Boe - spec? Czyżbyśmy mieli fotografa na forum?
Kombinuję sama, bo nie znoszę czytać wszelakiej maści poradników, jak ustawić czułość itp... Po co, skoro można samemu popróbować? Tata non stop zasypuje mnie jakimiś informacjami, że coś tam powinno być ustawione w ten sposób i tak dalej i tak dalej... A ja znam tylko mega podstawowe pojęcia! Ostatnio tata wyczytał, że im większy zoom, tym mniejsza głębia ostrości... Odkrycie roku! -,-
Bardzo, bardzo Wam dziękuję! Tak szczerze (i bardzo skromnie

) powiedziawszy, to chcę zostać... fotografem właśnie(:
Nie dawno faktycznie sprawiłam sobie nowy sprzęt, bo stary nie spełniał moich oczekiwań... Ze starego Lumixa rodziców przerzuciłam się na Sony HX300. Powiem szczerze, że na początku myślałam nad tańszą lustrzanką, ale w końcu przekonałam się do tego kompakta.
Cena nie jest tragiczna. (: Do makro dodatkowo używam jeszcze soczewki makro +10, ale jest to koszt rzędu 20-30 zł, więc nie dużo, a efekt jest przyzwoity. Bez soczewki mogę robić (bez zoomu oczywiście) od 1 cm odległości, z soczewką natomiast i z
1 mm wychodzą świetne! Tyle, że lepiej oddalić się od "celu" na mniej więcej 30 cm, i wtedy na zoomie robić, największe powiększenia wtedy wychodzą (przynajmniej na razie tak robię).
Ogółem jestem mega zadowolona. Ciekawy sprzęt, robi zdjęcia lepsze niż lustrzanka rodziców z jakimiś kombinacjami, typu soczewki, tuleje, odwrotne obiektywy itp.

W dodatku fajne oprogramowanie, różne funkcje...
Sosnowa, po tym, jak stwierdziłaś, że "chyba polubisz pająki" doszłam do wniosku, że nadal będę Was zasypywała fotami
makro

Mnie samej często szczęka opada jak widzę, jakie robale są fajne!
Od dziś pająki będą z dedykacją dla Ciebie w szczególności
Wczoraj widziałam (przed szkołą) rogatego jakiegoś robala, większy do chrabąszcza i czerwony... Strasznie żałowałam, że nie miałam śniadaniówki, żeby wpakować do niej "okaz" i zabrać do domu na sesję

bo przez 2 km nie będę w ręku targać...