Zakładam temat, bo nie widziałam nigdzie nic podobnego. Planowałam kupić do domu nawilżacz ultradźwiękowy, ale niestety doczytałam, że wytwarza on "fale dźwiękowe o bardzo wysokiej częstotliwości. Ich drgania są niesłyszalne dla ucha człowieka, słyszą je natomiast niektóre zwierzęta domowe – psy, koty, szczury." Szukając dalej w internecie natknęłam się na opinie, że taki nawilżacz powoduje złe samopoczucie u świnek.
Moje pytanie brzmi - czy to prawda? Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym związane?
Dzięki
Nawilżacze ultradźwiękowe, a świnka morska...
Moderator: Dzima
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Nawilżacze ultradźwiękowe, a świnka morska...
Z nawilżaczem nie, ale mam ultradźwiekowy odstraszacz gryzoni na działce i jest skuteczny, odstrasza równiez niestety sikory. Kiedy brałam Bialasy na wypas, to go wyłączałam zawsze.
- Skiti
- Miejscowość: Grudziądz
- Kontakt:
Mam taki nawilżacz. Co prawda używałam go 3-4x na godzinę-dwie gdzieś dwa metry od świnek, ale nie widziałam po ich zachowaniu nic niepokojącego. Zachowywały się normalnie, nawet tuptały po pokoju pod urządzeniem, które stało na krześle. Mania się tam nawet położyła. Nie wiedziałam, że taki nawilżacz może świnkom zaszkodzić
No właśnie zastanawiam się czy to szkodzi. Słyszą go i ciekawe czy to jest dla nich nieprzyjemne czy obojętne. Dzięki za opinię, zbierajmy dalej
- Skiti
- Kontakt:
Mogę wziąć Manię na łóżko, a na wyciągnięcie ręki ustawić nawilżacz. Mania jest świnką, której byle co przeszkadza w leżeniu, więc na pewno nam powie, jak jej się nie spodoba Ale to jutro. Napiszę, co zaobserwowałam
Jak dla mnie to to na dłuższą metę może być dla nich wkurzające... Ale jak widać każda świnka reaguje inaczej, więc spróbować można, najwyżej będziesz go używać z daleka od świń
To akurat nie jest możliwe - mam na to za małe mieszkanie.
A może masz możliwość pożyczyć od kogoś taki nawilżacz, zobaczyłabyś jak prosiek zareaguje?
Prawdę mówiąc nikt mi nie przychodzi do głowy kto by taki miał... poza tym patrząc na Klaudiuszka to ciężko byłoby stwierdzić czy odpowiada mu nawilżacz czy wręcz przeciwnie. Na pewno coś jest na rzeczy z tymi falami.
- Skiti
- Kontakt:
Dziś siedziałam z Manią przez pół godziny obok nawilżacza, później z Busią. Nie zauważyłam nic niepokojącego Może przeszkadzałoby im, gdyby nawilżacz chodził non stop przez dłuższy czas. Tak czy inaczej w moim "eksperymencie" świnki zachowywały się normalnie, a Mania nawet spała.