Goplana, świnka na schwał już w DS! [Warszawa]

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

andrelka1

Re: Goplana, świnka na schwał! [Warszawa]

Post autor: andrelka1 »

Hmmm. Coraz bardziej mi się podoba Goplanka, jestem zainteresowana. Aktualnie posiadam jedną świnkę, samotną - nigdy wcześniej nie miała kontaktu z innymi prośkami. Myślę jednak że dogadałaby się z Goplanką. Mela - jak mi się wydaje- jest średnio dominująca. Ma swoje zasady i potrafi czasem na mnie kłapnąć, ale z natury jest miziakiem i lgnie do człowieka. :love:
Awatar użytkownika
Natalinka
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Natalinka »

Andrelko1 - to właśnie może być problem. Odnoszę wrażenie, że Goplanie do życia potrzebne jest większe stado z całą hierarchiczną strukturą i różnymi typami świńskich osobowości. Z kumpelą z laboratorium bardzo się pokłóciły, łączenie ze skinką się nie udało, pojedyncze spotkania z innymi z mojego stada kończą się regularną wojną. Za to jak jest całe stado - super.

To niezwykle miła świnka, jeśli chodzi o ludzi, ale trudna jako świnkowa towarzyszka dla jednej świnki. Nie do końca rozgryzłam, o co chodzi, ale podejrzewam, że to strach, który każe jej stawiać się i walczyć. A w dużym stadzie jest niezwykle potulna, raczej nie wszczyna bójek - wystarczyło, że oberwała od każdej dziewczyny zębami i już wiedziała, jak się zachować. Papaya i Mili rozstawiają ją po kątach, Jane nie daje sobie w kaszę dmuchać, a Knedel ją po prostu kocha. I widzę, że Goplana znalazła w tej strukturze swoje miejsce. Jest wyluzowana, wyciąga się na hamaku, rozkłada w norce. Myślę, że potrzebuje przewodników w stadzie, że w gruncie rzeczy jest świnką dość uległą właśnie, ale i bojaźliwą, stąd kiepskie relacje z układnymi, miłymi świnkami.

Tu fota z wczorajszych wybiegów, musiałam zrobić w końcu trzy zagrody, bo Papaya i Knedel nie przestawali na siebie krzyczeć i się poszturchiwać. Więc Goplana dotrzymywała Knedlowi towarzystwa, uprawijąc z Knedlem głównie wyleż.

Obrazek
Czarna Kluska i Morena
andrelka1

Post autor: andrelka1 »

Rozumiem, nie no jeśli Goplanka potrzebuje dużego stada to nie ma sensu na siłę jej łączyć z jedną świnką. Poszukam innej kandydatki, ale dziękuję za obszerne odpowiedzi. :-)
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Raczej też chodzi o to, że niełatwo byłoby ją próbnie polączyć z Twoją Melą - z Warszawy do Śremu nie jest najbliżej, a jest duże prawdopodobieństwo, że Goplana się nie dogada. Cieszę się, że rozumiesz i powodzenia w szukaniu - świnek Ci u nas na forum pod dostatkiem.
Czarna Kluska i Morena
Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Co tam u Goplanki?
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Goplana ma się świetnie - fuka na mnie, jak chcę ją wziąć na ręce, bo przecież ma mnóstwo swoich spraw do załatwiania i co będzie na jakichś kolanach siedzieć. Ale lubi, kiedy ją głaszczę w klatce, rozkłada się wtedy, podstawia i w ogóle jest raczej energiczną świnią z mnóstwem obowiązków :102:

Ostatnio moje tymczasy dostały wielki wór siana od Doriny ( :buzki: ), więc są uczty i kąpiele bez umiaru. Tu Goplana z Knedlem w i na sianie - jak na parę przystało ;)
Obrazek

Tete a tete z sienem na wybiegu pudełkowym
Obrazek

A tu z Papayą podczas konsumpcji siana z kuli
Obrazek
Czarna Kluska i Morena
Awatar użytkownika
Natalinka
Kontakt:

Jakoś nikt nie zareagował na ostatnie nasze wynurzenia, ale co tam! My się z Goplaną nie przejmujemy. Trochę z mojego braku czasu Goplana zrobiła się ostatnio bardziej swoja (i trochę Knedla). Więc w weekend postanowiłam pomęczyć kruszynę i spędziłyśmy jeden wieczór w łóżku. Wygląda, że dobrze nam to zrobiło obu 8-)

Obrazek

Obrazek

Donoszę również, że Goplana waży już ponad 860 g - i wygląda jak baryłeczka :nie_powiem:
Czarna Kluska i Morena
wilczurka

Post autor: wilczurka »

Piękna jak zawsze ale już taka baryłkowata się zaczyna robić :102: nie przejmuj się Goplana nie jako jedyna zaczynasz tyć 8-)
Awatar użytkownika
porcella
Moderator globalny
Kontakt:

Post autor: porcella »

860? cóż to jest! 1260 (Entropia :redface: )to jest waga!
"Człowiek jest odpowiedzialny za to, co oswoił" A. de St Exupery
kontakt tylko porcella7@gmail.com
Ronek
Kontakt:

Post autor: Ronek »

Natalinka pisze:Jakoś nikt nie zareagował na ostatnie nasze wynurzenia, ale co tam!
Co racja to racja... Ja tam Goplanę wielbię, ze względu na ciekawą osobowość.
I taka tłuściutka, milusia się zrobiła, rysy pyszczka jej zmiękły :)
DS:Matka Venda i Córka Via
http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =62&t=5422
Ronek [*2004] Grubcia [*2020] Volta [*2020]
DT im. Grubci: Julek, Pszczoła, Rudosław i Płochacz, Mercedes i inne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”