W nocy znów słyszałam jej oddech. Mówiłam to na wizycie panu doktorowi. Może tak być, że stan zapalny utrzymywał się tak długo, że coś tam się pozmieniało w okolicy górnych dróg oddechowych. W tej chwili jest czyściutko. Mam ją obserwować, dostała zastrzyk przeciwzapalny działający 48h. Jeśli w ciągu nich usłyszę podobne objawy to mam dzwonić, wtedy będziemy szukać przyczyny dalej. Prawdopodobnie wtedy czeka ją echo serca. Jeśli po antybiotyku się pogorszy to wtedy rentgen płuc i zobaczymy, co tam wyjdzie. A równie dobrze ona może tak ciężko oddychać, bo sezon grzewczy, suche powietrze i coś ją po tej chorobie jeszcze drapie w gardle itd. Zobaczymy jak zareaguje na ten lek i będziemy działać dalej.
Jeśli chodzi o skórę to od razu pan doktor zobaczył te kępki sierści pod mikroskopem. Nie jest to zapalenie skóry pasożytnicze, ale widać, że prawdopodobnie przeszła grzybicę (po sierści). W tej chwili włos jest osłabiony, więc wypada. Dodatkowo po chorobie, więc tym gorzej. Za jakiś czas mamy zacząć suplementować omega-3 (o ile dobrze pamiętam). Stan sierści się wtedy poprawi i włosy nie będą lecieć garściami. To samo z oczkami, pogorszyło się, bo organizm został osłabiony przez chorobę.
Być może będzie można ją połączyć z inną świnką. Na razie musimy mieć pewność, że ustrojstwo nie wróci i jest zdrowa.
Naprawdę, pierwszy raz spotkałam tak rzetelnego i profesjonalnego weterynarza. Rozwiał wszystkie moje wątpliwości i odpowiedział na wszystkie pytania. Dziękuje justynuszek za polecenie takiego świetnego specjalisty. Mimo, że mam kawałek drogi to na pewno będę tam chodzić z małą.
Świnkoekipa: Gypsy, Anatol vel Młody
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
-
- Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
- Kontakt:
Re: Świnkoekipa: Twister [*] i Gypsy
Obecnie w domu: Anatol vel Młody
Za TM: Twister, Kapsel, Toto, Pchełka i w końcu też Gypsy
Cieszę się że wszystko jest na dobrej drodze myślę, że będzie już tylko lepiej, Gipsy wyzdrowieje i szybko zapomni o chorobie. I miejmy nadzieję, że będzie mógł dołączyć do niej kawaler, bo taki jeden cierpliwie na nią czeka
- lunorek
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Róbcie badanie serduszka, nie czekajcie za długo, u mnie było podobnie, niedawno pisałam Ci, że wychodzimy na prostą... Świnki już nie ma, właśnie dlatego, że żaden z lekarzy, którzy tak usilnie starali się wyciągnąć ją z zapaleń górnych dróg oddechowych i płuc nie pomyślał o serduszku. To może być wada wrodzona serca, albo rzut na serce spowodowany infekcją, wówczas niezbędne jest podanie leków kardiologicznych, żeby świnkę uratować
- justynuszek
- Miejscowość: Sosnowiec
- Kontakt:
Cieszę sie
Jednak myślę, podobnie jak lunorek.
http://www.wetkardio.pl Pani kardiolog przyjmuje w różnych lecznicach, w tym czasami w DG.
Może napisz maila gdzie i kiedy bedzie w okolicy http://www.wetkardio.pl/kontakt
Ma super sprzęt i wiedzę, wiec na pewno warto
Jednak myślę, podobnie jak lunorek.
http://www.wetkardio.pl Pani kardiolog przyjmuje w różnych lecznicach, w tym czasami w DG.
Może napisz maila gdzie i kiedy bedzie w okolicy http://www.wetkardio.pl/kontakt
Ma super sprzęt i wiedzę, wiec na pewno warto
-
- Kontakt:
Dzisiaj mała miała RTG, ale był kwik i pisk.
W każdym razie jest dobrze. Wszystko czyste i drożne: płuca, tchawica (o ile dobrze zapamiętałam), oskrzela. Nigdy nie przeszła zapalenia płuc. Serce w normie, nie jest powiększone. Według weterynarza nie ma sensu robić echa, bo ona nie ma żadnych sercowych objawów, a na RTG serce jest w porządku.
Prawdopodobnie to zrosty czy coś takiego po przebytej infekcji. Wtedy nie można jej pomóc w żadnej sposób, będzie tak oddychała i tyle.
Dostała leki na rozkurczenie górnych drug oddechowych, żeby jej się lepiej oddychało. Jeśli pomogą to trafiliśmy z diagnozą. Jeżeli nie to trzeba będzie wykonać echo i szukać dalej...
W każdym razie jest dobrze. Wszystko czyste i drożne: płuca, tchawica (o ile dobrze zapamiętałam), oskrzela. Nigdy nie przeszła zapalenia płuc. Serce w normie, nie jest powiększone. Według weterynarza nie ma sensu robić echa, bo ona nie ma żadnych sercowych objawów, a na RTG serce jest w porządku.
Prawdopodobnie to zrosty czy coś takiego po przebytej infekcji. Wtedy nie można jej pomóc w żadnej sposób, będzie tak oddychała i tyle.
Dostała leki na rozkurczenie górnych drug oddechowych, żeby jej się lepiej oddychało. Jeśli pomogą to trafiliśmy z diagnozą. Jeżeli nie to trzeba będzie wykonać echo i szukać dalej...
-
- Kontakt:
Mamy zielone światło na łączenie. W weekend przyjedzie Kapselek od maliny8777 i zobaczymy.
Gypsy czuje się bardzo dobrze. Po lekach już nie słyszę jej szybszego oddechu. Jeszcze przez miesiąc ma je brać. Apetyt dopisuje, wcina warzywka i sieczkę jak odkurzacz.
Btw czy to normalne, że jak je sieczkę to zjada dużo mniej sianka?
Gypsy czuje się bardzo dobrze. Po lekach już nie słyszę jej szybszego oddechu. Jeszcze przez miesiąc ma je brać. Apetyt dopisuje, wcina warzywka i sieczkę jak odkurzacz.
Btw czy to normalne, że jak je sieczkę to zjada dużo mniej sianka?
-
- Kontakt:
Połączone i szczęśliwe.
Jak będę miała więcej czasu (po sesji) to dodam dużo fotek, bo mam ich mnóstwo.
Obyło się bez większych ekscesów, a teraz świniaki nie mogą bez siebie żyć.
Jak będę miała więcej czasu (po sesji) to dodam dużo fotek, bo mam ich mnóstwo.
Obyło się bez większych ekscesów, a teraz świniaki nie mogą bez siebie żyć.
-
- Miejscowość: ok. Warszawy
- Kontakt:
Cieszę się że nie jest już sama . Tyle już przeszła, że czas na szczęśliwe życie u boku nowego "męża"
TM - Peppa, Matylda, Zosia i Rysia, Lusia, Carmen, Gloria, Rozalka, Tequila