Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
lubię

Re: Zimowe przygotowania - suszymy zioła

Post autor: lubię »

Spokojnie mogły się pokrzyżować, mięty to lubią :P Inna sprawa, że też te rośliny potomne( :think: ) frymuśnych, ogrodowych odmian rozmnażających się swobodnie i bez żadnej ingerencji, są często słabsze, tzn. mają mniej imponujący zapach albo mniejsze kwiaty, ogólnie normalnieją :P
Majka745

Post autor: Majka745 »

nitusiek pisze:A ja mam pytanie jakie mieszanki suszu robicie czyli jakie suszone warzywa, zioła łączycie razem.
Możesz wysuszyć i zmieszać wszystko co mogą świnki - jakie kompozycje swoim prośkom zrobisz, to zależ tylko od Ciebie. ;)
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Majka745 pisze: Możesz wysuszyć i zmieszać wszystko co mogą świnki - jakie kompozycje swoim prośkom zrobisz, to zależ tylko od Ciebie. ;)
Zawsze takie suche zioła kupowałam, ale jak poczytałam tutaj, ze same suszycie to pomyslałam czemu też tego nie zrobic. Szkoda tylko, ze tak późno trafiłam na ta strone bo wczesniej bym zbierała i suszyła teraz to deszcze i juz chyba nie zioła maja takiej wartości odżywczej jak wcześniej wiosną, latem?
mil

Post autor: mil »

Ja suszę i teraz. Wprawdzie nie zioła, ale jednak :) Mam ładny zadaszony taras, który wygląda w tej chwili tak:

Obrazek
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Lubię - to prawda, są inne niż wcześniej - kiedyś mięta pieprzowa to całkiem fajny smak miała, a teraz taka zwykła...
A melisa? Bo na jej miejscu tej wiosny pojawiło się coś dziwnego - wyglądem przypominającego melisę (troszkę inny kolor liści, poza tym są grubsze, troszkę inny smak i zapach)... Rosła obok mięty i truskawki. Mięta z melisą może się skrzyżować(bo z truskawką to już chyba nie? :think:

mil - nieźle! :)
nitusiek

Post autor: nitusiek »

Pytanie za 100 pktów w czym przechowywać ta suszona mięte i liście malin co już jej mam suche w plastikowym pojemniku np po lodach czy lepiej w papierowo-foliowej torebce co sie kupuje np pieczywo w marketach??
Majka745

Może być pudełko po lodach, tylko zrób dziurki - bo czytałam, źe inaczej może spleśnieć.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Jeśli jest dobrze wysuszone, to nie powinno pleśnieć ;) Ja trzymam albo w papierowych torebeczkach na kanapki, albo w pudełkach plastikowych ;)
Majka745

Nie wiem, bo pierwszy raz suszę. Ale czytałam, że komuś pleśniało - a jak zrobił/a dziurki już nie. :idontknow:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”