Folik- pojechał do Gdyni :)

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Folik- pojechał do Gdyni :)

Post autor: silje »

Folik- ponad 3,5 letni (na chwilę założenia wątku), stateczny samczyk. Wrócił niedawno do adopcji... po trzech latach.
No cóż... czasem tak bywa- przyczyny losowe.
(*Stary wątek, niestety zdjęcia juz wygasły viewtopic.php?f=62&t=6868&hilit=Folik )
Chłopak jest podobno dość charakterny, dlatego adopcja najlepiej w niedalekiej okolicy (woj. pomorskie), lub do osoby doświadczonej w łączeniu. Ze swoim kolegą w byłym DS (Sam- link podam później) nigdy się nie dogadał, ale to raczej nie jego wina, dlatego damy mu szansę.
Folik jest świnką spokojną, opanowaną. Uwielbia wyleż na hamaku :)
Szukamy domku! Nie będzie to łatwe na ten moment (koronawirus/kwarantanna/problemy z wizytami i transportem)- ale się mocno rozglądamy.

Folik jest po przeglądzie weterynaryjnym- zdrowy.

Obrazek

* Imię świnki- Folik
* Wiek świnki- ur ok 15.07.2016
* Płeć - samiec
* Numer adopcyjny - 3036
* Informacje dot. adopcji zwierzęcia - do adopcji do innego samca lub wysterylizowanej samiczki
* Stan adopcji- DS u p. Anety P. z Gdyni

* Miejscowość, w której przebywają zwierzęta,oraz u kogo- Sztum (woj. pomorskie), silje
* Informacje dot. diety- Cavia Nature, siano i zioła, ogórek, jabłko, marchew, burak, seler naciowy, cukinia, pomidor- ogólnie jest niewybredny.
* Kontakt do osoby, u której przebywa zwierzę- PW na forum, lub mail silje_xx@wp.pl
* Informację o tym, kto wydał zgodę na założenie wątku- ja

Adopcja na zasadach Stowarzyszenia- obowiązuje wizyta przedadopcyjna i podpisanie Umowy Adopcyjnej (http://forum.swinkimorskie.eu/pliki/umo ... na2013.doc)

Nie kieruję się kolejnością zgłoszeń! Dla świnek staram się wybierać jak najlepsze domki- spokojne, odpowiedzialne, zapewniające przestronną klatkę (min.120cm), wybiegi, karmę wysokiej jakości oraz odpowiednią opiekę weterynaryjną.
Proszę zapoznać się z procedurą adopcyjną!
http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=83
oraz
http://forum.swinkimorskie.eu/SPSM/inde ... &Itemid=88

Ważne!
Jeśli chodzi o transport- podejdźmy do tematu z rozwagą.
Wszystkim nam powinno zależeć, by świnka dojechała do swojego domu w warunkach jak najbardziej komfortowych- bez zbędnych stresów: przesiadek, hałasów, nie narażana na mrozy/upały/przeciągi itp. Dlatego też staram się nie wysyłać świnek w dalekie trasy (powyżej 300km), jednakże każdą adopcję rozpatruję indywidualnie, bo można przejechać i 600km w klasie de lux, jeśli się bardzo chce, a bywa tak, że 120 km stanowi problem. Liczę na współpracę z przyszłym domem świnki w tej kwestii.

Obrazek

Obrazek
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
Awatar użytkownika
Beatrice
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Re: Folik szuka domku i kolegi [Sztum]- wolny

Post autor: Beatrice »

Foliczek nikogo nie wzruszył!?Sam miód! Ja go tam od razu pokochałam i mam nadzieję,że to przyniesie mu szczęście! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Awatar użytkownika
Świnkolub
Miejscowość: Ostrołęka
Kontakt:

Post autor: Świnkolub »

Prześliczny :love: :świnka1:
Oktawia
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Oktawia »

Dzień dobry, Jestem w posiadaniu Edwarda- 6 letniego samca. Niedawno wrócił do zdrowia po długotrwałej niestrawności której przyczyną był zbyt niski poziom T4. Jesteśmy na suplementacji hormonów, które zdecydowanie lepiej wpływają na jego stan. Aktywny, przebiera na wadze.
Edward jest od urodzenia sam -okoliczności ciężkie. Mam go u siebie na zawsze! i chciałabym sprawić mu towarzystwo.
Nie jestem jednak przekonana, że z dorosłym samcem się dogada. Jako, ze całe życie był sam, obawiam się walki o dominację. Folik również jest już ukształtowaną świnką i jak wspominasz- charakterną. Boję się połączenia… wiem, że zajmie to wiele czasu a świnki zapanują nad mieszkaniem przez pewien czas. (klatka którą posiadam to 100cm/50cm, ale wybieg ma zwykle kilka godzin dziennie po mieszkaniu.

Zależy mi, aby dac dom śwince niż wspierać niekontrolowane, dzikie hodowle. Dlatego zależy mi na adopcji.
Edward którego posiadam jest praktycznie na tej samej diecie co Folik, granulatu nie lubi choć stale jest dostępny. Suplementujemy Wit C. -stale.
Leczymy się w gabinecie Alter Vet w Gdańsku która znajduje się na liście lecznic polecanych przez SPSM.
Proszę o Twoją opinię co do ew. połączenia, bo głównie to są moje obawy.
Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Naprawdę nie ma żadnej reguły, jeśli chodzi o dobór świnek i zwykle dopiero przy zapoznaniu mniej więcej wiadomo, czy są jakieś szanse na dogadanie, czy też nie. Jaki jest Folik dla innych samców- nie wiem. Kiedyś, jeszcze jako młodziutka świnka mieszkał z kolegami i żyli sobie całkiem zgodnie. Kiedy poszedł do adopcji i trafił na Sama- zaczęły się zgrzyty i walki. Nie udało mi się ustalić który świń był prowodyrem, ale raczej ten drugi.
Zawsze mówię, że ze świnkami jest tak jak z ludźmi- jednych się lubi od razu, nawet bez wyraźnego powodu (a nawet mimo wad), a u innych byle pierdoła nas denerwuje.
Trzeba spróbować, wtedy dopiero się dowiesz. Z tym, że klatka 100cm jest naprawdę zbyt mała dla dwóch samców- musieliby być naprawdę bardzo dogadani i mało aktywni (a są i tacy) by w niej w miarę wygodnie i spokojnie egzystować.
Z drugiej strony- jeśli świnki się nie do końca dogaduja (czy to samce, czy samiczki) to i 160 cm będzie mało, bo i tak się znajdą.
Poczytaj temat o łączeniu viewtopic.php?f=30&t=134, przemyśl, czy chcesz spróbować.
Jeśli się nie uda (czasem od razu widać, czy są jakieś szanse)- Folik po prostu wraca do mnie.
Z tym, że obecnie z powodu epidemii procedura adopcyjna jest trochę utrudniona (gł. chodzi o wizyty przedadopcyjne).
Ja nie umiem nic doradzić jednoznacznie.. Z jednej strony szkoda starszaka, by sam siedział, z drugiej- na pewno bym się bała jakichś stresujących łączeń- i ze wzgl. na wiek świnki i obciążenia. Sprawa do przemyślenia.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +20 w DT
aleksandra.k

Post autor: aleksandra.k »

Hej, hej, jak się ma Folik?
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Folik nadal wypatruje swojego domu.. Był czas, że sporo osób szukało dojrzałego samczyka, a teraz cisza.
Chłopak dorodny, całkiem oswojony, niczym się nie przejmujący, łakomczuch i leń- czyli świński ideał.
Kocha trawę w każdej ilości i domaga się żarcia szarpiąc pręty.

Parę dni temu po swoje świnki (Sergio i Luigi) przyjechała z Warszawy EveAnn z TŻtem.
Przywieźli ze sobą paczkę dla tymczasów przebywających aktualnie u mnie.
Solik w imieniu ich wszystkich (aktualnie 14) baaaardzo dziękuje :buzki:

Czyta etykiety
Obrazek
...i niucha prezentując owłosioną, męską klatę
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa i Michał
Prezes SPŚM
Miejscowość: Gdynia
Kontakt:

Post autor: Ewa i Michał »

Boski On jest! :)
Domku gdzie jesteś...?
Teoś,Rogerek,Jędrzejek,Bobiczko,Toficzek,Kubuś,Batmanek,Klusia,Chojraczek,Leoś,Liluś,Majeczka,Gajuszek,Misia,Batonik,Sherlock,Splinterek,Rodzyś,Fila,Pyrka,Klusek,Watson,Kartofel,Ziemniaczek,Piratka,Uszatek,Szaruś,Rakieta,Florka :candle:
aleksandra.k

Post autor: aleksandra.k »

Oczekuję na odpowiedź w sprawie innej świnki, jeśli będzie zarezerwowana to jestem chętna przygarnąć Folika :)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2020, 13:50 przez aleksandra.k, łącznie zmieniany 1 raz.
margonel
Miejscowość: Białystok
Kontakt:

Post autor: margonel »

Ooo, jak dobrze, że ktoś się zainteresował ! Świniaczek jest cudny i wygląda na mądraska. Odwdzięczy się miłością za miłość. Trzymam kciuki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”