Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?
Moderator: Dzima
Re: Samiec czy samiczka - czyli jak rozpoznać płeć?
Zdania podzielone- uważam że chłop.
- lionblau
- Miejscowość: Kraków
- Kontakt:
Samica
Kuleczka ( moja pierwsza świnka) też tak wyglądała jak była mała 

Hej, bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu płci. Po śmierci jednej samiczki, dokupilam drugiej młodą koleżankę. Sprzedawca przywiózł mi ją na zamówienie bo koniecznie chciałam dziewczynkę. Upieral się, że to samica ale teraz mam wątpliwości. Jest z nami dwa tygodnie. Łączenie przeszło bez najmniejszego problemu. Od kilku dni mała zaczęła gruchac, kręcić zadkiem i wskakiwac na starszą. Nie daje jej spokoju a tamta ja przegania lub popiskuje i się chowa. Czy to tylko zwykła próba dominacji czy jednak zaloty?
http://zapodaj.net/29fa93e95d7d6.jpg.html
http://zapodaj.net/29fa93e95d7d6.jpg.html
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Tak właśnie myślałam :'( I co ja teraz mam zrobić? Oddać do sklepu nie mam serca a kastracji się boję.
- martuś
- Kontakt:
Na razie jak najszybciej rozdzielić. Mam nadzieję, że samiczka nie zaszła w ciążę
Do sklepu nie oddawaj. Możesz go wyadoptować przez stowarzyszenie (wtedy masz pewność, że trafi w dobre ręce) a dla samiczki zaadoptować koleżankę. Jeśli masz warunki to możesz mieć dwa stada - jedno świnkochłopców a drugi świnkodziewczyn.

Samiczka jest 3 lata starsza i dużo większa więc na razie chyba skutecznie go przeganiala, aczkolwiek ciężko stwierdzić co się działo po nocach. Mieszkam z córką w domu rodziców i zwłaszcza mama nie zgodzi się na założenie zwierzynca
Zresztą to też spory kłopot finansowy i więcej obowiązków. Dwie to maksimum. Gdyby nie były to zwierzątka stadne, zostałaby jedna. Chciałam dobrze a wyszło jak wyszło
Istnieje możliwość wymiany prosiaka na dziewczynkę w Stowarzyszeniu?

- martuś
- Kontakt:
Mam nadzieję, że świneczka nie zaciążyła bo jeśli to jest jej pierwsza ciąża to może nie urodzić ze względu na specyficzną budowę miednicy (po roku kości się zrastają
). Z Łodzi jest kimera. Napisz do niej prywatną wiadomość i ona dalej Cię pokieruje co i jak.