Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chrumka
Moderator globalny
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie

Post autor: Chrumka »

martu.ha możesz podać przepis na ten miodownik :please: :please: :please:
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

Post autor: martu.ha »

A proszę bardzo, tylko uprzedzam, że jest to ciasto drogie, kaloryczne i trudne w wykonaniu, ale warte grzechu ;)

Miodownik
Składniki na ciasto:
Pół kilo mąki
1 kostka masła
20 dag cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody

Składniki na masę:
20-30 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
1o dag masła
2 łyżki miodu
1 budyń śmietankowy
15 dag cukru pudru
10 dag masła
Słoik powideł śliwkowych najlepiej węgierkowych

Wykonanie
Ze składników na ciasto wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na min 2 godz. Podzielić na 3 części. Z dwóch części upiec placki. Temp 200 st C, czas ok 40 min.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wrzucić na to orzechy. Gdy masa zgęstnieje i ostygnie wyłożyć ją na 3 placek i również go upiec.
Ugotować budyń z dodatkiem cukru i masła. Przestudzić.
Placki smarować powidłami, kremem z budyniu i ułożyć jeden na drugim, ten z orzechami ma być na wierzchu. Przykryć folią, wstawić do lodówki. Nadaje się do spożycia dopiero następnego dnia!

smacznego!
Awatar użytkownika
Chrumka
Moderator globalny
Kontakt:

Znam miodownik, moja teściowa robi czasem, ja miodownika jeszcze nie robiłam najwyższy czas spróbować. :lol: Nie jest taki trudny... A powidła zrobiłam sama. :szczerbaty: Dziękuję :buzki:
axxk

Post autor: axxk »

a jakie sałatki planujecie na świeta zrobic? bo ja w tym zabieganiu nie mam jak myslec
Awatar użytkownika
Chrumka
Moderator globalny
Kontakt:

Moja rodzina najbardziej lubi taką zwykłą jarzynową... Ale ja jadę do cioci na wigilię i moim zadaniem jak co roku są ciasta i ryba po grecku ;)
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

U mnie na pewno klasyczna jarzynowa i sałatka z pora mojej Mamy :)
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

A co tu tak cicho? Wszyscy się odchudzają poi świętach? :lol: No cóż, ja ostatnio jem głównie trociny i dyktę (czytaj otręby i chlebki Wasa), ale czasem coś ugotuję zdrowotnego

Po pierwsze to chciałam napisać, że przepis na oszukany piernik kimery jest rewelacyjny, ciasto robi się z 10 minut (bez pieczenia) i smakował nawet największym piernikowym smakoszom w mojej rodzinie :ok:

A po drugie - znacie jarmuż? Wygląda jak skrzyżowanie sałaty karbowanej z kapustą, nie jest wcale łatwo go dostać, a jest niedrogi i całkiem smaczny. No oczywiście nie tak pyszny, jak szpinak, ale za to zdrowszy, bo ma mniej szczawianów. Czasem można go dostać w Auchan, ale generalnie to raczej w sklepach ze zdrową żywnością, bo w warzywniakach to się dziwnie patrzą i mówią, że takich cudactw to oni nie sprzedają, a przecież jarmuż był uprawiany w Polsce chyba wcześniej, niż ziemniaki :lol:
W każdym razie jest taki bardzo prosty przepis na pesto do makaronu:

Myjemy jarmuż dokładnie i obcinamy łodygi, bo jest w nich dużo twardych włókien. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach, jak liście staną się intensywnie ciemnozielone i miękkie odlewamy wodę i blendujemy dodając oliwę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Można dać jeszcze startą gałkę muszkatołową, jak ktoś lubi ostrzej. Następnie wstawiamy na mały ogień i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt lub śmietanę oraz jakiś słony ser, ja lubię bardzo fetę lub koryciński, może być też starty jakiś żółty. Dodajemy do dowolnego makaronu, dobrze bardzo smakuje z gryczanym :ok:
Samo pesto bez nabiału można przechować około tygodnia w lodówce, tylko trzeba zalać oliwą. U mnie nigdy nie stoi długo :)
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Zaznaczam, że oszukany piernik to ciasto korzenne z dyni :), bo podawałam też przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie. Ten jest dopiero pyszny!
Awatar użytkownika
martu.ha
Kontakt:

Nie no, ja nie mówię o tym dyniowym, tylko tym na miodzie. No wedle niektórych prawdziwy piernik to co najmniej miesiąc musi poleżeć, a ten jest błyskawiczny i bardzo pyszny (ja dodałam jeszcze 2 łyżki kakao).
Murdia

Post autor: Murdia »

piernik bez miodu to nie piernik:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”