A co ze świeżą zieleniną zimą?

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: A co ze świeżą zieleniną zimą?

Post autor: porcella »

W Animalii sprzedają orkisz, ale słabo kiełkuje...
Kasza nie wykiełkuje, bo jest łuskana, albo łamana, a gryczana zwykle palona.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Tylko że, Porcello, słonecznik łuskany rośnie bez problemu... Więc może to zbytnio nie przeszkadza? Jak wysieję, to napiszę, czy się udało. Tymczasem moim nowym nabytkiem jest.... Rozmaryn z Lidla :szczerbaty:
lubię

Post autor: lubię »

I ty się pytasz, skąd ja tyle wiem? W moim wieku będziesz wiedziała trzy razy więcej :)
Dropsio

Nieee... No co ty ;)

Już chyba przyszedł czas przedstawić moją mini hodowlę...
Więc u nas wygląda to tak:
całość (pierwszy rząd, od lewej: melisa, melisa, rozmaryn, z tyłu maleńka bazylia, drugi rząd na kolejnych zdjęciach
Obrazek
owies + słonecznik
Obrazek
len + stokrotka + mniszek + miniowies + fragmencik mięty
Obrazek
Rossali

Post autor: Rossali »

Dropsio a nie przelewasz doniczek?? Te muszki to prawdopodobnie ziemiórki, lubią mokrą ziemię, np gdy jest za bardzo przelana albo nie ma w doniczce odpływu wody.
Dropsio

Rossali pisze:Dropsio a nie przelewasz doniczek??
Nie wydaje mi się... Ale dzięki za odpowiedź, zwrócę na to większą uwagę :)
Rossali

Post autor: Rossali »

To może były w korzeniach albo w ziemi... one się łatwo przenoszą, można postawić koło doniczki karteczki z lepem, ale to tylko chwilowe rozwiązanie. Nie są groźne, ale... denerwujące
LidkaK

Post autor: LidkaK »

A ja mam pytanie może nie odnośnie zieleniny zimą ale podawania pomidorów i ogórków zimą. Z tego co przeczytałam na forum to dużo osób podaje te warzywa nawet zimą. Poza sezonem te warzywa są bardzo pryskane. W sezonie pewnie też ale jednak mniej. Ja sama nie jem ich zimą, bo po nich wątroba staje mi dęba :? Czy takie spryskane pomidory i ogórki nie szkodzą świnkom?
Dropsio

LidkaK pisze:A ja mam pytanie może nie odnośnie zieleniny zimą ale podawania pomidorów i ogórków zimą. Z tego co przeczytałam na forum to dużo osób podaje te warzywa nawet zimą. Poza sezonem te warzywa są bardzo pryskane. W sezonie pewnie też ale jednak mniej. Ja sama nie jem ich zimą, bo po nich wątroba staje mi dęba :? Czy takie spryskane pomidory i ogórki nie szkodzą świnkom?
Ja nie daję, bo to sama chemia. Ja raz kupiłam, to po przekrojeniu zaczęły... pienić :? Dla tego dreszczy dostaje jak ktoś pisze, że daje świnkom głównie obierki z ogórków :?
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

U nas też zimą dziewczyny nie jedzą ogórka. Nala nawet po małym plasterku ma miękkie bobki więc nie ma co ich karmić taką chemią :? A latem ogórki z działki może jeść kilogramami i bobki ma idealne.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”