Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

Harvejowa

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: Harvejowa »

Nie chcę ich trzymać na trocinach, moim zdaniem są zupełnie bez sensu...wszystkie kocyki na wybiegu i wszystko dookoła jest w trotach... sprzątanie raz na dwa dni to jest absolutne minimum przy moich chłopcach... zastanawiałam się po prostu co można dać na pellet/żwirek (jest bardziej wydajny) żeby nie ranić łapek, przepuszczało siuśki i nie śmierdziało obrzydliwie. Na co dzień niby różnic brak ale samce znaczą teren...i tutaj już ta różnica się pojawia...ponieważ kocyki, dry bed zapewne też i maty łazienkowe po zaznaczeniu mają niesamowicie intensywny zapach...na samych trocinach tego nie czuć... Szukam złotego środka ;p
my-joy

Post autor: my-joy »

No to może ten super koci drewniany żwirek cat's best eco plus. Nie wiem czy jest miększy od tradycyjnego drewnianego żwiru, ale jest drobniejszy. Musieliby się wypowiedzieć znawcy tego czegoś. W kociej kuwecie sprawdza się doskonale, ale czy nadaje się dla świnek i czy nie drażni ich łapek to musiałabyś przepytać kogoś kto używał. :idontknow:
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Ja używam pod matę łazienkową. Moim zdaniem spokojnie sprawdzałby się sam, bo w porównaniu do pelletu jest dużo drobniejszy i granulki są mięciutkie, kruszą się w palcach i poddają naciskowi. Tylko jest sporo droższy, dlatego ja na niego mam matę, żeby wyrzucać tylko te zasiusiane grudki.

A, no i doskonale chłonie wszelkie zapachy :)
my-joy

No własnie, tak myślałam, że to strzał w dziesiątkę. Minusem jest wysoka cena, ale ponoć jest bardzo wydajny. Niestety znam tylko zdanie samych kociar, no ale sądząc po ilościach jakie wydala koci pęcherz i co produkuje prócz siuśków, to naprawdę kociary twierdzą, że zapaszek jest duuuuużo mniejszy niz przy zwykłym żwirku kocim. Także może warto spróbować.
aggiemica

Post autor: aggiemica »

Ja używałam na początku żwirku, o którym mowa. Rzeczywiście drobniutki, miękki, ale czy wydajny, no nie powiem, jak ktoś ma klatkę 100 to prawie pół opakowania idzie na całość (7l - ok. 30 zł) i reszta się bardzo szybko kończy, bo owszem ładnie chłonie, no ale zawsze jest jakaś ilość, którą trzeba uzupełnić :P
Yvon

Post autor: Yvon »

Proszę mi poradzić, czy pod dry bed i pod matę lepiej kupić żwirek zbrylający się, czy nie? Chcę kupić Pinio i nie wiem jaki wziąć? Ten co się zbryla chyba jest lepszy, ale jak się zbryli i będą góreczki? Nie zaszkodzi to łapkom świnek? Dziś , jutro lub w poniedziałek muszę kupić żwirek, bo prawdopodobnie we wtorek przyjadą do mnie prosiaczki z Wrocławia. Wszystko już mam, tylko jeszcze brakuje żwirku. Poradźcie, proszę.
Karola678

Post autor: Karola678 »

zależy, czy świnki będą miały jakiś kontakt ze żwirkiem, bo jeśli tak to musi być taki żwirek, który pod wpływem płynu się rozkrusza, bo co jesli świnka zje granulkę i to jej się zbryli w brzuszku?
Yvon

W całej klatce nie będą miały kontaktu ze żwirkiem, bo na żwirku będzie dry bed. Ale w kuwecie będzie żwirek taki goły, przynajmniej tak planuję. To może pod dry bed kupić zbrylający, a do kuwety taki, który się kruszy? Proszę o radę.
my-joy

Może myślę zbyt o wolno, ale o jakim żwirku my teraz rozmawiamy? O drewnianym?
Yvon

Tak, chodzi mi o żwirek drewniany.
Już dziś kupiłam żwirek Pinio. Myślę, że się sprawdzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”