Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Nie wydaje mi się - ma duże oczka i wydaje się być po prostu kawałkiem twardego tworzywa.
Mam pytanie- ile Wam wytrzymują podkłady higieniczne pod drybedem? Bo od 3 tygodni moje prosiaki mieszkają w dwupiętrowej willi i z przyczyn technicznych, na górnym piętrze, zamiast drewnianego pelletu, muszę dawać podkłady higieniczne. Przy trzech świnkach, które urzędują na obu piętrach, podkłady są całkowicie przemoczone już po 3-4 dniach Od razu czuć brzydki zapach, który już zostaje mimo podmiany podkładów. Już pomijam fakt, że to deczko upierdliwe, że podkłady nie wytrzymują do kolejnego generalnego sprzątania (mycie kuwet, pranie drybedów i rzeczy polarowych co 6-7 dni). Bobki w klatce odkurzam codziennie. Miało być lepiej dla prosiaczków i szybko do sprzątania dla mnie, a de facto dołożyłam sobie roboty, bo "wiecznie coś" .
- dortezka
- Miejscowość: Wrocław
- Kontakt:
Fumelia.. 3 dni to i tak długo. Ja przy 5 prosinach podkład wymieniam 2 razy dziennie...
Wątek moich Pipulek:
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... f=55&t=658
Halinko, Pigulku, Balbisiu, Fifi&Rifi, Freciu.. tęsknimy http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =71&t=4215
2 razy dziennie. Wow. To dopiero jest zabawa. Moi Panowie mieszkają w połączonych 2 klatkach 100cmx50cm z dodatkowymi półkami na których urzędują i zapytałam, bo jestem zdziwiona o tyle, że podkład przy 2 świnkach w 1 klatce setce wytrzymywał dłużej niż przy trzech świnkach w dwóch połączonych setkach. Gdzie teoretycznie jest większa powierzchnia i powinna wolniej się brudzić. Chyba mają jakąś zmowę i wszyscy we trójkę więcej sikają akurat na tym piętrze, gdzie są podkłady
Moje jak były 3 to też sikały w jedno miejsce, jak były dwie to każda w swój kąt. A w kuwecie zamiast robić siku to spały. Widocznie ta deseczka upodobała im się jako kuweta. Może zmieniał częściej tylko podkład pod drybetem, a klatkę normalnie. Przynajmniej śmierdzieć tak nie będzie.
Ciężko przebić się przez tak rozbudowany wątek Wyszukiwanie nie pozwoliło mi znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, dlatego je zadam
Świnki mam od niedzieli i plauję zakup maty łazienkowej, bo trociny za bardzo śmiecą
Chciałabym się dowiedzieć jak prać taką matę? Wiem już, że w wodze z ocetem (jakie stężenie? ) namoczyć i pózniej w pracle 40-60st. Ale nastawiacie samo pranie na jedną matę? Czy pierzecie razem ze swoimi ubraniami, czy czekacie aż się nazbiera "świnkowe pranie" ? Dajecie płyn taki jak do swoich rzeczy, czy jakiś delkiatniejszy?
Czekam na wszelkie uwagi i wskazówki
Świnki mam od niedzieli i plauję zakup maty łazienkowej, bo trociny za bardzo śmiecą
Chciałabym się dowiedzieć jak prać taką matę? Wiem już, że w wodze z ocetem (jakie stężenie? ) namoczyć i pózniej w pracle 40-60st. Ale nastawiacie samo pranie na jedną matę? Czy pierzecie razem ze swoimi ubraniami, czy czekacie aż się nazbiera "świnkowe pranie" ? Dajecie płyn taki jak do swoich rzeczy, czy jakiś delkiatniejszy?
Czekam na wszelkie uwagi i wskazówki
- kimera
- Moderator globalny
- Miejscowość: Łódź
- Kontakt:
Pod matą musi być coś chłonnego, żwirek, trociny, jakieś ręczniki albo podkłady higieniczne.
Ja piorę maty razem z innymi rzeczami świnek, w zwykłym proszku. Używam taniego proszku, żeby nie zostawiał zapachu.
Stężenie roztworu octu nie ma większego znaczenia, chodzi o neutralizację brzydkiego zapachu i usunięcie osadu z moczu. Ocet można też dolać od razu do pralki.
Ja piorę maty razem z innymi rzeczami świnek, w zwykłym proszku. Używam taniego proszku, żeby nie zostawiał zapachu.
Stężenie roztworu octu nie ma większego znaczenia, chodzi o neutralizację brzydkiego zapachu i usunięcie osadu z moczu. Ocet można też dolać od razu do pralki.
Tak, oczywiście pod spodem będą trociny,a jak się skończą zakupię żwirek Chcę dodać matę, żeby trociny tak nie pyliły teraz.
Dzięki za wskazówki odnośnie prania
Dzięki za wskazówki odnośnie prania
Dwa pytanka mam:
- czy matę łazienkową łatwo oczyścić z trocin/siana? Bardzo się toto wczepia?
- czy matę położoną na trociny szybciej będzie "czuć" niż same trociny?
Drybed już oczyszczałam z siana - nic miłego
- czy matę łazienkową łatwo oczyścić z trocin/siana? Bardzo się toto wczepia?
- czy matę położoną na trociny szybciej będzie "czuć" niż same trociny?
Drybed już oczyszczałam z siana - nic miłego
- Lilith88
- Miejscowość: Gdańsk
- Kontakt:
W matę nic się nie wczepia co do trocin to nie mam pojęcia nie używam, pod matę czy dry powinno dawać się żwirek, wtedy na pewno mniej czuć, trociny nie absorbują zapachów a żwirki tak.