Klatki C&C

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ
motyleqq

Re: Klatki C&C

Post autor: motyleqq »

Arashi pisze:Ale z Ameryki wysylk jest bardzo kosztowna
tzn jak bardzo? brytyjskie są aż dwa razy droższe, czy na to samo mi wyjdzie gdybym zamówiła z Ameryki?
Arashi

Post autor: Arashi »

Może tak wyjść bo cieżko taki transport w ogóle zorganizować bo sprzedawcy z USA często w ogóle nie wysyłają do Polski.
motyleqq

nie no, masakra :help: chyba nic z tego nie będzie ;)
odeta89

Post autor: odeta89 »

silje pisze:
odeta89 pisze:moje małe tymczasy (2 mc) nie dały rady się przecisnąć.
łącze ja małymi opaskami.
Ale jakie Ty masz kratki? Oryginalne CC mają wymiar 35x35cm i 9 oczek w rzędzie.
Te z ogłoszenia mają wymiar 40x40 i 8 oczek (z brzegu po pół, ale razem 8)
Więc oczko kratki C&C ma 3.5 cm (odchodzi grubość drutu), a tej kratki z ogłoszenia jakieś 4,5 cm.
Mały świń może przejść, jak nic. Duży nie powinien próbować.
te z ogłoszenia mam, Karina mi kupowała, ostatnio trafiam na większe tymczasy i przez kratki nie przechodzą :D

edit. zaznaczam, że ja używam ich jako wybieg, a nie klatka.
motyleqq

http://www.guineapigcages.com/ tu piszą, że otwory kratek nie powinny być większe niż 3,5cm :roll: zamawianie C&C wyniesie mnie jakieś 600zł :evil: więc chyba nie będzie klatki :(

edit:
trochę źle policzyłam ile potrzebuję kompletów :D i jednak wyszłoby mi jakieś 400zł
Arashi

Post autor: Arashi »

Plus polipropylen na kuwetę ;) najlepiej z firmy Tuplex :)
motyleqq

Arashi pisze:Plus polipropylen na kuwetę ;) najlepiej z firmy Tuplex :)
tak tak, pamiętam o tym. no nic, może uda mi się odłożyć kasę do przyjazdu mojej koleżanki, wtedy odeszłyby mi koszty przesyłki ;)

a jeszcze się zastanawiam, jak to sprzątacie? no bo jak jest normalna klatka, to bez trudu można wziąć z niej kuwetę i umyć w wannie, a tutaj? nie ma problemu z tym?
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Post autor: silje »

Nooo, drogo to wychodzi. Ale właśnie chyba tylko oryginalne C&C maja tą wielkość oczek, o którą chodzi. Jakiś czas temu Usia zorganizowała grupowe zamówienie z USA- dzięki temu koszty nie były aż tak duże, a do tego rozciągnięte w czasie, więc nie aż tak bardzo odczuwalne (nie pamiętam jakie konkretnie)
Najlepiej chyba poprosić kogoś znajomego, aby nam je przywiózł z UK.
Ciekawostka, że my ściągamy z USA, czy UK, a one są made in China :)
Że nikt w Polsce nie wpadnie na to, aby je z Chin ściągnąć- ale miałyby branie :). Oczywiście wśród nas, świnkomaniaków.

Ed. Arkusz polipropylenu grubości 3mm, wielkość 1x2m kosztuje w Bricomarche ok 16zł :) Kolor do wyboru- czarny, biały, niebieski, zielony, czerwony, żłóty.

Odeta- może niektóre świnki traktują te kratki jako barierę bardziej psychologiczną :think: . Np. moje leniwe prosiaki pewnie też by nie próbowały przeciskać się przez te większe oczka. Bo po co właściwie, im jest dobrze tam, gdzie siedzą :lol:
No ale dla małych czy drobnych świnek one się nie nadają.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +22 w DT
motyleqq

myślę, że to zależy od świnki. jak bardziej ciekawska, to może spróbować przejść. jak np moja Tosia w poczekalni w klinice... jest tam taki kącik dla dzieci i taki domek, z różnymi wyciętymi kształtami do wkładania klocków. no i moja bystra świnka wsadziła w jeden otwór głowę :shock: ale był wrzask... tyle, że ona była małą świnką

ja niestety :twisted: znalazłam takie zdjęcie klatki C&C, że muszę taką mieć ;) po prostu jest idealna do tego, jak trzymam świnki i jakie mam dla nich warunki, z uwagi na to, że mam psy. o taka http://www.guineapigcages.com/photos/cl ... -cage.html

u mnie generalnie świnki mogą siedzieć poza klatką cały dzień, więc zależy mi na łatwym wyjściu/wejściu. ale na noc klatka musi być zamknięta, bo moja starsza suczka ma różne pomysły i mogłaby np uznać, że pacnięcie łapą to fajna rozrywka dla niej i świnki ;) nie to, że chciałaby celowo zrobić krzywdę, ale jest po prostu nieuważna, niedelikatna i trochę szalona :D
PALATINA

Post autor: PALATINA »

Któraś z dziewczyn (nie pamiętam, która :redface: ) wspominała coś o zamawianiu kratek niedługo, ale nic więcej nie wiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”