Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- Chrumka
- Moderator globalny
- Posty: 2039
- Rejestracja: 10 lip 2013, 7:56
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Praga Południe
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
martu.ha możesz podać przepis na ten miodownik

- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
A proszę bardzo, tylko uprzedzam, że jest to ciasto drogie, kaloryczne i trudne w wykonaniu, ale warte grzechu
Miodownik
Składniki na ciasto:
Pół kilo mąki
1 kostka masła
20 dag cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody
Składniki na masę:
20-30 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
1o dag masła
2 łyżki miodu
1 budyń śmietankowy
15 dag cukru pudru
10 dag masła
Słoik powideł śliwkowych najlepiej węgierkowych
Wykonanie
Ze składników na ciasto wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na min 2 godz. Podzielić na 3 części. Z dwóch części upiec placki. Temp 200 st C, czas ok 40 min.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wrzucić na to orzechy. Gdy masa zgęstnieje i ostygnie wyłożyć ją na 3 placek i również go upiec.
Ugotować budyń z dodatkiem cukru i masła. Przestudzić.
Placki smarować powidłami, kremem z budyniu i ułożyć jeden na drugim, ten z orzechami ma być na wierzchu. Przykryć folią, wstawić do lodówki. Nadaje się do spożycia dopiero następnego dnia!
smacznego!
Miodownik
Składniki na ciasto:
Pół kilo mąki
1 kostka masła
20 dag cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżka sody
Składniki na masę:
20-30 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
1o dag masła
2 łyżki miodu
1 budyń śmietankowy
15 dag cukru pudru
10 dag masła
Słoik powideł śliwkowych najlepiej węgierkowych
Wykonanie
Ze składników na ciasto wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na min 2 godz. Podzielić na 3 części. Z dwóch części upiec placki. Temp 200 st C, czas ok 40 min.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wrzucić na to orzechy. Gdy masa zgęstnieje i ostygnie wyłożyć ją na 3 placek i również go upiec.
Ugotować budyń z dodatkiem cukru i masła. Przestudzić.
Placki smarować powidłami, kremem z budyniu i ułożyć jeden na drugim, ten z orzechami ma być na wierzchu. Przykryć folią, wstawić do lodówki. Nadaje się do spożycia dopiero następnego dnia!
smacznego!
- Chrumka
- Moderator globalny
- Posty: 2039
- Rejestracja: 10 lip 2013, 7:56
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Praga Południe
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Znam miodownik, moja teściowa robi czasem, ja miodownika jeszcze nie robiłam najwyższy czas spróbować.
Nie jest taki trudny... A powidła zrobiłam sama.
Dziękuję 
-
axxk
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
a jakie sałatki planujecie na świeta zrobic? bo ja w tym zabieganiu nie mam jak myslec
- Chrumka
- Moderator globalny
- Posty: 2039
- Rejestracja: 10 lip 2013, 7:56
- Miejscowość: Warszawa
- Lokalizacja: Praga Południe
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Moja rodzina najbardziej lubi taką zwykłą jarzynową... Ale ja jadę do cioci na wigilię i moim zadaniem jak co roku są ciasta i ryba po grecku 
-
twojawiernafanka
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
U mnie na pewno klasyczna jarzynowa i sałatka z pora mojej Mamy 
- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
A co tu tak cicho? Wszyscy się odchudzają poi świętach?
No cóż, ja ostatnio jem głównie trociny i dyktę (czytaj otręby i chlebki Wasa), ale czasem coś ugotuję zdrowotnego
Po pierwsze to chciałam napisać, że przepis na oszukany piernik kimery jest rewelacyjny, ciasto robi się z 10 minut (bez pieczenia) i smakował nawet największym piernikowym smakoszom w mojej rodzinie
A po drugie - znacie jarmuż? Wygląda jak skrzyżowanie sałaty karbowanej z kapustą, nie jest wcale łatwo go dostać, a jest niedrogi i całkiem smaczny. No oczywiście nie tak pyszny, jak szpinak, ale za to zdrowszy, bo ma mniej szczawianów. Czasem można go dostać w Auchan, ale generalnie to raczej w sklepach ze zdrową żywnością, bo w warzywniakach to się dziwnie patrzą i mówią, że takich cudactw to oni nie sprzedają, a przecież jarmuż był uprawiany w Polsce chyba wcześniej, niż ziemniaki
W każdym razie jest taki bardzo prosty przepis na pesto do makaronu:
Myjemy jarmuż dokładnie i obcinamy łodygi, bo jest w nich dużo twardych włókien. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach, jak liście staną się intensywnie ciemnozielone i miękkie odlewamy wodę i blendujemy dodając oliwę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Można dać jeszcze startą gałkę muszkatołową, jak ktoś lubi ostrzej. Następnie wstawiamy na mały ogień i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt lub śmietanę oraz jakiś słony ser, ja lubię bardzo fetę lub koryciński, może być też starty jakiś żółty. Dodajemy do dowolnego makaronu, dobrze bardzo smakuje z gryczanym
Samo pesto bez nabiału można przechować około tygodnia w lodówce, tylko trzeba zalać oliwą. U mnie nigdy nie stoi długo
Po pierwsze to chciałam napisać, że przepis na oszukany piernik kimery jest rewelacyjny, ciasto robi się z 10 minut (bez pieczenia) i smakował nawet największym piernikowym smakoszom w mojej rodzinie
A po drugie - znacie jarmuż? Wygląda jak skrzyżowanie sałaty karbowanej z kapustą, nie jest wcale łatwo go dostać, a jest niedrogi i całkiem smaczny. No oczywiście nie tak pyszny, jak szpinak, ale za to zdrowszy, bo ma mniej szczawianów. Czasem można go dostać w Auchan, ale generalnie to raczej w sklepach ze zdrową żywnością, bo w warzywniakach to się dziwnie patrzą i mówią, że takich cudactw to oni nie sprzedają, a przecież jarmuż był uprawiany w Polsce chyba wcześniej, niż ziemniaki
W każdym razie jest taki bardzo prosty przepis na pesto do makaronu:
Myjemy jarmuż dokładnie i obcinamy łodygi, bo jest w nich dużo twardych włókien. Wkładamy do wysokiego garnka i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach, jak liście staną się intensywnie ciemnozielone i miękkie odlewamy wodę i blendujemy dodając oliwę, sól, pieprz i mielone ziele angielskie. Można dać jeszcze startą gałkę muszkatołową, jak ktoś lubi ostrzej. Następnie wstawiamy na mały ogień i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt lub śmietanę oraz jakiś słony ser, ja lubię bardzo fetę lub koryciński, może być też starty jakiś żółty. Dodajemy do dowolnego makaronu, dobrze bardzo smakuje z gryczanym
Samo pesto bez nabiału można przechować około tygodnia w lodówce, tylko trzeba zalać oliwą. U mnie nigdy nie stoi długo
- kimera
- Moderator globalny
- Posty: 3167
- Rejestracja: 07 lip 2013, 20:54
- Miejscowość: Łódź
- Lokalizacja: Łódź
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Zaznaczam, że oszukany piernik to ciasto korzenne z dyni
, bo podawałam też przepis na prawdziwy świąteczny piernik na miodzie. Ten jest dopiero pyszny!
- martu.ha
- Posty: 1642
- Rejestracja: 31 lip 2013, 14:32
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne jedzenie
Nie no, ja nie mówię o tym dyniowym, tylko tym na miodzie. No wedle niektórych prawdziwy piernik to co najmniej miesiąc musi poleżeć, a ten jest błyskawiczny i bardzo pyszny (ja dodałam jeszcze 2 łyżki kakao).