Problemy z zębami i zgryzem

Problemy z zębami, problemy z jedzeniem, problemy okulistyczne, problemy z uszami, problemy z nosem;

Moderator: Dzima

ODPOWIEDZ
asiusia

Re: Problemy z zębami i zgryzem

Post autor: asiusia »

U nas bez zmian. Zgryz nie wraca na miejsce. Dokarmianie też idzie różnie, bo jak się świnia zaprze, że nie zje, to nie ma możliwości przekonania jej. Nawet jak już się uda zapakować coś do pyska to wypluwa. Też trochę schudła.
Próba karmienia z łyżeczki kończy się fiaskiem - nawet jak jest głodna i wyciąga pysk, to tylko do strzykawki, łyżkę, miskę z papą i inne rzeczy niż strzykawka - NIE.
kalina82

Post autor: kalina82 »

Potrzebna jest niestety cierpliwość...Nie chce jeść nawet smakołyków? Strzykawka jest niezbędna w sytuacjach związanych z problemami stomatologicznymi, ale czasem prosiaki to wykorzystują (bo to łatwy pokarm). Gdy papka podawana strzykawką zasmakuje, istnieje duże prawdopodobieństwo, że taki sposób karmienia będzie prze świniaka preferowany. Każdy przypadek jest inny...Trzeba podejmować różne kroki i obserwować reakcje zwierza.Trzymam kciuki :fingerscrossed:
mpolko

Post autor: mpolko »

Ja mam bardzo dobrą wiadomość. Po 3 miesiącach walki o życie Elmo byłam 31.10 w przychodni Puls-vet w Warszawie u doktora Jakuba Kliszcza i po zabiegu korekcji trznowców i siekaczy mój Elmo zaczął jeść. Przez ostanie 3 dni nic nie robi innego tylko coś wcina. Wszystko chrupie oprócz siana i bardzo twardych kawałków karmy. Inne zieleniny wciąga i przeżuwa prawie jak zdrowy mimo, że ma jeszcze ranki w pyszczku. Kalina82 dzięki za namiar na tak dobrego specjalistę. Szkoda, że wcześniej się nie wybrałam do Warszawy.
Awatar użytkownika
Moranghinia
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Moranghinia »

W nas praktycznie bez zmian
Co dzień na płukanie ropy co prawda mniej ale nadal nie cofnęła się dolna szczęka i jest w nie prawidłowej pozycji
Swinka chętna do jedzenia ale nie daje rady złapać jedzenia
Wetka nie wie skąd ten problem ze zgryzem bo ząbki są skrygowane
Nie mam pomysłu co jeszcze możemy dla niej zrobić :(
Czy skonsultować ją u innego weta??
Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
kalina82

Skonsultuj koniecznie. Ja, zanim trafiłam do weta, którego polecam, byłam u 3 innych w swoim mieście (polecani w zakresie leczenia małych ssaków). Pojawiliśmy się w Warszawie dosłownie w ostatniej chwili. W kwestii Twojego prosia przychodzi mi do głowy zwichnięcie żuchwy...Słyszałam o świnkach z tym problemem. Świadczyć o tym może np. nierówne ścieranie się siekaczy i trzonowców. U mojego świniaka tak było (choć ostatecznie nie było to zwichnięcie żuchwy, tylko poważna wada zgryzu). Z zębami u gryzoni jest problem. Dobry wet, specjalizujący się w tym temacie, to podstawa.
kalina82

mpolko - ciesze się, że mogłam pomóc ;) dużo zdrowia dla prosiaka! ;)
kfeva

Post autor: kfeva »

Radzę skonsultować z innym wetem.

Ja ostatnio pożegnałam się ze świnką, która odeszła m.in. przez zbyt późno zdiagnozowany problem z nieprawidłowym zgryzem :( Prosiaczkowi cofnęła się żuchwa (dolne siekacze wyglądały po prostu fatalnie), przez to nierówno ścierały mu się też trzonowce.

Kiedy byłam u weterynarza ok. 1,5 miesiąca temu i powiedziałam, że nie podobają mi się siekacze świnki (jeden był wyraźnie grubszy od drugiego, dziwnie to wyglądało), wet stwierdził, że zęby są ładne, i że nie widzi problemu :shock: Ja, głupia, uwierzyłam :( Niestety, okazało się, że problem jednak był i się drastycznie pogłębił :( Świnka z dnia na dzień przestała jeść, nie dawała się też dokarmiać, wszystko wypluwała, śliniła się, aż w końcu, po niecałych 48 godzinach od zdiagnozowania problemu z zębami, odeszła mi na rękach, w dniu, w którym mieliśmy iść z nią do kontroli :cry:
Awatar użytkownika
Moranghinia
Miejscowość: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Moranghinia »

Byłam dziś na konsultacji u Pani Halemby
Leczenie dotychczasowe nie przynosiło efektów zęby po skróceniu odrastały i były znowu krzywe
Na wizycie zauważyła też ze z nie zagojonej jeszcze rany po ropniu wypływa znowu ropa
Skorygowała trzonowce ale wskazanie jest żeby rozważyć usunięcie zęba który powoduje ropnia bo leczenie go oraz usuwanie operacyjne nic nie dało
Życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową
Awatar użytkownika
Chryzantem
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: Chryzantem »

wczoraj zauważyłam że Andźka ma takie ząbki

Obrazek

czy dzieje się coś złego? z tego co widzę to je i pije normalnie.
PALATINA

Post autor: PALATINA »

Nierówne powierzchnie, ale myślę, że się dotrą (może świnka miała jeden z ząbków ukruszony wcześniej?).
Wygląda OK.
Dla pewności co jakiś czas zaglądaj w paszczę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Twarzoczaszka”