Ogrodowa świnka morska mnie rozwaliła
Żurek *16.12.18. Alfik *10.12.15. Miecio i pieski
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Re: Żurek i Alfredzik [*10.12.15.] i Miecio
Ale macie piękny ogród i zbiory
-
Alex
O rety ile zapasow
ciekawe czy ta ogrodowa swinka by przypadla do gustu tym domowym 
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
To nie ogrodowa świnka morska tylko łąkowa...zupełnie się nie znacie
............. 
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
Żurek i Alfredzik na zawsze pozostaną z nami
- martuś
- Kontakt:
Ale kolorystycznie pasuje do Żurka
Nie zwinęłaś jej przypadkiem? 
- Asita
- Miejscowość: Sopot
- Kontakt:
No, to pewnie ta sama rodzina z dziada pradziada, co Żurek.... 
Moje myszaki http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=4152
- martuś
- Kontakt:
Jak mogłaś zostawić kuzyna Żurka samego w takim wielkim i groźnym świecie? 
-
Alex
A przygarnelas czy zostawilas na pastwe losu 
-
katiusha
Żurku szamaj i bądź zdrowy jak wzorcowa świnia!
Ogródek aż ze zdjęć pachnie
Do takich dodatkowych towarzyszy już zdążyłam przywyknąć. Targam torbę na IV pietro, zapodaję, a potem podziwiam, ze tu mi gąsienniczka popyla po podłodze, tam chrząszczyk.
Litościwie zwracam naturze przez balkon i na zieleniaku pod blokiem lądują.
- joanna ch
- Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
- Kontakt:
Ale piękna dżdżownica, jak byłam mała to łapałam takie podobne do głaskania
co do tego fosforu: gdzieś tu na stronie pisało coś takiego, nie wiem skąd to dokłądnie przekopiowałam:
"Optymalny stosunek wapnia do fosforu wynosi ok. 1,5:1 lub 2:1. Jeżeli stosunek wapnia do fosforu jest nieoptymalny, tj. jest zdecydowanie zbyt dużo któregoś z tych pierwiastków w stosunku do drugiego, w drogach moczowych mogą tworzyć się kamienie - wapniowe, fosforanowe, wapniowo-fosforanowe i jeszcze inne. Należy więc pilnować, żeby dieta świnki nie zawierała zbyt dużej ilości pokarmów, w których ten współczynnik jest niekorzystny. Wegetatywne części roślin (łodygi, liście) zawierają więcej wapnia niż fosforu (czyli dobrze), dlatego śwince należy podawać siano i różne zielonki, w tym zielone warzywa liściaste, ale ograniczać te, w których wapnia jest dużo, dużo więcej niż fosforu (np. lucerna i koniczyna). Z kolei w reprodukcyjnych częściach roślin (owoce, nasiona, ziarna, korzenie) fosforu jest bardzo dużo, czasami więcej niż wapnia, więc nie dość, że ze względu na wysoką kaloryczność (dużo węglowodanów i tłuszczu) mogą one prowadzić do nadwagi/otyłości, a więc i do cukrzycy, schorzeń wątroby itd., to jeszcze wzrasta ryzyko powstawania kamieni fosforanowych w drogach moczowych."
czyli wychodzi na to że w tym przypadku dawać więcej owoców i korzeni?
co do tego fosforu: gdzieś tu na stronie pisało coś takiego, nie wiem skąd to dokłądnie przekopiowałam:
"Optymalny stosunek wapnia do fosforu wynosi ok. 1,5:1 lub 2:1. Jeżeli stosunek wapnia do fosforu jest nieoptymalny, tj. jest zdecydowanie zbyt dużo któregoś z tych pierwiastków w stosunku do drugiego, w drogach moczowych mogą tworzyć się kamienie - wapniowe, fosforanowe, wapniowo-fosforanowe i jeszcze inne. Należy więc pilnować, żeby dieta świnki nie zawierała zbyt dużej ilości pokarmów, w których ten współczynnik jest niekorzystny. Wegetatywne części roślin (łodygi, liście) zawierają więcej wapnia niż fosforu (czyli dobrze), dlatego śwince należy podawać siano i różne zielonki, w tym zielone warzywa liściaste, ale ograniczać te, w których wapnia jest dużo, dużo więcej niż fosforu (np. lucerna i koniczyna). Z kolei w reprodukcyjnych częściach roślin (owoce, nasiona, ziarna, korzenie) fosforu jest bardzo dużo, czasami więcej niż wapnia, więc nie dość, że ze względu na wysoką kaloryczność (dużo węglowodanów i tłuszczu) mogą one prowadzić do nadwagi/otyłości, a więc i do cukrzycy, schorzeń wątroby itd., to jeszcze wzrasta ryzyko powstawania kamieni fosforanowych w drogach moczowych."
czyli wychodzi na to że w tym przypadku dawać więcej owoców i korzeni?