Żywienie w trakcie ciąży

Regulamin forum
Regulamin forum
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
pytająca

Żywienie w trakcie ciąży

Post autor: pytająca »

Chciałabym poprosić Was o porady dotyczące żywienia i suplementacji dla przyszłych mam. Wiem, że powinny mieć różnorodną dietę, właściwie podobną do normalnej, tylko wszystko w większych ilościach, dostawać witaminę C, ale może są jakieś składniki, karmy zalecane dla ciężarnych samiczek?
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Re: Żywienie w trakcie ciąży

Post autor: Cynthia »

Ja dawałam kiedyś B compleź jak było podejrzenie ciąży a świnki były tragicznie zaniedbane. Nie powinna jeść zbyt często i dużo buraka.
ruby

Post autor: ruby »

Napomknę tylko,ze przydatne ziółko zwane Tasznik pospolity nie nadaje sie do podawania ciężarnym samiczkom, może spowodować poronienie, wywołuje skurcze macicy.
Awatar użytkownika
martu.ha
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

w drugiej połowie ciąży należy zwiększyć ilość włókna w diecie, tzn więcej siana, mniej owoców i warzyw - tyle wiem. I granulat o wysokiej zawartości włókna.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Powinna też dostawać pod dostatkiem białka i wapnia, żeby nadążyć z zapotrzebowaniem rozwijających się młodych.
Nie ma jakichś szczególnych zaleceń co do diety zdrowej świnki w ciąży. Świnka nie może być otyła, ale z drugiej strony też nie można jej głodzić :)
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Miejscowość: Chorzów
Kontakt:

Post autor: Panna Fiu Fiu »

Cynthia pisze:Ja dawałam kiedyś B compleź jak było podejrzenie ciąży a świnki były tragicznie zaniedbane. Nie powinna jeść zbyt często i dużo buraka.
A dlaczemu nie burak? :think:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Kontakt:

Panna Fiu Fiu pisze:
Cynthia pisze:Ja dawałam kiedyś B compleź jak było podejrzenie ciąży a świnki były tragicznie zaniedbane. Nie powinna jeść zbyt często i dużo buraka.
A dlaczemu nie burak? :think:
Ze względu na szczawiany?? Albo coś innego - nie pamiętam, ale to porada wetki, to i Esmeraldzie ograniczam... No ponoć nie powinno go być w diecie w nadmiarze
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Kontakt:

Ciążowym zawsze dawałam dużo buraka, zresztą był zalecany dla ciążowych przez weterynarza i na naszej stronie głównej też.
Zalecane podawanie ciężarnym i karmiącym samiczkom. Pomocny w leczeniu anemii. Pobudza apetyt, przydatny dla niejadków i świnek anorektycznych. Chętnie jedzony przez świnki.
Bardzo popularne warzywo. Korzeń buraka jest bogaty w: kwas foliowy oraz duże ilości wapnia, sodu, potasu, magnezu, fosforu. Ponadto zawiera mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fluor, karoteny, witaminy C, B1, B2, B6, PP i E, antocyjany betainę i błonnik. Przy problemach trawiennych tak zwane bezpieczne warzywo. Nie powoduje wzdęć, zaparć ani biegunek. Działa krwiotwórczo, oczyszcza krew, reguluje trawienie, wzmacnia nerki, wątrobę, śledzionę, pęcherz żółciowy, wytrąca z organizmu kwas moczowy. Wykazuje właściwości odkwaszające.
Maluchy rodziły się zdrowe a żadna z ciążowych nie miała nigdy anemii po ciąży. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Kontakt:

No widzisz, co wet, to inne zdanie... Nie wykluczyłam Esme z diety ale dostaje dwa razy w tygodniu, a normalnie dawałam 4 czy 5
Awatar użytkownika
Panna Fiu Fiu
Administrator
Kontakt:

Eli dostawała codziennie :P
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciąża i wychowywanie młodych”