Podziel się z nami swoimi myślami!

Dyskusje niekoniecznie o świnkach.

Moderatorzy: Panna Fiu Fiu, Dzima, kakazuma

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Lusia123

Re: Podziel się z nami swoimi myślami!

Post autor: Lusia123 »

Może mój nie jest taki pokręcony ,ale jak się obudziłam byłam nieco zmieszana :
Tak po krótce..
Ja byłam obserwatorką, mój pokój tyle ,że bez łóżka. Stoją 2 klatki. W każdej po 2 świnki. Oczywiście druga klatka zajmuje miejsce łóżka. Niby nic...
Budzę się i myślę chwilę o ów śnie.
Zaraz ja mam tylko dwie świnie ! - chyba - zrywam się na równe nogi i ,tak nic nie przybyło .
Tak teraz się zastanawiam może to sen proroczy ?
I świnki zabiorą mi łóżko ?
Awatar użytkownika
Chryzantem
Miejscowość: Katowice
Kontakt:

Post autor: Chryzantem »

mnie się śniło, że Zośka urodziła 4 małe świnki, bo okazało się że Stefka jest... Stefanem :szczerbaty: od razu po przebudzeniu zajrzałam jej w podwozie, żeby się upewnić że to był tylko sen :lol:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Miejscowość: Częstochowa/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jack Daniel's »

Ech... media manipulują, a ludzie to łykają jak pelikany i teraz protestują przeciwko czemuś, co nie nastąpi. Chociaż mam ubaw.
Lusia123

A co oni tam znowu zrobili ?
Ja już nie potrafie oglądać telewizji :roll:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Nic w sumie.
Czytałem właśnie ten niby pro-life projekt ustawy antyaborcyjnej i nie ma w nim nic, czym straszy partia Razem i feministki :D
Awatar użytkownika
Bulletproof
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Bulletproof »

Nigdy nie zrozumiem, dlaczego ludzie są przeciwni aborcji. A tym bardziej jak popierają to argumentami odnoszącymi się do religii. Jestem wierząca, ale aż mnie skręca jak ktoś uparcie brnie w takie przekonania... :roll:
Awatar użytkownika
Cynthia
Moderator globalny
Miejscowość: Kęty/Zielonka
Kontakt:

Post autor: Cynthia »

Jack Daniel's pisze:Nic w sumie.
Czytałem właśnie ten niby pro-life projekt ustawy antyaborcyjnej i nie ma w nim nic, czym straszy partia Razem i feministki :D
Możesz dać linka do tego, też chętnie przeczytam
Lusia123

A no coś mi podobny nagłówek wyświetlił się na poczcie :think:
Awatar użytkownika
Jack Daniel's
Kontakt:

Cynthia pisze:
Jack Daniel's pisze:Nic w sumie.
Możesz dać linka do tego, też chętnie przeczytam
Szczególnie art 152, paragraf 4 bo to o rzekomym przedłożeniu zdrowia i życia matki, nad ratowanie płodu
http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/ ... le/784.pdf
O zaostrzeniu przepisów aborcyjnych wynikających z gwałtu nic nie ma w proponowanych zmianach. Co więcej, projekt zakłada wprowadzenie edukacji seksualnej do szkół, jako obowiązkowej.
sempreverde

Post autor: sempreverde »

"1.15. Uclivlenie prawa do ochronyżycia dziecka z uwagi na podejrzenie, że zostało poczęte wskutek
czynu zabronionego
Wreszcie, odwołując się do normy wyrażonej w art. 4a ust. l pkt 3 należy na wstępie dokonać
jej precyzyjnego odczytania, wskazując że dotyczy zarówno popełnienia przestępstwa
zgwałcenia ( art. 197 k.k.), czy przestępstwa seksualnego wykorzystania bezradności lub
upośledzenia (art. 198 k.k.) ale również popełnienia innego czynu zabronionego, jak np.
obcowanie płciowe dwóch osób poniżej piętnastego roku życia (art. 200 § . l k.k.),
kazirodztwo (art. 201 k.k.), a nawet stosunek płciowy w miejscu publicznym skutkujący
zgorszeniem publicznym, co zgodnie z art. 51 § l ustawy z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks
wykroczeń (Dz. U. z 2015, poz. l 094) stanowi czyn zabroniony.
1.16. W przypadku przestępstwa zgwałcenia, czy seksualnego wykorzystania bezradności lub
upośledzenia, dobrem chronionym wydaje się prawo matki do odpowiedzialnego
decydowania o posiadaniu dzieci, wyrażone w preambule ustawy. W pierwszej kolejności
należy jednak zwrócić uwagę, że Trybunał Konstytucyjny stwierdził już w orzec?-eniu z 28
maja 1997 r., sygn. K 26/96, że "prawo do posiadania dziecka może być interpretowane
wyłącznie w aspekcie pozytywnym, a nie jako prawo do unicestwienia rozwijającego się
płodu ludzkiego". Nie można bowiem decydować o posiadaniu dziecka w sytuacji, gdy
dziecko to już rozwija się w fazie prenatalnej. Innymi słowy, nie istnieje prawo do
nieurodzenia dziecka. W efekcie wskazana przesłanka zezwalająca na przerwanie ciąży nie
jest usprawiedliwiona żadną wartością, prawem ani wolnością konstytu1:il Co więcej, o ile
. . GIJJf?~g
I
r •
zgwałcenie stanowi zachowanie przestępne i karygodne, a jego ofiara przeżywa cierpienie tak
fizyczne jak i psychiczne, to k.oncentrując się na zagadnieniu sytuacji psychicznej ofiary
zgwałcenia, nie można tracić z pola widzenia problemu jeszcze jednej - równie ważnej -
osoby, czyli dziecka, które w żaden sposób nie ponosi winy za czyn, który jego ojciec
wyrządził jego matce. W sytuacji dokonania aborcji, powstaje jeszcze większe zło, bowiem
dziecko staje się kolejną ofiarą tej dramatycznej sytuacji. Aktualnie przesłanka opisana w art.
4a ust l pkt 3 Ustawy stanowi unikalny w dzisiejszej kultlirze prawnej przypadek
odpowiedzialności życiem za czyny osób trzecich. Prawo bowiem dopuszcza, by negatywne
konsekwencje przestępczych działań sprawcy przestępstwa zgwałcenia, ponosiła osoba
niewinn::t - dziecko. Problem jest tym poważniejszy, że formą tej odpowiedzialności jest
pozbawienie życia. Ustawowe odebranie prawa do życia tym dzieciom poczętym, których
ojciec (lub rodzice) podejrzewany jest o popełnienie czynu zabronionego, stanowi
niedopuszczalny we współczesnym systemie prawnym powrót do odpowiedzialności karnej
za winy cudze. Nie można także zapominać, że takie przyzwolenie ustawowe prowadzi do
głębszego zranienia matki, dokładając do traumy ofiary zbrodni cierpienie wynikające
z syndromu post-aborcyjnego. Dopuszczalność tej przesłanki uchylenia ochrony życia
stanow~ jaskrawy przykład kapitulacji państwa, które nie tylko nie zapobiegło przestępstwu,
ale nie jest w stanie zapewnić należytego wsparcia matce i dziecku, oferując jedynie
przyzwolenie i refundację uśmiercenia niewinnego człowieka. Nie pozostawia również
wątpliwości proporcja w jakiej pozostają do siebie dobro w postaci wolności do decydowania
o posiadaniu dzieci oraz prawo do życia. "

Ja to rozumiem tak, że jak kobieta jest zgwałcona, to ma urodzić - bo przecież inaczej będzie mieć jeszcze gorzej, bo wystąpi u niej syndrom poaborcyjny.

Poza tym ustawa nie przewiduje możliwości aborcji w przypadku ciężkiego uszkodzenia płodu, a wszystko, co się rozwinie z połączenia komórki jajowej i plemnika podlega ochronie. Bo niekoniecznie powstaje człowiek! Polecam lekturę o zaśniadach, uwaga - zdjęcia są dość obrzydliwe (takie gluty - zdjęcia guzów). https://patolodzynaklatce.wordpress.com ... -czlowiek/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze sprawy”