Luciano i Dario - zgrany duet po przejściach [Poznań] - w DS

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
Aneta914
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Luciano i Dario - zgrany duet po przejściach [Poznań] - w DS

Post autor: Aneta914 »

EDIT KWIECIEŃ 2021: DO LUCIANO DOŁĄCZYŁ DARIO I CHŁOPAKI SĄ DO ADOPCJI RAZEM :love:

LUCIANO (VEL. LUCEK, LUCJAN)
Numer adopcyjny: 5328
Stan adopcji : DS Magda z Dopiewa
Dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia : Do adopcji z Dario NAJLEPIEJ W POZNANIU I OKOLICACH ze względu na przebyte leczenie
Historia : Prosiak oddany do sklepu zoologicznego przez osobę prywatną. W zoologu nie był na sprzedaż, ale "do adopcji". Został tam wypatrzony przed dwie kochające świnki dziewczyny, które zlitowały się nad jego losem i zabrały go pod swoją opiekę. Skontaktowały się z SPŚM w celu znalezienia pomocy, ale zdecydowały się na rozpoczęcie współpracy jako nowy, poznański dom tymczasowy.
Luciano jest w złym stanie zdrowia, wskazywało już na to jego zachowanie i kondycja w zoologu. Po serii badań podejrzewa się u niego stan zapalny w zębach albo chłoniaka, przez powiększoną śledzionę. Ma także przerośnięte zęby policzkowe. Aktualnie jest na antybiotyku, po jego zakończeniu zostaną przeprowadzone ponownie badania. Na moje oko, które go widziało jakiś czas temu, wygląda na sympatycznego prosiaka. Nie boi się człowieka, ani ręki w klatce, musiał być oswajany. Ze względu na to, że Luciano jest u Chomiuków, nie są mi znane wszystkie szczegóły jego zdrowia, zachowania i charakteru. Poproszę dziewczyny, aby w komentarzu poniżej napisały o nim kilka zdań.
Edit kwiecień 2021: U Luciano chłoniak został wykluczony. Chłopak ma już dobre wyniki, stan zdrowia się poprawił i nie przyjmuje żadnych leków na stałe. Jedyne zalecenie na ten moment to kontrola u weterynarza i morfologia za 2 miesiące. Do Lucka dołączył Dario. Łączenie było bezproblemowe i chłopacy dogadali się bardzo szybko. Są fajnymi, miziastymi i tulaśnymi świnkami :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

DARIO
Numer adopcyjny: 5365
Stan adopcji : DS Magda z Dopiewa
Dodatkowe informacje dot. adopcji zwierzęcia : Do adopcji z Luciano NAJLEPIEJ W POZNANIU I OKOLICACH
Historia : Oddany przez osobę prywatną, ze względu na brak środków na dalsze utrzymywanie wraz z dwoma pozostałymi świnkami (Marcepanem i Abelią). Wszystkie świnki mieszkały osobno w malutkich klatkach, były niewłaściwie żywione i miały ubogą dietę. Z tego też względu Dario jest na lekach na poprawę stanu nerek i wątroby. Myślę, że po zastosowaniu prawidłowej karmy, zróżnicowanej ilości warzy i dostarczeniu odpowiednich witamin, stan zdrowia szybko się poprawi ;)
Dario dostał nowego kolegę Luciano. Łączenie było bezproblemowe i chłopacy dogadali się bardzo szybko. Są fajnymi, miziastymi i tulaśnymi świnkami :)
Obrazek
Obrazek

Informacje dotyczące diety : ziółka - pokrzywa, babka lancetowata, babka szerokolistna, mniszek lekarski, liść truskawki, liście maliny, liście porzeczki, liście brzozy; mieszanka podstawowa, mieszanka uzupełniająca warzywa - ogórek, seler naciowy, pietruszka, burak, cykoria, rzodkiewka, sałata rzymska, pomidor, koperek, bazylia, marchew, papryka; owoce - jabłko; karma - Versele Laga Cavia Complete; sianko - jarnickie.
Kontakt : Dom tymczasowy: Chomiuki PW (wiadomość prywatna); Opiekun domu tymczasowego: Aneta914 PW (wiadomość prywatna), lub e-mail: aneta.polczynska@vp.pl
Informacja o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku - ja sama
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Uwaga! Jako Dom Tymczasowy – czyli osoba najlepiej znająca powyższą świnkę, jej charakter, zwyczaje, potrzeby – zastrzegam sobie prawo do wyboru przyszłego domu. Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki - spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (minimum 120cm długości dla 2 świnek), karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną. Adopcja na zasadach Stowarzyszenia - obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, 22:46 przez Aneta914, łącznie zmieniany 3 razy.
Moje prosiaki : Klementynka :love: / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM :swieca:
Na DT : Sasanka
W DS : 92 świnki
Odeszły w DT [*] : Tosiek, Isabo, Mamba, Walentyna, Melania, Aronia, Lulek
Chomiuki
Kontakt:

Re: Luciano - małe nieszczęście z zoologa [Poznań]

Post autor: Chomiuki »

Luciano jest ciekawską świnką. Uwielbia spacerować po całym pokoju i odkrywać jego nowe zakątki. To bardzo sympatyczna świnka bez grama agresji. Na rękach jest spokojny, lubi być głaskanym lecz gdy pieszczoty trwają za długo, to subtelnie odpycha rękę główką. Lubi dominować i w klatce ustawiać wszystko po swojemu. Widać, że tęskni za towarzystwem innej świnki. W klatce najbardziej lubi się chować i wylegiwać w domku, lecz gdy poświęci się mu odpowiednio dużo uwagi to z radością bryka. Mamy nadzieję, że jego stan zdrowia pozwoli już niedługo znaleźć mu kolegę do towarzystwa.
Najbardziej lubi chrupać sianko i świeże warzywa. :love:
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Jaki piękny prosiak!
Zdrowiej biedaku!
Jerzol
Miejscowość: Kalisz
Kontakt:

Post autor: Jerzol »

Wysłałem wiadomość o chęć adopcji na priv do @Aneta914, czekam na odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Aneta914 zaniedbuje wątki....ojoj Obrazek
To ja tu poodkurzam...Obrazek Luciano dogadał się z kolejnym tymczasem Dario. Chłopcy są w nowym poznańskim DT u Chomiuki :)
Szukają domu wspólnie...Dario dołączy do tego wątku.
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Aneta914
Kontakt:

Dzima pisze:Aneta914 zaniedbuje wątki....ojoj Obrazek
To ja tu poodkurzam...Obrazek Luciano dogadał się z kolejnym tymczasem Dario. Chłopcy są w nowym poznańskim DT u Chomiuki :)
Szukają domu wspólnie...Dario dołączy do tego wątku.
Dobra Marudo!!! Nie marudź tak już na mnie wszystkim :P Zaraz zaktualizuje wątek i wrzucę zdjęcia Luciano razem z Dario :D
Moje prosiaki : Klementynka :love: / Szajbus & Łasuch & Pigwa & Bianca za TM :swieca:
Awatar użytkownika
Aneta914
Kontakt:

Re: Luciano i Dario - zgrany duet po przejściach [Poznań] WO

No i chłopaki składali też na naszej stronie Wielkanocne życzenia - https://www.facebook.com/Adopcjeswinekm ... 0650587776 :D Zapraszamy do zapoznania się :love:
Joanna9422
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Joanna9422 »

Dzień dobry,
Czy byłaby możliwość zaadoptowania jednej świnki? Mam samca 3 letniego. Rok temu stracił towarzysza i od tej pory nie mogę znaleźć żadnej świnki w odpowiednim wieku. A bardzo bym chciała by miał kolegę.

Pozdrawiam,
Joanna Duklas
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

W domu
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Chomiuki
Kontakt:

Re: Luciano i Dario - zgrany duet po przejściach [Poznań] -

Post autor: Chomiuki »

Dom stały, do którego trafili chłopacy kilka dni temu poinformował o śmierci Lucjanka. :swieca:
Dario został niestety sam. Opiekunowie świnek nie wyrazili chęci dobrania dla niego towarzystwa więc wrócił do domu tymczasowego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”