Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Suchy pokarm

Post autor: sosnowa »

Moje prosiaki były najzdrowsze i odpowiednio grube (znaczy chude zgrubły, grube schudły :lol: ) na sieczce Ultra Grass. Niestety, kolejny worek był zjełczały, kupiłam więc Just Grass, który się okazał po krótkim czasie też niekonieczny, bo stęchlizną zalatywał. Jak się kupuje w internecie to ciężko upilnować datę ważności, a z końskiego sklepu nie mam siły targać na plecach 17kg. BTW nie wyobrażacie sobie, jaką minę miał kurier jak wniósł worek z dużym zdjęciem konia pod drzwi mieszkania na trzecim piętrze bez windy :rotfl: :rotfl:
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Dobra, ja se wyobrażam tę minę... :rotfl:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Wczoraj będąc w sklepie zauważyłam Vitapolową nowość-Vitapol Expert.Już miałam ominąć myśląc,że to kolejna karma nadająca się do kosza,ale jednak się nią zainteresowałam.I tu mam pytanie.Czy ten skład będzie dobry:
Skład : tymotka, lucerna, łuski sojowe, łuski owsiane, makuch z nasion słonecznika, jęczmień, pszenica, otręby pszenne, kukurydza, skrobia kukurydziana, płatki kukurydzy, płatki grochowe, marchew suszona, burak suszony, pasternak suszony, jabłko suszone, pszenica prażona, papryka suszona, porzeczka czerwona suszona, kwiat nagietka suszony, skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy, pulpa buraczana, pulpa jabłkowa, zioła (bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, tymianek), węglan wapnia, fosforan dwuwapniowy, chlorek sodu, juka. Dodatki dietetyczne: witaminy/kg: witamina A (E672) 12 240 j.m., witamina D3 (E671) 1 104 j.m., witamina E (E307) 67,8 mg, witamina C 420 mg. Mieszanki pierwiastków śladowych//kg: żelazo (E1) 15,1 mg, miedź (E4) 3,8 mg, cynk (E6) 57,78 mg, mangan (E5) 7,6 mg, jod (E2) 1,29 mg, selen (E8) 0,08 mg. Dodatki technologiczne: sepiolit (E562) 0,61 g/kg; konserwanty i przeciwutleniacze.

Zawartość składników analitycznych
białko surowe % (min) : 10,6
oleje i tłuszcze surowe % (min) : 1,1
włókno surowe % (max) : 14,8
popiół surowy % (max) : 6,4
wilgotność % (max) : 12

W zestawie był też smakers vitapol expert,więc również wkleję skład:
Tymotka, lucerna, łuski sojowe, łuski owsiane, makuch z nasion słonecznika,
jęczmień, pszenica, otręby pszenne, kukurydza, skrobia kukurydziana, płatki kukurydzy,
płatki grochowe, marchew suszona, burak suszony, pasternak suszony, jabłko suszone, pszenica prażona,
papryka suszona, porzeczka czerwona suszona, kwiat nagietka suszony, skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy,
pulpa jabłkowa, zioła ( bazylia, rozmaryn, mięta pieprzowa, tymianek), węglan wapnia,
fosforan dwuwapniowy, chlorek sodu, juka.

Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Asita
Miejscowość: Sopot
Kontakt:

Post autor: Asita »

Nie znam się na tych chemicznych związkach, czy są one ok czy nie... :idontknow:
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Składniki które według mnie są fe:

łuski owsiane, makuch z nasion słonecznika,kukurydza, skrobia kukurydziana, płatki kukurydzy, - Bardzo tuczą
jęczmień, pszenica, otręby pszenne,pszenica prażona - Świnki nie mogą jeść ziaren! Nie wiem jak z otrębami..
skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy,
fosforan dwuwapniowy, chlorek sodu,- szkodą na nerki

Dodatki technologiczne: sepiolit (E562) 0,61 g/kg; konserwanty i przeciwutleniacze.- No to wiadomo.
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

To będę unikać tej karmy,dzięki :shakehands:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

No seria Vitapolu - ponoć bezzbożowa. Ale ona jest tylko "nowa". To jakiejś wykupionej firmy karma, która jakością nie grzeszy.
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Wzięłam kalkulator i wyszło mi, że z tego spisu dobry stosunek wapnia do fosforu mają tylko CN CC oraz........... Care+. Dodając do kalkulacji zawartość białka, czyli z myślą o nerkach, odrzuciłam care +, CN zawiera zboża, na placu boju została CC. Li i jedynie.
Regulacja za pomocą warzyw pewnie się może udać przy jednej śwince, ale przy stadzie nie widzę możliwości dopilnowania, by wszystkie jadły w.tych samych proporcjach.
Jak z sieczką jest pod tym względem, nie wiem.
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Jak ktoś musi mieć ścisłą dietę u świnek, to CC jest całkiem niezła.
Co do sieczek - Just Grass ma w składzie tymotkę, rajgras i kostrzewę, analitycznie: białko 13,5%, tłuszcze 4%, włókno 25% - więcej danych brak. Lucernowa odpada u nerkowców z powodu wysokiej zawartości białka. Innych nie próbowaliśmy.
Eris

Post autor: Eris »

sosnowa pisze:Wzięłam kalkulator i wyszło mi, że z tego spisu dobry stosunek wapnia do fosforu mają tylko CN CC oraz........... Care+.
Kurczę, liczę i liczę ale mnie wychodzi, że wszystkie poniższe karmy mają właściwy stosunek Ca/F (w przedziale od 1,5:1 do 2,1:1):
Beaphar Care+ 1,39
Beaphar Nature 1,63
Brit Animals 1,67
Bunny Basic 1,50
Trovet 1,63
Versele Laga Cavia Complete 1,33
Versele Laga Cavia Nature 1,30

Nawet bym powiedziała, że Beaphar Care+, Versele Laga Cavia Complete i Versele Laga Cavia Nature mają ciut za dużo fosforu w stosunku do wapnia.

Może Borys coś podpowie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”