Pernilla i Belinda - świnki Beatrice

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Miejscowość: Lublin
Kontakt:

Re: Pernilla i Belinda - świnki Beatrice

Post autor: Beatrice »

No w Was dziewczyny nie wątpimy! :D :buzki:

Szykujemy się do ważenia trzody...Trzymajcie kciuki.....
Moje świnki - Belinda i Pernilla :
Obrazek
oraz mopsik Bella
Pamięci ukochanego Icunia i poprzedzającej go Wielkiej Czwórki...
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Nie wiem dlaczego, ale trzymamy :fingerscrossed: :fingerscrossed: :102:
Obrazek
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

urszula1108 pisze:Nie wiem dlaczego, ale trzymamy :fingerscrossed: :fingerscrossed: :102:
:laugh: :love:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
Beatrice
Kontakt:

KOCHANI ,PERNILLA BARDZO PROSI WAS O POMOC! :!:

Rozchorowała nam się biedulka na zęby. To jakiś dziwny przypadek , pytałam różne mądre Osoby z forum i Wszyscy oprócz swoich /mądrych!/ rad doradzali konsultację publiczną : może ktoś miał podobne doświadczenie ze swoją świneczką?
PERNILLA , w ciągu kilku krótkich dni,klasycznie przestała prawie jeść ,choć bardzo chciała, początkowo myślałam ,że poprostu grymasi ...Interwencja lekarska, rtg,krew ,badanie fizykalne i, oczywiście, diagnoza : zęby do korekcji. Przerośnięte , zbaczające,ponoć fatalne... Zrobiono korektę w piątek i już ,moim zdaniem , jest całkiem przyzwoicie. Dajemy karmę ratunkową, antybiotyk, lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, dużą dawkę wit.C. Już ,oprócz ratunkowej ,jemy trochę ulubionych straw jak koperek , natka czy ziółka, a przed chwilą wybrała się z własnej inicjatywy na łowy sianka. Od czwartku wieczorem do soboty tegoż czasu przybyło jej 28g / pierwotnie 938g , w chorobie 760 , teraz 788/ . I jest tylko jeden problem : zasugerowano nam ZABIEG USUNIĘCIA 2 DOLNYCH SIEKACZY / bo zrobi się ropień ,ogólny stan zapalny i wtedy zabieg będzie o wiele trudniejszy / ...Zabieg miałby być już 23-go rano. A ja jestem w kropce! Przy całym szacunku dla wiedzy i umiejętności naszych weterynarzy , przeraża mnie wizja tak radykalnego działania i to natychmiast ! Chociaż morfologia ,biochemia itp. są prawidłowe, a Pernisia ma raptem 3 lata, wizja głębokiej narkozy i usunięcia obu dolnych siekaczy wydaje mi się straszna... JAKO LABO -ŚWINKA tyle się już nacierpiała...Bardzo lubi kontakt z człowiekiem ,ale bezpośrednie manipulacje przy jej ciałku napawają ją podwójnym lękiem ...I potem znów ból , przymusowa dieta ,nauka jedzenia od podstaw ...No nie wiem...
Z drugiej strony , boję się też czegoś zaniedbać! Czy wyczuję ten moment gdyby coś niedobrego się zaczęło dziać?
Nadmieniam ,dla tych ,którzy nie znają historii dziewczynek albo jej nie pamiętają, że dziewczyny są kuzynkami,były świnkami odebranymi z laboratorium, przeszły chlamydiozę i do tej pory nie miały problemów z zębami i w ogóle po chlamydiozie żadnych zdrowotnych.
Moje pytanie jest następujące : czy ktoś z WAS zetknął się z podobnym problemem u swojej świnki? Co konkretnie było z jej zębami? Czy i jak przeszła zabieg i jak przebiegała rekonwalescencja? I co w ogóle o tym myślicie? .....
Z góry bardzo dziękujemy z Pernillą / i z jej biedną siostrą Belindą ,która zamiera z rozpaczy gdy nie ma Pernilli ,a potem boi się jej gdy wraca .../ za każdą podpowiedź i wszelką pomoc! Pernisia WAS potrzebuje! Trzymajcie kciuki! :!: :buzki:
Obrazek
oraz mopsik Bella
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

Mocno! :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: :buzki:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

Trzymamy kciuki razem ze stadem :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed: . Z zębami problem ma od niedawna Lucynka, ale na razie prawdopodobnie potrzebuje tylko korekt, więc Ci nic nie doradzę :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzima
Miejscowość: Rogoźno
Kontakt:

Post autor: Dzima »

Oj no nieciekawie! I tak z marszu zaproponował usunięcie?
Zawołam tutaj martuś bo jej świnka ma usuniętego siekacza, ale chyba jednego :shock:
Pyrka
Za TM :candle: Chelsea, Żyleta, Zula, Szkatuła, Gryf, Koko, Sztanga, Misia, Chimera, Pataszon, Harpia, Furia
Awatar użytkownika
Beatrice
Kontakt:

Dzięki dziewczyny! Wszystkim,które zareagowały! I tutaj, i na priv.i przez maile, SMS-y,telefon. Jest rzeczywiście nieciekawie... Póki co,zawiesilam zabieg. Lecze, dokarmiam, czekam na telefon od kolejnego lekarza. Rtg odbieram jutro. Bardzo chętnie skorzystam z każdej Waszej pomocy! Jutro postaram się napisać więcej, bo dziś nie wyrabiam.
DZIMO, bardzo chętnie pogadam z martus! Dzięki! :buzki:
Obrazek
oraz mopsik Bella
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Już jestem i piszę jak to u nas wyglądało.
Nutce na początku robiły się dziwne zmiany przy dolnym siekaczu. Wyrastały takie jakby blaszki kostne przy samym zębie. Wet od razu chciał usunąć ale ja się bałam bo świnka miała wtedy 5,5 roku. Na moją prośbę przyciął ząb do samej linii dziąsła. Niestety jak odrastał to razem z tymi blaszkami... Do tego zaczął się okręcać wokół własnej osi. W pewnym momencie zrobił się ropień no i musiałam zdecydować się na rwanie. Teraz Nutka ma się dobrze, górne co prawda są lekko krzywo starte ale pięknie sobie radzi z jedzeniem. Przed zabiegiem były komplikacje bo po penicylinie była sparaliżowana przez 2 tygodnie ale jak doszła do siebie to usunęliśmy ząb.
Natomiast moja druga świnka ma problemy zębowe od 2 lat. Co miesiąc jeździmy na korekty, siekacze są tragiczne ale wet nigdy nie sugerował ich wyrwania "profilaktycznie" żeby nie zrobił się ropień... Niedawno usuwaliśmy trzonowca to zrobił się ząb olbrzymi ale tutaj już nie mieliśmy wyboru...

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania do śmiało pisz bo trochę problemów zębowych przerabialiśmy ;)

PS jeśli nie ma ropnia to ja bym się nie zgodziła na wyrwanie zębów...
Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Kontakt:

Martus, czy możesz mi podać swój nr.telefonu na priv. ( mój 693053848) to odpowiem sms-em. Nie mam połączenia z internetem na laptopie, a ze smartfon trudno mi się pisze...
Obrazek
oraz mopsik Bella
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”