Dumka[*] i Krajanka zamieszkały w Warszawie

Świnki, które znalazły swoje domy

Moderator: silje

Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Miejscowość: Sztum/Czernin
Kontakt:

Re: Dumka i Krajanka [Sztum]- wolne, ale...

Post autor: silje »

No właśnie nie wiem, czy to możliwe, ale udział osób trzecich jest wykluczony. Sama tam by nie sięgnęła.
Może Krajanka z braku lepszego zajęcia ostrzygła Dumkę :think:

Nie wiem, czemu tak długo czekają..Wedle tej łapki? Co tam łapka, jak cała reszta Krajanki jest taka piękna! Łącznie z koleżanką.
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
zwierzur
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zwierzur »

W ogóle, to możliwe, ale żeby aż tak... :think: Wiosna idzie? Śliczne są obie. :love:
Dobre chwile są jak wisienki na torcie...
Wer94
Kontakt:

Post autor: Wer94 »

Dziewczyny są prześliczne, zasługują na wspaniały domek :love:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Re: Dumka i Krajanka [Sztum]- wstrzymane

Kilka dni temu zauważyłam, że Krajanka rzadziej się pokazuje, a przeważnie siedzi w swoim ulubionym tuneliku.
Nie wychodziła tak chętnie do jedzenia, jak zawsze. Warzywa zostawały, co się wcześniej raczej nie zdarzało. Zauważyłam, że je lekko przechylając głowę na prawą stronę.. Waga poleciała o 70 g, kolejnego dnia o 50. Jak przestała uciekać przed ręką- zaniepokoiłam się na poważnie. Włączony antybiotyk, probiotyk i lek p/bólowy pomogły, bo Krajanka trochę odzyskała wigor i już nie siedziała "tyłem do świata". Ale waga nadal spadała i z 1100g zrobiło się 930..
Dziś byłyśmy u dr Judyty i Dr dopatrzyła się jeszcze wytrzeszczu prawego oka. Fakt, że Krajanka z natury oczka ma wielkie i piękne, ale prawe rzeczywiście jest bardziej wypukłe.
Na RTG Dr póki co nie znalazła nic niepokojącego- prawdopodobnie toczy się stan zapalny w obrębie tkanek miękkich.
Antybiotyk na 10 dni, Tolfedyna na 4 dni i Dexasone na 3 dni. Kontrola za tydzień.
Mam nadzieję, że nie utworzy się żaden ropień zagałkowy, bo objawy właśnie na to wskazywały.
Na razie leczenie i obserwacja. Jak długo- czas pokaże.

A kiedy siedziałyśmy w poczekalni odczytałam maila od osoby zainteresowanej ich adopcją.. Tyle czasu zupełna cisza, nikt zupełnie nie pytał o nie, a teraz kiedy pojawiła się szansa na znalezienie domku- choroba...
Moje kochane świnki (po)morskie: Bronek, Finka, Dorjan, Sajka, Imre, Lotka +21 w DT
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

:fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Jak się czuje Krajanka? :fingerscrossed:
Obrazek
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

15.04 byłyśmy na kontroli. Dr przedłużyła antybiotyk do 15-16 dni.
Kiedy ja patrzę na Krajankę, to tego wytrzeszczu prawego oka prawie nie widzę, ale w gabinecie panikara Krajanka robi oczy tak wielkie, że rzeczywiście widać, że prawe jest nieco bardziej wypchnięte. Może mniej, niż było, ale jest.
Lepiej się czuje- to na pewno. Je normalnie, wyleguje się w plamie słońca. Czasem skubnie Dumkę. Tylko waga ciągle słaba, aktualnie 930g. Może jak skoczy się antybiotyk, to odbije. Oby!
Awatar użytkownika
zwierzur
Kontakt:

:fingerscrossed:
Awatar użytkownika
silje
Moderator globalny
Kontakt:

Kilka dni temu Krajanka mocno mnie wystraszyła-(wrażliwi- nie czytać!): prawe (to podejrzane) oko zrobiło się bardzo brzydkie, powiększone, z białą powłoką na powierzchni, a w środku białe jak przy zaćmie. Do tego powieka dolna była lekko odchylona, widać było obrzęknięte, zaczerwienione tkanki . Wyglądało to na silny uraz mechaniczny (ale skąd?) lub... ropień zagałkowy. Na szczęście natychmiast podane krople (Dicortinef i Tobrex) pomogły i dziś oko wygląda już nieźle.
Byłyśmy wczoraj na wizycie. Krople mamy utrzymać i obserwować. Plus Tolfedyna dla działania p/zapalnego przez kilka dni.
Krajanka nieco schudła, ale zachowuje się zupełnie normalnie, nie wygląda na bólową- leży plackiem na środku klatki lub w tunelu, a także przegania Dumkę od miski.

Krajanka w dniu Święta Pracy- jeszcze w dobrej formie:
Obrazek
Chore oko w dn. 6.06. Słabe zdjęcie, bo wykonane komórką, wieczorową porą, ale co nieco widać. Nie chciałam jej po oczach lampą błyskać, tym bardziej teraz.
Obrazek
Krajanka wczoraj, na wizycie, mocno wystraszona:
Obrazek
Po powrocie- wyluzowana, w ulubionym tuneliku od cioci Oldzah ;)
Obrazek
I Dumka- ponownie długowłosa:
Obrazek
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Biedna Krajanka :( Dobrze, że po kroplach poczuła się lepiej. Zdrówka :buzki:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uratowane”