Wszystkie antybiotyki oddziałują na florę bakteryjną jelit, ale niektóre są bardzo niebezpieczne i wywołują śmiertelną w skutkach enterotoksemię, czyli zatrucie toksynami bakteryjnymi.
Wszystkie antybiotyki z grupy penicylin są śmiertelnie groźne dla świnek morskich. Upewnij się, że twoja świnka ich nie dostanie. Doświadczony weterynarz nigdy ich nie przepisze śwince i będzie umiał podać kompletną listę leków niebezpiecznych. Jeśli weterynarz, do którego się udasz ze świnką, nie będzie o tym wiedział, zmień lekarza.
Lista leków, których należy unikać:
amoksycylina
amoksycylina z klawulanianem (amoxiclav, augumentin)
ampicylina
bacytracyna
cefadroksyl
cefaleksyna
cefalosporyny
cefazolina
chlortetracyklina
klindamycyna
dihydrostreptomycyna
erytromycyna
linkomycyna
oksytetracyklina
penicylina
streptomycyna
Żadnego z tych leków nie wolno podawać doustnie, niektóre w ostateczności mogą być podane dożylnie, choć należy tego unikać, jeśli jest alternatywa. Antybiotyki z tej listy mogą być podawane w postaci maści lub kropli do oczu i są zasadniczo bezpieczne, o ile nie zostaną spożyte.
Penicylina i antybiotyki pokrewne są lekami o wąskim spektrum działania, silnie działającymi na bakterie Gram dodatnie. W ciągu kilku dni od ich podania następuje drastyczne wymarcie naturalnej, gram dodatniej, flory bakteryjnej w jelitach, i namnożenie bakterii szkodliwych, zwykle utrzymywanych w równowadze. Następuje błyskawiczny wzrost bakterii Clostridium difficile i enterotoksemia, czyli zatrucie organizmu toksynami bakteryjnymi. Leczenie jest możliwe, ale prognozy nie są dobre, bez leczenia śmierć następuje po 1-5 dniach.
U ludzi występuje taka sama choroba, jest to rzekomobłoniaste zapalenie jelita grubego. Mechanizm jego powstawania i zakażenia C. difficile nie jest do końca wyjaśniony, ale przyczyna najprawdopodobniej jest ta sama: zniszczenie naturalnej flory bakteryjnej na skutek działania antybiotyków.
źródło: Guinea Lynx
http://www.guinealynx.info/dangerous_medications.html
W przypadku cefaleksyn podano je jako niebezpieczne, ponieważ powodują u świnek groźne efekty uboczne i ogólnie świnki źle je znoszą. Skoro są bezpieczniejsze leki, można ich unikać. Poza tym niektóre antybiotyki są niebezpieczne podawane doustnie, w postaci wstrzyknięć lub maści w miejscach nie do zlizania mogą być warunkowo stosowane.
Niebezpieczne antybiotyki
Moderator: Dzima
Regulamin forum
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
"Proszę, znaj mnie i moje zwyczaje. Jak każda inna żywa istota, mogę zachorować. Jednak w odróżnieniu od drapieżników, ja ukrywam swoją chorobę i słabość, aby przeżyć. Twoim obowiązkiem jest pilnować mojej wagi i wiedzieć, czy nie zmarzłam albo się nie przegrzałam. Znaj moje ciało i dotyk mojej sierści. Znaj błysk moich oczu i wrażliwość moich uszu. Zauważ, kiedy podupadam na zdrowiu. Dla mojego dobra, znaj mnie."
1. Przed utworzeniem nowego tematu sprawdź przy pomocy wyszukiwarki czy temat był już poruszany na forum - jeśli temat już istnieje postaraj się kontynuować wątek
2. Określ rzeczowo tytuł nowego wątku - tematy w stylu: "Pomocy !!!", "Mam problem ..." utrudniają innym użytkownikom korzystanie z forum
3. Do bezpośredniego kontaktu z innymi użytkownikami używaj skrzynki prywatnych wiadomości, ewentualnie shotbox'a.
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
- pucka69
- Wiceprezes ds. finansowych
- Miejscowość: Warszawa - Ursynów
- Kontakt:
Re: Niebezpieczne antybiotyki
a który to wet? warto by go może zapoznać z listą leków których nie można podawać śwince.
A antybiotyk : ENROBIOFLOX ?
Na problemy z przewodem pokarmowym .
Na problemy z przewodem pokarmowym .
- justynuszek
- Miejscowość: Sosnowiec
- Kontakt:
To Enrofloksacyna. Tak jak Enroxil, Enrocin, Baytril.
Enrofloksacyna jest bezpieczna, często podawana świnkom.
Nie wiem tylko na ile skuteczna na takie problemy.
Zależy chyba z czego one wynikają.
Enrofloksacyna jest bezpieczna, często podawana świnkom.
Nie wiem tylko na ile skuteczna na takie problemy.
Zależy chyba z czego one wynikają.
- porcella
- Moderator globalny
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Warto chyba uzupelnić wątek o to, że zawsze koniecznie trzeba obok antybiotyku podawac świnkom probiotyk - najlepiej weterynaryjny (jak bio-lapis, czy enteroferment), ale może być tez ludzki.
Dzisiaj byłam z prosiaczkiem u weta (mieszkam na wsi czyt. specjalistów brak, powód - bardzo długo walczę z pododermatitis ) Dostaliśmy antybiotyk Synolux i czułam że to ten z grupy zakazanych (amoksycylina plus kwas klawulanowy), ale nie byłam pewna. Proś dostał zastrzyk z tego antybiotyku, a do domu dostałam tabletki (miałam je podawać od jutra). Teraz upewniłam się, że nie można go podawać, pojadę jutro znowu do weta, przedstawię sprawę, ale jakiego innego się domagać?
Odwiedziłam wet. ponownie z wydrukowaną listą niebezpiecznych antybiotyków i otrzymałam enroxil w tabl. Oczywiście osłonowo też będziemy dawać
Odwiedziłam wet. ponownie z wydrukowaną listą niebezpiecznych antybiotyków i otrzymałam enroxil w tabl. Oczywiście osłonowo też będziemy dawać
- Jack Daniel's
- Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
- Kontakt:
Z niebezpiecznymi antybiotykami jest tak, że w ostateczności można je podawać ale:
- w zastrzyku podskórnym i miejscowo
- wraz z osłoną flory jelit i wątroby
Doustnie bardzo szkodzą. Spokojnie. Znam świnki, które w takim stosowaniu (podskórnym) przeszły skuteczną terapię penicyliną.
- w zastrzyku podskórnym i miejscowo
- wraz z osłoną flory jelit i wątroby
Doustnie bardzo szkodzą. Spokojnie. Znam świnki, które w takim stosowaniu (podskórnym) przeszły skuteczną terapię penicyliną.
- Renika
- Miejscowość: okolice Krakowa
- Kontakt:
Czy sultridin można podawać w przypadku biegunki i czy należy równocześnie zastosować probiotyk?
Dlaczego od razu sul-tridin? Zalecenie weta, świnka ma stwierdzoną infekcję układu pokarmowego?
Jak to jest z tą oksytetracykliną?
Przychodnia w której leczyłem moją świnkę na zapalenie górnych dróg oddechowych twierdzi, że antybiotyk ten można podawać doustnie świnkom nawet do 3 razy na dobę według najnowszej literatury (exotic animal formulary). Ktoś spotkał się jeszcze ze stosowaniem tego leku u swoich podopiecznych?
Leczenie skończyło się biegunką, później innymi zaburzeniami przewodu pokarmowego, utratą apetytu, wagi i mimo interwencji lekarzy śmiercią zwierzęcia o czym można przeczytać w dziale "weterynarze" (jestem w trakcie wyjaśniania sytuacji).
Przychodnia w której leczyłem moją świnkę na zapalenie górnych dróg oddechowych twierdzi, że antybiotyk ten można podawać doustnie świnkom nawet do 3 razy na dobę według najnowszej literatury (exotic animal formulary). Ktoś spotkał się jeszcze ze stosowaniem tego leku u swoich podopiecznych?
Leczenie skończyło się biegunką, później innymi zaburzeniami przewodu pokarmowego, utratą apetytu, wagi i mimo interwencji lekarzy śmiercią zwierzęcia o czym można przeczytać w dziale "weterynarze" (jestem w trakcie wyjaśniania sytuacji).