Prosiaczkowe perypetie ♥

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartusiaMartus
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Re: ☀ Yoko [*], Cookie, Zeus i Rubin i jeszcze ktoś...

Post autor: MartusiaMartus »

Ale masz cudnych świnkopanów :love: Będę Was śledzić :D
Bonia [*],Roma [*] Runa [*] Bianca i Vera- moje Księżniczki :-D http://www.forum.swinkimorskie.eu/viewt ... =55&t=5716[/color][/b]

Roma 5.11.2016-.11.17
Bonia 2.12.2012-31.07.16
Runa 2016-2018
Dropsio

Post autor: Dropsio »

Najlepsze jest to, że Cosiek po tym spotkaniu stracił tylko troszkę sierści i miał małego siniaka! Nie wiem jak to możliwe, oglądałam go kilka razy, ale dziury nie było... A Drops dosłownie na nim zawisł :roll:

Ja też już kilkanaście razy zastanawiałam się, co zrobić z chłopakami - u mnie niby agresorem jest Drops, tak mi się na początku wydawało. Dopiero później, po długiej obserwacji zobaczyłam, ze Drops po prostu się broni! Widziałam kilka sytuacji, gdzie Cosiek zaganiał Dropsika w kąt po czym nie chciał go wypuścić, turkotał na niego i próbował dominować, choć bardzo nieudolnie. Na początku Drops prędzej czy później wyślizgiwał się większemu koledze albo Cośkowi po prostu się nudziło i odchodził sam, ale po jakimś czasie Dropsik zaczął co raz częściej używać zębów. W końcu doszło do tego, że przestraszony odwijał Cosiowi za każdym razem, jak ten się do niego zbliżał. A na pierwszy rzut oka można stwierdzić, że Cosiek jest niewinny... Może u Ciebie też tak jest? Może Cookie po prostu się boi? Może ma jakiś uraz do innych świnek?
Ja już kilkanaście razy myślałam, czy nie lepiej byłoby Cośka oddać, a wziąć Dropsowi innego kolegę. Ale im bardziej się zastanawiałam i obserwowałam, tym bardziej utwierdziłam się w przekonaniu, że mieszkanie przez kratki to na razie najlepszy pomysł. Owszem, Coś czasem szarpie kratki i próbuje się dostać do Dropsa, ale jak tylko ten podchodzi zainteresowany do kolegi, to Coś znów zaczyna turkotać i straszyć Dropsa. Rozmawiałam z lubię, u której mieszka świnka która jeśli dobrze pamiętam jest albo bratem, albo kuzynem Cosia. Świniak z identycznym charakterem, lubię próbowała go łączyć w różnych kombinacjach, ale za każdym razem jest to samo - albo świnka terroryzuje inne, albo sama jest terroryzowana. Zwierzak mieszka sam. Boje się, że gdybym spróbowała wyadoptować Cosia, to ten jeździłby od domu do domu bo nie mógłby się dogadać z żadną świnką...
Dropsikowi może uda się dobrać w przyszłym roku towarzysza, teraz nie ma szans. Nie wiem z resztą jak zareaguje po przygodach z Cosiem. O wyadoptowaniu nie ma mowy - jest u nas od ponad 4 lat, świniak z niego bardzo proludzki... Jest po prostu przywiązany. Jak wyjeżdżam, to potrafi siedzieć w kącie, nie chce jeść, trochę czasu mija zanim zacznie "w miarę" normalnie funkcjonować. A jak przyjeżdżam, to potrafi pogryźć kogokolwiek kto odważy się koło mnie usiąść jak akurat siedzę z Dropsem :twisted:
Rozpisałam się nie o tych świniach, które dotyczy wątek :ups: Ale może u Was jest podobnie? Może Cookie tak na prawdę nie jest agresywny "ot tak"?
Tu-Tu

Post autor: Tu-Tu »

Chocolate Monster pisze:Chłopcy,prosze o całkowitą zgodę.Tu-tu ma w klatce 5 samców,więc możesz tam podpytać
Niestety,ale mało pomogę,bo łączenie przeszło bardzo spokojnie.Ja najpierw połączyłam dwóch ,a potem wszystkich razem,żeby nowy czuł się raźniej z drugą znaną jej świnką.Ogólnie to już myślę nad 6-stym samcem,ale się bardzo boję łączenia
Awatar użytkownika
Cooyo
Kontakt:

Post autor: Cooyo »

MartusiaMartus, dziękujemy :D

Dropsio - no to widzisz, u mnie bójki nie wyglądają aż tak poważnie, ale skutki mają tragiczne :?
Może i masz rację, ale nawet jak się broni to i tak obrywa ten drugi i to tak całkiem poważnie :roll:
Albo jest taka sytuacja: stoi sobie Cookie przy misce, nie je z niej, ani nic, tylko stoi. Podchodzi Rubin z zamiarem jedzenia, od Cookiego nic nie chce, a ten zaczyna wrzeszczeć i grozić Rubinowi zębami. I tak stoi i wrzeszczy (ma możliwość ucieczki), a Rubin nie może zjeść :roll:
Co do oddawania - może wynika to z mojego samolubstwa, ale nawet nie chcę myśleć o oddaniu któregokolwiek... I jestem wyznawcą zasady, że zawsze istnieje jakieś wyjście zanim przyjdzie czas na ostateczność 8-)

Poza tym zauważyłam, że zagroda + klatka to kiepskie połączenie - kiedy wszyscy trzej wlezą do klatki to od razu zaczynają się kłótnie o walki, bo w szerokości im za ciasno... Może uda mi się wykombinować szeroką zagrodę na całości, ale wiadomo, klatka zawsze wygodniejsza, bo można coś zawiesić, zamknąć itd. Nie wiem, pomyślę jeszcze. A na razie pozostanie 2+2, bo Cookie z małym całkiem dobrze się dogaduje, więc na razie powinno być w porządku

Tu-tu, no to ja zrobiłam podobnie i mi się chłopacy, którzy wcześniej ze sobą mieszkali zaczęli się tłuc... A jak u ciebie wygląda ze świnkowym mieszkankiem? Jakie wymiary i jak to wygląda? Bo u mnie właśnie z tą klatką chyba jest problem...
Zapraszamy do naszego wątku - tutaj! :D
Obrazek

Cookie, Zeus, Rubin, Onyks, Anubis :love:

Yoko i Hippo na zawsze w mojej pamięci :candle: :swieca:
Tu-Tu

160-tka połączona z 140-tką.W środku każdy ma po legowisku,są 2 hamaki,4 miseczki,2 poidła,szeroki paśniczek,2 tunele z siana i norka.Na dnie dry-bed (160) i mata łazienkowa (140).Mam nadzieję,że nic nie pominęłam ;)
Szkoda,że chłopcy się biją,ale mam nadzieję,że się zaakceptują :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Cooyo
Kontakt:

Hmm... A klatki połączone krótszym czy dłuższym bokiem?
Obrazek

Chocolate Monster

Post autor: Chocolate Monster »

Dłuższym ;)
Awatar użytkownika
Bulletproof
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

A to wredny świń.. :nono: Łączenie 2 dominujących i jednego agresywnego z młodym samcem może faktycznie być ciężkie :/
A co do klatki to nie lepiej coś takiego jak u mnie? Wtedy mogłabyś z PP wyciąć szerszą kuwetę i długą na ile chcesz, albo w kształcie L-ki, to by mieli więcej miejsca dla każdego, a powiesić na kratkach się da, tylko od góry goło, ale o ile nie masz żadnych większych zwierzaków to przecież nie problem :) No i koszty niższe o jakieś 80% xd

Obrazek
Awatar użytkownika
Cooyo
Kontakt:

Chocolate Monster pisze:Dłuższym ;)
A no właśnie, to od razu mają bardzo dużo w szerokości :) A jak mi w czwórkę wejdą do tej małej 120 to są i kłótnie :roll:

Bulletproof, znaczy oni mają podobną zagrodę 120 x 100 około i ta jest w porządku, tylko, że jak wszyscy władują się do tej klatki, to nie mają jak uciekać na boki, bo w szerokości za mała :idontknow: Chyba, że przystawiłabym do zagrody dłuższym bokiem, ale wtedy mają tylko malutkie przejście łączące, a ciąć klatkę jakoś mi szkoda :roll:
No nic, jeszcze pomyślę nad czymś.
Obrazek

Tu-Tu

Widzę,że już Choco za mnie odpowiedziała :nono: :lol: Powiem jeszcze,że ta luka co zostaje (ok.20 cm) zagrodzona jest powyginanym przeze mnie paśnikiem metalowym ,przymocowanym zaciskami :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”