Lusia, Plamka i Frugo - Inka za TM

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
balbinkowo

Re: Nutka, Tola i Frugo, Nala za TM [*]

Post autor: balbinkowo »

Oooo, co ja czytam, będzie doświnienie??? :D :jupi:
Frugasek słodziak malutki :buzki: Ech, czas pędzi do przodu...
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Martuś przygarnij świninkę :102: Ja niestety wchodziłam za często na adopcje. Czasem się nagle zobaczy jakąś świnię i to jest ta :love:
Pati od Mili

Post autor: Pati od Mili »

martuś rozważ zastosowanie preparatu wapniowego (z wit. D w składzie) również u Nutki. Gdy Mili miała brzydkie zęby mimo brania cebionu i jeszcze dodatkowo stan ich pogorszył się bardzo po oxyvecie (doczytałam w internecie, że oxyvet powoduje pogorszenie wchłanianie wapnia w organizmie) to dr Kamińska po obejrzeniu Mili powiedziała mi, że podawanie witaminy c to nie wszystko i zdecydowanie za mało. W tym wypadku zęby nie były pociemniałe z braku wit. c tylko z braku wapnia i wit. D. U nas pomógł dopiero APL strong and bones, bo on miał w swoim składzie i wapń, i wit. D. Zwróć proszę na to uwagę. Każdy myśli, że jak świnka ma żółte zęby to z niedoboru wit. c (też tak myślałam) a to nie zawsze prawda. Dr Kamińska mówiła, żeby podawać cebion w wersji multi i to codziennie. W ogóle mam takie przemyślenia, że jednak suplementacja u świnek witamin musi być, zwłaszcza w starszym wieku. Przecież te wszystkie karmy typu granulat wartościowe pod wzgledem zawartości witamin raczej nie są. Skąd to wiem? Stąd, że na zootechnice miałam przedmiot o produkcji granulatów dla zwierząt, w tym produkcji petfoodów.Profesor mówił nam, że witaminy w nich zawarte utleniają się w ciągu 3 miesiącach od daty produkcji. A przecież one leżą potem na magazynach, a zanim je ktoś kupi mija kolejny czas. W najlepszym wypadku są raczej bezwartościowe, jeśli nie szkodliwe. Już nie mówię o tym, że wytwarzanie takiej karmy przebiega w wysokiej temperaturze, co od razu eliminuje wit. C, która ginie w temp. powyżej 40 stopni C. Najlepiej karmić w miarę naturalnymi produktami, choć to w zimę raczej niemożliwe i sama podaję granulat, ale niedużo i dodatkowo podaję codziennie wit. c samą lub co multi (wymiennie). Teraz też zauważyłam, że jak Piance nie podaję ze 2 razy w tygodniu skitranej w lodówce resztki APL strong and bones to zęby szarzeją mimo cebionu. Dlatego myślę, że kluczowe jest tu połączenie wapnia z wit D. Sam cebion multi ma wit. D ale wapnia nie. Podawanie warzyw i owoców oraz trawy jak widzę też nie zapewnia optymalnego poziomu witamin w karmie.
Martuś nie myśl, że się wymądrzam, po prostu piszę o moich własnych doświadczeniach żeby pomóc Twoim świnkom, a Ty zrób jak uważasz.
Co do zentonilu to dr Kasia Kacprzak-Kamińska uważała go za najlepszy dla świnek seniorów i poleciła mi przejść na niego z hepatilu twierdząc, że starszej śwince należy zapewnić jak najlepsze leki na wątrobę, bo się im to po prostu należy.
Buziaków moc, wytrwałości i dużo zdrówka dla dziewczynek
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

stosowałam u Turbulencji jak zaczęły jej się łamać siekacze i potem u Euzebiusza, ponieważ miał właśnie takie zęby, jak Pati pisze. W obu przypadkach bardzo pomogło. Ale był u Zebcia potem problem z gorszym moczem. Czyli super, ale pod kontrolą.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2017, 13:55 przez sosnowa, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

Dorci zalecono KinonD3, żeby się zęby wzmocniły.
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

sosnowa pisze:PAL strony nad bobek
Sosnowa przepraszam ale aż poryczałam się ze śmiechu :laugh:
Pati od Mili pisze:Stąd, że na zootechnice miałam przedmiot o produkcji granulatów dla zwierząt, w tym produkcji petfoodów.
Też byłam na zootechnice ale tego przedmiotu nie kojarzę :think: Chyba przespałam wykład :nie_powiem:

Nutka cebion dostała dopiero 3 razy bo dawałam jej co kilka dni. Od wczoraj będę ją faszerowała codziennie i zobaczymy. Pati a co to jest to multi co podajesz?

U Nutki boję się trochę podawać wapń bo ona i bez tego lubi siknąć z porządnym osadem... Boję się żeby kamienie się zaraz nie porobiły bo już wystarczy, że Nala się męczyła.
Oczywiście jak zęby się nie poprawią po cebionie to będziemy kombinować dalej.

Skąd Wy macie ten apl? Jest on jeszcze dostępny w sprzedaży? Kiedyś szukałam ale wszędzie był niedostępny...

Oczywiście wszystkie rady jak najbardziej wysłuchamy bo czasami człowiek potrafi zapomnieć o najprostszych rzeczach ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Porcella z tego co wyczytałam to w kinon d3 jest tylko wit d i k (bez wapnia). Jak u Dorci się sprawdził? Poprawiły się ząbki? Zasugeruję wetowi ten preparat i zobaczymy co powie.
Obrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

martuś pisze:
sosnowa pisze:PAL strony nad bobek
Sosnowa przepraszam ale aż poryczałam się ze śmiechu :laugh:

umarłam nie nie ożyję

nie wierzę, po prostu nie wierzę, mój telefon przeszedł sam siebie :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

:rotfl: :rotfl: :rotfl: dobreeeee
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Wpis dnia normalnie! Leżę! :laugh: :laugh: :laugh:
ODPOWIEDZ