Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Moderator: Pulpecja
Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę
Nie chcę ich trzymać na trocinach, moim zdaniem są zupełnie bez sensu...wszystkie kocyki na wybiegu i wszystko dookoła jest w trotach... sprzątanie raz na dwa dni to jest absolutne minimum przy moich chłopcach... zastanawiałam się po prostu co można dać na pellet/żwirek (jest bardziej wydajny) żeby nie ranić łapek, przepuszczało siuśki i nie śmierdziało obrzydliwie. Na co dzień niby różnic brak ale samce znaczą teren...i tutaj już ta różnica się pojawia...ponieważ kocyki, dry bed zapewne też i maty łazienkowe po zaznaczeniu mają niesamowicie intensywny zapach...na samych trocinach tego nie czuć... Szukam złotego środka ;p
No to może ten super koci drewniany żwirek cat's best eco plus. Nie wiem czy jest miększy od tradycyjnego drewnianego żwiru, ale jest drobniejszy. Musieliby się wypowiedzieć znawcy tego czegoś. W kociej kuwecie sprawdza się doskonale, ale czy nadaje się dla świnek i czy nie drażni ich łapek to musiałabyś przepytać kogoś kto używał. 

Ja używam pod matę łazienkową. Moim zdaniem spokojnie sprawdzałby się sam, bo w porównaniu do pelletu jest dużo drobniejszy i granulki są mięciutkie, kruszą się w palcach i poddają naciskowi. Tylko jest sporo droższy, dlatego ja na niego mam matę, żeby wyrzucać tylko te zasiusiane grudki.
A, no i doskonale chłonie wszelkie zapachy
A, no i doskonale chłonie wszelkie zapachy

No własnie, tak myślałam, że to strzał w dziesiątkę. Minusem jest wysoka cena, ale ponoć jest bardzo wydajny. Niestety znam tylko zdanie samych kociar, no ale sądząc po ilościach jakie wydala koci pęcherz i co produkuje prócz siuśków, to naprawdę kociary twierdzą, że zapaszek jest duuuuużo mniejszy niz przy zwykłym żwirku kocim. Także może warto spróbować.
Ja używałam na początku żwirku, o którym mowa. Rzeczywiście drobniutki, miękki, ale czy wydajny, no nie powiem, jak ktoś ma klatkę 100 to prawie pół opakowania idzie na całość (7l - ok. 30 zł) i reszta się bardzo szybko kończy, bo owszem ładnie chłonie, no ale zawsze jest jakaś ilość, którą trzeba uzupełnić 

Proszę mi poradzić, czy pod dry bed i pod matę lepiej kupić żwirek zbrylający się, czy nie? Chcę kupić Pinio i nie wiem jaki wziąć? Ten co się zbryla chyba jest lepszy, ale jak się zbryli i będą góreczki? Nie zaszkodzi to łapkom świnek? Dziś , jutro lub w poniedziałek muszę kupić żwirek, bo prawdopodobnie we wtorek przyjadą do mnie prosiaczki z Wrocławia. Wszystko już mam, tylko jeszcze brakuje żwirku. Poradźcie, proszę.
zależy, czy świnki będą miały jakiś kontakt ze żwirkiem, bo jeśli tak to musi być taki żwirek, który pod wpływem płynu się rozkrusza, bo co jesli świnka zje granulkę i to jej się zbryli w brzuszku?
W całej klatce nie będą miały kontaktu ze żwirkiem, bo na żwirku będzie dry bed. Ale w kuwecie będzie żwirek taki goły, przynajmniej tak planuję. To może pod dry bed kupić zbrylający, a do kuwety taki, który się kruszy? Proszę o radę.
Może myślę zbyt o wolno, ale o jakim żwirku my teraz rozmawiamy? O drewnianym?
Tak, chodzi mi o żwirek drewniany.
Już dziś kupiłam żwirek Pinio. Myślę, że się sprawdzi
Już dziś kupiłam żwirek Pinio. Myślę, że się sprawdzi