Suchy pokarm

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Re: Suchy pokarm

Post autor: Jack Daniel's »

Ja to tutaj zostawię: niezle-ziolko.com/zasady-zywienia-lek-wet-jakub-kliszcz/
Po odstawieniu - bądź co bądź przetworzonej karmy - moim świniom poprawiły się wyniki morfologii :) I tak od jakiegośczasu jedziemy bezkarmowo.
Awatar użytkownika
pauli
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: pauli »

a ja się podzielę swoim zdaniem na temat karmy brit. daję ją świnkom już jakiś rok i jestem zadowolona. dzisiaj otworzyłam nowe opakowanie i zauważyłam różnicę w wielkości pałeczek. nowe są ciut smuklejsze (na zdjęciu po prawej). i co? i świnie rąbią z ręki z gruchaniem w tle. jak dałam starą pałeczkę - wypluły :lol: czyli coś zmienili i to dla moich świń bardzo na plus :)
Obrazek
bardzo dobry zamiennik dla CC. niestety nowa wersja cavia complete jest okropna, drobna i krusząca się, świnie olały. starą kochały.
testowałam też pokarmy tropifit produkowane przez tropicala. i o ile świńska wersja to dziadostwo, z którego w najlepszym przypadku połowa idzie do kosza, tak karma dla koszatniczek jest podjadana z wielką chęcią. dostają dodatkowo, coby sobie miały różności do chrupania :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

A ja próbuję przestawić z CN na CC. Z początku im mieszałam, ale potem CN się skończyła i została CC tylko. Teraz jest gorzej. Tzn Michasia poskubie, Blanka lubi, ale Felicja i Majka nie bardzo. No, jak już nie innego jedzenia prócz siana, w nocy to zjedzą tą CC. Teraz zrobiąłam zamówienia na 2,5 CN i 1,75 CC i będę mieszać znowu, chociaż nie wiem czy się nie skończy do powrotu do CN znowu. Ale chwilowo czekamy na dostawę, więc muszą się przemęczyć z tą samą CC.
Wymyśliłam to przestawianie, bo ponoć teraz CC ma lepszy skład i smak i świnki bardziej lubią, oraz że ma lepszy wpływ na trawienie. Ale zobaczymy jak to będzie. Szczerze to nawet ja nie lubię tej karmy bo wygląda jak jakieś robale. CN wygląda fajnie i jest chyba wygodniejsza do jedzenia też (mniejsze kawałki).
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Awatar użytkownika
swissi
Miejscowość: Toruń
Kontakt:

Post autor: swissi »

A ją myślę o przejściu z CN na Beapher Naturę miałam próbki i smakowaly. Nie wiem jak w większych ilościach będą jadły nie mając CN. Sproboje jak się CN będzie kończyć to kupie obie żeby stopniowo wprowadzać Beapher Naturę.
Kraska (ze mną od 06.02.2016) :love: http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5913
MELCIA [*] 21.12.2015 EMIL [*] 19.04.2012 ZWINKA [*] 28.05.2019 [/size]
technikibart

Post autor: technikibart »

Moje nic innego by nie jadły tylko musli:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

To kiepska karma. Raczej jako dodatkowa, aniżeli podstawowa. Przede wszystkim - ziarna!
technikibart

Post autor: technikibart »

Jasne że jako dodatek, ale w prawdzie on im lepiej smakuje niż jakakolwiek inna. Osoba które miała te 2 moje malce karmiła je z reguły nasionami itp. Teraz jest problem bo słabo jedzą zwykłą karmę, nie chcą i ciężko je nauczyć. Dostają w większości owoce i warzywa + witaminę C w kropelkach.
lubię

Post autor: lubię »

Aaa, czyli uczymy się jeść... to na przestawianie z dziadostwa jest to akurat dobra karma. Jeśli prosiaki jedzą te małe pellety z niej, to super - możesz próbować wyciągać im część ziarna z tego, a zostawiać resztę (czyli pellet, płatki i suszonki) i dosypywać innych rodzajów karm. Na ogół dość łatwo chwytają CN, ale gwarancji nie ma. Możesz też kupić im mieszankę ziół lub ziołowo-warzywną Herbal Pets, to też często pomaga świniom zaskoczyć inne smaki niż ziarno.
Dropsio

Post autor: Dropsio »

A jak to jest z zupełnym odstawieniem karmy? Staracie sie jakoś bilansować, czy nie bardzo? Ile rodzajów ziół? Moje łajzy z suszków chcą jeść tylko sianko, babkę, mniszka, miętę i melisę - reszta jest be. Z owoców tylko arbuzy, melony i jabłka, z warzyw - korzeń pietruszki, marchew, burak, ogórek, cukinia - nic więcej. Tylko świeżą zieleninę wsuwają bez marudzenia. Wystarczy? Martwię się wit. C, bo paskudy nie chcą jeść nawet głupiej papryki, a z natką pietruszki nie chcę przesadzać (zwłaszcza, że jesteśmy jeszcze przed USG cośkowego układu moczowego).
Od jakiś 3 miesiecy dostają małą garść karmy co 2/3 dni - u Dropsa zmian nie widzę, Cosiek grubas trochę schudł :)
lubię

Post autor: lubię »

Mnie bardziej martwi, że najwyraźniej jedzą głównie słodkie i wodniste. A bilansować trzeba o tyle, żeby prosiak dostawał odpowiednią ilość składników pokarmowych, więc musisz sama kombinować jak im dostarczyć białko, tłuszcze i węglowodany, fosfor, potas itd. tak żeby była równowaga i żeby świnie to jadły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”