Mata łazienkowa
Moderator: Pulpecja
-
- Miejscowość: Brzesko
- Kontakt:
Mata łazienkowa
Moje świnki cały czas miały trociny teraz zastanawiam się czy nie lepiej byłoby dać im matę łazienkową i moje pytanie brzmi czy świnki jej nie jedzą, co dajecie pod taką matę oraz jak ją czyścicie żeby nie śmierdziała od moczu
Re: Mata łazienkowa
Moje jak chciałam z trocin przestawić to miały świetną zabawę w obgryzanie. Można próbować, ale u nas nie podziałało.
- joaś
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
co świnia to opinia
ja akurat mam maty łazienkowe od zawsze, nigdy nie były podgryzane. pod matą trociny mieszane ze żwirkiem, z tym, że u nas mata nie zakrywa całego dna klatki - jest odstęp przy końcach na 8-10cm i tam głównie świnie leją. nie wiem, czy tacy uprzejmi, czy fajniej jest sikać na wiórki
matę piorę ręcznie co 2-3 tygodnie, używam zwykłego płynu do prania, tylko trzeba potem bardzo porządnie wypłukać. jak zaczyna podśmierdywać (raz na pół roku, czasem rzadziej) - wymieniam.
ja akurat mam maty łazienkowe od zawsze, nigdy nie były podgryzane. pod matą trociny mieszane ze żwirkiem, z tym, że u nas mata nie zakrywa całego dna klatki - jest odstęp przy końcach na 8-10cm i tam głównie świnie leją. nie wiem, czy tacy uprzejmi, czy fajniej jest sikać na wiórki
matę piorę ręcznie co 2-3 tygodnie, używam zwykłego płynu do prania, tylko trzeba potem bardzo porządnie wypłukać. jak zaczyna podśmierdywać (raz na pół roku, czasem rzadziej) - wymieniam.
Elton i Bernie
viewtopic.php?f=55&t=3065&start=340
viewtopic.php?f=55&t=3065&start=340
- katia
- Miejscowość: Ustroń
- Kontakt:
Mam świnki długowłose i dla nich mata jest idealna. Pod spodem mam drewniany żwirek. Matę piorę raz w tygodniu. Niekiedy świnie maja fazę na podgryzanie ale chyba jej nie jedzą bo znajduję fragmenty rozrzucone po klatce. Dla mnie to najwygodniejsze i najczystsze rozwiązanie. Polecam
Czupi i Milka : viewtopic.php?f=55&t=8592