Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Moreni

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Moreni »

Nie wydaje mi się - ma duże oczka i wydaje się być po prostu kawałkiem twardego tworzywa.
Fumelia

Post autor: Fumelia »

Mam pytanie- ile Wam wytrzymują podkłady higieniczne pod drybedem? Bo od 3 tygodni moje prosiaki mieszkają w dwupiętrowej willi i z przyczyn technicznych, na górnym piętrze, zamiast drewnianego pelletu, muszę dawać podkłady higieniczne. Przy trzech świnkach, które urzędują na obu piętrach, podkłady są całkowicie przemoczone już po 3-4 dniach :roll: Od razu czuć brzydki zapach, który już zostaje mimo podmiany podkładów. Już pomijam fakt, że to deczko upierdliwe, że podkłady nie wytrzymują do kolejnego generalnego sprzątania (mycie kuwet, pranie drybedów i rzeczy polarowych co 6-7 dni). Bobki w klatce odkurzam codziennie. Miało być lepiej dla prosiaczków i szybko do sprzątania dla mnie, a de facto dołożyłam sobie roboty, bo "wiecznie coś" ;).
Awatar użytkownika
dortezka
Miejscowość: Wrocław
Kontakt:

Post autor: dortezka »

Fumelia.. 3 dni to i tak długo. Ja przy 5 prosinach podkład wymieniam 2 razy dziennie...
Wątek moich Pipulek: :love:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658

Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy :cry: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
Fumelia

Post autor: Fumelia »

2 razy dziennie. Wow. To dopiero jest zabawa. Moi Panowie mieszkają w połączonych 2 klatkach 100cmx50cm z dodatkowymi półkami na których urzędują i zapytałam, bo jestem zdziwiona o tyle, że podkład przy 2 świnkach w 1 klatce setce wytrzymywał dłużej niż przy trzech świnkach w dwóch połączonych setkach. Gdzie teoretycznie jest większa powierzchnia i powinna wolniej się brudzić. Chyba mają jakąś zmowę i wszyscy we trójkę więcej sikają akurat na tym piętrze, gdzie są podkłady :laugh:
Olivianna

Post autor: Olivianna »

Moje jak były 3 to też sikały w jedno miejsce, jak były dwie to każda w swój kąt. A w kuwecie zamiast robić siku to spały. Widocznie ta deseczka upodobała im się jako kuweta. Może zmieniał częściej tylko podkład pod drybetem, a klatkę normalnie. Przynajmniej śmierdzieć tak nie będzie.
malestwo

Post autor: malestwo »

Ciężko przebić się przez tak rozbudowany wątek ;) Wyszukiwanie nie pozwoliło mi znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego je zadam :P
Świnki mam od niedzieli i plauję zakup maty łazienkowej, bo trociny za bardzo śmiecą ;)
Chciałabym się dowiedzieć jak prać taką matę? Wiem już, że w wodze z ocetem (jakie stężenie? ) namoczyć i pózniej w pracle 40-60st. Ale nastawiacie samo pranie na jedną matę? :o Czy pierzecie razem ze swoimi ubraniami, czy czekacie aż się nazbiera "świnkowe pranie" ? Dajecie płyn taki jak do swoich rzeczy, czy jakiś delkiatniejszy?
Czekam na wszelkie uwagi i wskazówki :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Pod matą musi być coś chłonnego, żwirek, trociny, jakieś ręczniki albo podkłady higieniczne.
Ja piorę maty razem z innymi rzeczami świnek, w zwykłym proszku. Używam taniego proszku, żeby nie zostawiał zapachu.
Stężenie roztworu octu nie ma większego znaczenia, chodzi o neutralizację brzydkiego zapachu i usunięcie osadu z moczu. Ocet można też dolać od razu do pralki.
malestwo

Post autor: malestwo »

Tak, oczywiście pod spodem będą trociny,a jak się skończą zakupię żwirek :) Chcę dodać matę, żeby trociny tak nie pyliły teraz.
Dzięki za wskazówki odnośnie prania :)
Aniuś

Post autor: Aniuś »

Dwa pytanka mam:
- czy matę łazienkową łatwo oczyścić z trocin/siana? Bardzo się toto wczepia?
- czy matę położoną na trociny szybciej będzie "czuć" niż same trociny?

Drybed już oczyszczałam z siana - nic miłego :lol:
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

W matę nic się nie wczepia :) co do trocin to nie mam pojęcia nie używam, pod matę czy dry powinno dawać się żwirek, wtedy na pewno mniej czuć, trociny nie absorbują zapachów a żwirki tak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”