Obcinanie pazurków

Jak pielęgnować świnkę morską, czyli "chcę piękną być"
ODPOWIEDZ
kasia1

Re: Obcinanie pazurków

Post autor: kasia1 »

dzięki wielkie :D teraz już wiem jak obcinać jutro pójdę na świńskie zakupy :)))
Madzior

Post autor: Madzior »

Powodzenia. Daj znać jak Ci się powiodło :ok:
i faktycznie świnkom dobrze zrobić to na śpiocha, bo wtedy średnio chce im się ruszać ;)
kasia1

Post autor: kasia1 »

mam zamiar kupić te obcinaczki na zooplusie, są w promocji :mrgreen:
http://www.zooplus.pl/shop/gryzonie/pre ... zury/30626
co o nich myślicie???
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, 18:46 przez kasia1, łącznie zmieniany 2 razy.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

Ja je mam i jestem bardzo zadowolona. Ładnie tną pazurki, szybko i bez miażdżenia, jak to czasem bywa przy obcinaczkach typu "nożyczki" albo "cążki". Więc ja gilotynkę polecam :)
Różyczka94

Post autor: Różyczka94 »

Zgadzam się :D też je mam i jestem zadowolona, pazurki nie 'wyjeżdżają' przy próbie ciachnięcia :D
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Ja takie mam i z czystym serduchem mogę stwierdzić, że są świetne :D Mam je już jakieś pół roku, przycinałam nimi też gałązki, które nie chciały wejść do świnkowej klatki. Do tej pory są "ostre" i wchodzą w pazurka jak w ciepłe masło :szczerbaty:
lubię

Post autor: lubię »

A jak obcinać takie szponiaste i rosnące na bok pazurki? Jeden mój proś ma takie, najwyraźniej nie daje rady ich ścierać, bo wymaga cięcia trzy razy częściej niż pozostali (do tego bardziej z prawej strony :P ) Cięłam mniej więcej równolegle do podłoża, ale wtedy nie da się przyciąć krótko, bo go dziabnę w opuszek. Ostatnio przycięłam krócej, ale na prosto - i drapie. Macie jakieś sposoby?
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Lubię - my po prostu tak wykręcamy ręce (nasze, oczywiście), żeby go obciąć podobnie, jak zwykły pazurek. Staramy się najkrócej, jak to możliwe. Martwię się trochę, czy od tego nie rozwinie się jakaś infekcja w opuszku, kiedy się zadrapie takim pazurkiem...

A w temacie obcinaczy - mamy coś takiego. Zdecydowanie nie polecam - po kilku użyciach są całkiem stępione - świnie dziś kwiczały, jakby autentycznie bolało je takie miażdżenie pazurków. Poleciały prosto do kosza (cążki, nie świnie).

Obrazek
Awatar użytkownika
justynuszek
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: justynuszek »

A ja mam takie (no, moje są zielone) od 2 lat i śmigają 100 razy lepiej niż te z trixie :D
Pewnie zależy jak kto trafi.
Obrazek Obrazek
zamówienia kalendarzy i gadżetów SPŚM: zamowienia@forum.swinkimorskie.eu
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Tak, ja też mam zielone. Kupiłam zainspirowana Cynthiowymi - jej też służą, a moje do wywalenia :idontknow:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pielęgnacja”