
Wiem, że wygląda jakby go chciał pożreć, ale Eustachy to istota kochająca caaaaały świat .
Pozdrawiam wszystkich świnko-kociarzy!
Zdecydowanie na początku trzeba obserwować obie strony. Dorosłe koty potem już nie zwracają uwagi na świnki i mogą z nimi zostawać (Pelagia lubi na nie patrzeć, ale nigdy nie ma zapędów do wkładania łapek przez kratki, z tym, że to dorosła już 6 letnia spokojna kotka). A bieganie przecież odbywa się pod naszym okiem, więc pilnujemy świnkowo-kocich relacji. Wszystko zależy od charakteru kota tak naprawdę. Domowy kot, w szczególności niewychodzący nie powinien przejawiać łowieckich instynktów. Tak naprawdę obawiałabym się tylko kotów po przejściach, które kiedyś łowiły myszy, dla nich świnki nie byłyby futerkowymi przyjaciółmi, bo je życie nauczyło coś innego.
Kot Eustachy (wykarmiony od 5 dnia życia butelką) & Chorałek [*]
Wiem, że wygląda jakby go chciał pożreć, ale Eustachy to istota kochająca caaaaały świat .
Pozdrawiam wszystkich świnko-kociarzy!
- Monalisa
- Miejscowość: Poznań
- Kontakt:
Faktycznie jak kiedyś mieszkałam z rodzinką to jedna siostra miała kotkę taką zwykłą, niewychodząca. I dla mnei to bylo bardzo dziwne, że ona w ogóle zero reakcji, jakby wcale nie było świnek.
Natomiast pies próbował się "bawić" ale został ugryziony w nos przez samczyka świnkowego drugiej siostry, no i potem to już nie podchodził nawet.
Natomiast pies próbował się "bawić" ale został ugryziony w nos przez samczyka świnkowego drugiej siostry, no i potem to już nie podchodził nawet.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Witaj.Z doświadczenia wiem (kiedyś na stanie 30 świń i 4 koty),że koty nie wykazują zainteresowania świnką,ba u mnie nawet chomikami.Kiedyś zrzuciły chomiki i całą noc były razem na podłodze i chomiki były wyciućkane i schowane w kocie! Uważam że trzeba zachować czujność ale nie odganiać kota bo takie zachowanie wzbudza tylko jego ciekawość.
U mnie koty hmm polują na świnkę- w sensie traktują ją jako kumpla do zabawy,
niestety świniak się boi.
Generalnie nigdy bym nie zostawiła Świnki samej z kotami- chociaż poza pacaniem łapą (bez pazurków) albo gonieniem nigdy nic nie zrobiły.
Inna sprawa, że Świnkoś lubi koty zaczepiać czasem- a jak świnka nie udzieka tylko idzie w stronę kota- to koty wpadają w panikę i dają nogę
Tak więc wielkiej miłości nie ma, ale też nie ma wojny.
aaa moje koty są zazdrosne o świnkę- i zdarza się że sikają mi gdzieś za kare jak za długo bawię się ze świniakiem.
niestety świniak się boi.
Generalnie nigdy bym nie zostawiła Świnki samej z kotami- chociaż poza pacaniem łapą (bez pazurków) albo gonieniem nigdy nic nie zrobiły.
Inna sprawa, że Świnkoś lubi koty zaczepiać czasem- a jak świnka nie udzieka tylko idzie w stronę kota- to koty wpadają w panikę i dają nogę
Tak więc wielkiej miłości nie ma, ale też nie ma wojny.
aaa moje koty są zazdrosne o świnkę- i zdarza się że sikają mi gdzieś za kare jak za długo bawię się ze świniakiem.
- grzegorz
- Miejscowość: Mikołów
- Kontakt:
Moja kotka nie wykazuje zainteresowania świnką, a czasami ucieka od niej. Zazwyczaj to Chrupka pierwsza podchodzi do Kitki. Kilka razy ugryzła ją w ogon .
Oczywiście nigdy nie zostawiam ich razem bez nadzoru.
Oczywiście nigdy nie zostawiam ich razem bez nadzoru.
Wątek Toffi, Natki i Szyszki: viewtopic.php?f=55&t=1829
Za TM
Chrupka, Strzałek, Łatka, Lusia, Trufla i Panda
Za TM
Chrupka, Strzałek, Łatka, Lusia, Trufla i Panda