Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Czyli jak powinna mieszkać świnka

Moderator: Pulpecja

ODPOWIEDZ

Jakie podłoże stosujecie dla swoich świnek

Trociny
99
9%
Trociny
99
9%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), trociny (góra)
78
7%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Żwirek drewniany (dół), mata łazienkowa (góra)
172
15%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Trociny (dół), mata łazienkowa (góra)
42
4%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Żwirek drewniany (dół), drybed (góra)
73
7%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Trociny (dół), drybed (góra)
5
0%
Podkłady higieniczne
38
3%
Podkłady higieniczne
38
3%
Ściółka bawełniana
1
0%
Ściółka bawełniana
1
0%
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne drewniane (np. Chambiose)
0
Brak głosów
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%
Inne niewymienione (jakie?)
47
4%

Liczba głosów: 1110

LidkaK

Re: Zawartość kuwety czyli czym wykładać klatkę

Post autor: LidkaK »

Iza1004 pisze:
Iza1004 pisze:ŻWIREK OWSIANY: dopiero im nasypałam, klatkę mam tak wyłożoną, że sprzątam rzadko, więc dokładniejszą relację zdam za jakiś czas. Teraz mogę powiedzieć, że świnki spróbowały, zjadły po dwa kawałki, a później nie wykazywały już zainteresowania. Żwirek owsiany jest bardziej kruchy od drewnianego z tego też powodu może bardziej pylić, ale to właściwie nie szkodzi, gdy na żwirku ma się jakieś podłoże. Panny ruszyły do zasikiwania, więc za parę dni dam znać jak się sprawdza :D
Po tygodniu żwirek nie jest jeszcze całkowicie rozpulchniony, spokojnie jeszcze kilka dni wytrzyma. Nie ma nieprzyjemnego zapachu, pod tym względem radzi sobie znacznie lepiej, niż żwirek drewniany. Mata i drybed do prania, a po wyschnięciu mogą wrócić na te same granulki (no, nie licząc paru strategicznych i stale zasikiwanych miejsc :D ) :)

Czyli lepszy jest od tego drewnianego? Warto zamienić żwirek drewniany na owsiany?
Awatar użytkownika
Iza
Miejscowość: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: Iza »

Wg mnie tak. Chłonie podobnie dobrze, a przykry zapach się nie unosi :) Co do walorów smakowych, Maja poleca spożywać zasikany :szczerbaty:

EDIT: Poprzedni opis dotyczył klatki 120tki z wyłożeniem SENI+żwirek owsiany+mata łazienkowa w części jadalnianej i DryBed w sypialnianej. Klatka zamieszkała przez dwie świnki.

EDIT: Dziś wpadłam w odwiedziny do mojej mamy i jej dwóch świnek. Również zauważyła, że żwirek owsiany znacznie lepiej radzi sobie z zapachem :)
ola220911

Z jakiego drzewa mogą byś trociny dla świnek?

Post autor: ola220911 »

Mój tata ciął drzewo, i mam trociny ( brzoza, sosna,świerk, dąb mieszanka tych drzew), ale one mają dosyć ostry zapach, nie jest on nieprzyjemny ale ostry, pachnie po prostu drzewem iglastym.Zastanawiam się czy mogłabym ich używać jako ściółki, dla moich świnek morskich :świnka1: :świnka1: ?????? :) :D Odpowie ktoś??:)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, 8:57 przez ola220911, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Monalisa
Miejscowość: Poznań
Kontakt:

Post autor: Monalisa »

A jak wygląda i ile kosztuje ten żwirek owsiany? Podejrzewam, że jest sporo droższy od drewnianego.
DS: Śnieżka, Tula i Kokosanka
-------------
Za TM: Filuta, Karmelka, Toffi, Colori, Choco, Blanka, Felicja, Majka, Michasia i Miłka
Carotinka

Post autor: Carotinka »

Mój dry bed doszedł wczoraj. Jestem nim zachwycona. Koniec z trocinami walającymi się po całym domu Prośkowi też strasznie przypadł do gustu. Od razu zaczął biegać, popcornować po klatce i wylegiwać się na zmianę. Pod spód daje mu żwirek drewniany. Na szczęście nie mam problemu z przemakaniem czy przykrym zapachem ponieważ Elmo kożysta z kuwety. :102:
Monique

Post autor: Monique »

Iza1004 osobiście bardzo dziękuję za informacje ! :buzki: Żwirek drewniany mi się kończy, więc tym razem chyba skuszę się na ten EKO ! 8-) Tylko z tego co widzę, to 20kg (44zł) kosztuje prawie tyle samo co 30kg drewnianego (45zł). Skoro wystarcza na dłużej to może i tak się opłaca. :think:
Andzia

Post autor: Andzia »

U mnie podkłady seni znacznie spadły na jakości.
wkład rzadki, ceratka cienka( rozpada sie prawie w dotku :szczerbaty: ),szybko przecieka na PP
Jakas nowa, ulepszona ? :lol: :twisted:
Awatar użytkownika
Chryzantem
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: Chryzantem »

właśnie zamierzam pierwszy raz, na próbę, dać do klatki trociny zamiast peletu (żwirku).
jedyne wyjście to trociny pod matę łazienkową, czy mogę dać matę na spód a na to trociny? nie chcę dawać samych trocin na kuwetę, bo nie jest w idealnym stanie :/
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Andzia, dobre są z Bella Happy - więcej waty niż w Seni, takie ja mam przynajmniej wrażenie ;)
Ja używam Baby Dream z Rossmanna, fajne są, tylko że małe 60x60, a resztę klatki po prostu traktuję trotami i sprawdza się fajnie - sprzątam co dwa albo trzy dni ;)
Andzia

Post autor: Andzia »

Dropsio pisze:Andzia, dobre są z Bella Happy - więcej waty niż w Seni, takie ja mam przynajmniej wrażenie ;)
Ja używam Baby Dream z Rossmanna, fajne są, tylko że małe 60x60, a resztę klatki po prostu traktuję trotami i sprawdza się fajnie - sprzątam co dwa albo trzy dni ;)
do kuwety potrzebuje podkladow na wiekszy rozmiar
60 mnie nie bardzo

a jaka cena tych Baby Dream?

przy moich 6 sikawicach schodzi mi obenie 5-6szt dziennie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Świnkowe mieszkanie”