Moje prosiaki były najzdrowsze i odpowiednio grube (znaczy chude zgrubły, grube schudły ) na sieczce Ultra Grass. Niestety, kolejny worek był zjełczały, kupiłam więc Just Grass, który się okazał po krótkim czasie też niekonieczny, bo stęchlizną zalatywał. Jak się kupuje w internecie to ciężko upilnować datę ważności, a z końskiego sklepu nie mam siły targać na plecach 17kg. BTW nie wyobrażacie sobie, jaką minę miał kurier jak wniósł worek z dużym zdjęciem konia pod drzwi mieszkania na trzecim piętrze bez windy
łuski owsiane, makuch z nasion słonecznika,kukurydza, skrobia kukurydziana, płatki kukurydzy, - Bardzo tuczą
jęczmień, pszenica, otręby pszenne,pszenica prażona - Świnki nie mogą jeść ziaren! Nie wiem jak z otrębami..
skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy,
fosforan dwuwapniowy, chlorek sodu,- szkodą na nerki
Dodatki technologiczne: sepiolit (E562) 0,61 g/kg; konserwanty i przeciwutleniacze.- No to wiadomo.
Wzięłam kalkulator i wyszło mi, że z tego spisu dobry stosunek wapnia do fosforu mają tylko CN CC oraz........... Care+. Dodając do kalkulacji zawartość białka, czyli z myślą o nerkach, odrzuciłam care +, CN zawiera zboża, na placu boju została CC. Li i jedynie.
Regulacja za pomocą warzyw pewnie się może udać przy jednej śwince, ale przy stadzie nie widzę możliwości dopilnowania, by wszystkie jadły w.tych samych proporcjach.
Jak z sieczką jest pod tym względem, nie wiem.
Jak ktoś musi mieć ścisłą dietę u świnek, to CC jest całkiem niezła.
Co do sieczek - Just Grass ma w składzie tymotkę, rajgras i kostrzewę, analitycznie: białko 13,5%, tłuszcze 4%, włókno 25% - więcej danych brak. Lucernowa odpada u nerkowców z powodu wysokiej zawartości białka. Innych nie próbowaliśmy.
sosnowa pisze:Wzięłam kalkulator i wyszło mi, że z tego spisu dobry stosunek wapnia do fosforu mają tylko CN CC oraz........... Care+.
Kurczę, liczę i liczę ale mnie wychodzi, że wszystkie poniższe karmy mają właściwy stosunek Ca/F (w przedziale od 1,5:1 do 2,1:1):
Beaphar Care+ 1,39
Beaphar Nature 1,63
Brit Animals 1,67
Bunny Basic 1,50
Trovet 1,63
Versele Laga Cavia Complete 1,33
Versele Laga Cavia Nature 1,30
Nawet bym powiedziała, że Beaphar Care+, Versele Laga Cavia Complete i Versele Laga Cavia Nature mają ciut za dużo fosforu w stosunku do wapnia.