Alika i Feta
Był 29 wrzesień, godz 8.30. Gdańsk. Pan wyprowadzający swojego psa na spacer znalazł w krzakach w ok. kościoła dwie przerażone świnki morskie. A właściwie znalazł je pies. Pan świnki zabrał do domu, zabezpieczył i wystawił ogłoszenie na grupie "zaginione/ znalezione zwierzęta(...)" w nadziei, że może znajdzie się ich właściciel. Ostatecznie właściciel się nie znalazł (i bardzo dobrze!), a zwierzaki trafiły pod opiekę Stowarzyszenia. Okazało się, że to dwie samiczki- jedna już mocno dorosła, druga prawdopodobnie starsza. Zaniedbane, z przerośniętymi pazurami ale oswojone. U jednej liczne towarzystwo w futerku. Starsza, rozetka ma zaczerwienione łapki i strupki na nich, widać również, że ma problemy z poruszaniem się. Tego niestety nie było widać podczas pierwszej wizyty u weterynarza. Mam nadzieję, że to jakieś giga niedobory wit C, tym bardziej, że zmiany na wargach również wskazują awitaminozę. Będziemy diagnozować. Miała też lekko cofnięty jeden siekacz, który został wyrównany. U obu świnek stwierdzono cysty na jajnikach (0,5cm)
Świnki pochodzą z nieznanego źródła, stąd przedłużona kwarantanna wykluczająca ciążę. Da nam to również czas na poznanie ich i na diagnostykę.
Zostały znalezione razem, pilnowały się. Prawdopodobnie od zawsze były razem, dlatego nie planuję ich rozdzielenia.
Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej https://swinkimorskie.eu/SPSM/images/do ... na2020.pdf
Nie kieruję się kolejnością zgłoszeń!
Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (co najmniej 120 cm dla dwóch świnek), wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz opiekę weterynaryjną specjalisty od zwierząt egzotycznych.
Proszę zapoznać się z https://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php ... &Itemid=83 i https://swinkimorskie.eu/SPSM/index.php ... &Itemid=88
* Imię świnki- Feta
* Wiek świnki- nieznany, prawdopodobnie 3 lata (na 10.2023)
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 6111
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji wyłącznie do świnki EC+
* Stan adopcji- DS u p. Izabeli z Białegostoku
* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta oraz u kogo- Sztum, silje
* Informacje dot. diety- Cavia Complete, siano i zioła, marchew, burak, seler naciowy, jabłko itd.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja
* Imię świnki- Alika
* Wiek świnki- nieznany, prawdopodobnie ponad 4 lata (na 10.2023)
* Płeć - samiczka
* Numer adopcyjny - 6110
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji z Fetą
* Stan adopcji- [*] 3.11.2023
* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta oraz u kogo- Sztum, silje
* Informacje dot. diety- Cavia Complete, siano i zioła, marchew, burak, seler naciowy, jabłko itd.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja
Parę dodatkowych

Foty z dnia znalezienia:
(źródło FB)
A to już moje:
Pazurki..