Izetka, Coco i Minutka
Moderator: pastuszek
Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
- lunorek
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Izetka, Coco i Minutka Coco znowu chora :(
Trafiłaś w 10tkę z lekami na serce. Jeśli kardiologiczna świnia Ci charczy to znaczy dokładnie tyle, że dotychczasowe dawki leków już nie działają. I wtedy kołomyja, ciśnienie w górę, przeciążone serce, obrzęk płuc, woda, wysięk z nosa, od wody i wysięku wtórne nadkażenia bakteryjne. U nas to samo, Ivy znowu huczała w te upały, odkasływała mi co rusz, pojechałam z nią do PV, miała kolejne echo + usg, diagnoza: masywny obrzęk płuc, właściwie nic powietrzności u niej nie było widać, dostała dodatkową dawkę Prilium na dobę + ten Prilacton na lewą komorę, po ok 2 tyg powtórzyłyśmy samo usg. Płuca praktycznie idealne. Jak nie u niej... Bez żadnego antybiotyku. Niestety, musimy się pogodzić z tym, że woreczek leków będzie nam stopniowo pęczniał. Zdrówka dla Coco!
- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
Nie widziałam wcześniej, a tu tyle problemów
bardzo mocno za Coco
i za spokojną podróż i przeprowadzkę (to chyba już po )
dużo sił Dominiko 

jeszcze jesteśmy w Kaliszu, troszkę się pokomplikowało , jak to życie.. ale to dobrze bo Coco miała i ma jeszcze trochę czasu na wydobrzenie i nie będzie na pewno już upałów - jedziemy w przyszłym tygodniu.
Jest lepiej (aż się boje pisać..) Nie furczy i nie dusi się..
Chociaż - chciałam Jej zmniejszyć dawkę furosemidu (żeby odciążyć nerki) ale nic z tego - tego dnia już po południu ( nie dostała dawki w południe) zaczęła furczeć na nowo wywołując u mnie panikę
podałam od razu dodatkową dawkę i się uspokoiło.. uff.. waży nadal malusieńko - jak dochodziła do 1200 ( to duża świnka) tak teraz 871
(co i tak już jest dużo bo spadła do 820 niestety..
) doszła karma ratunkowa ze świstaka i Alfavet RodiCare instant i pomogło - zaczęła jeść. już teraz je wszystko.. ale było naprawdę nieciekawie.. dziękujemy wszystkim którzy nas wspierali..
Jest lepiej (aż się boje pisać..) Nie furczy i nie dusi się..
Chociaż - chciałam Jej zmniejszyć dawkę furosemidu (żeby odciążyć nerki) ale nic z tego - tego dnia już po południu ( nie dostała dawki w południe) zaczęła furczeć na nowo wywołując u mnie panikę

- Siula
- Miejscowość: Tarnowo Podgóne
- Kontakt:
Oby już dobrze było i mała nabrała sił i wagi

- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt:
Oj teraz dużo czasu minie zanim nadrobi utracone gramy
Może zamienić jej furosemid na coś bezpieczniejszego? Nie wiem czy u świnek się to stosuje ale np u psów fajnie sprawdza się spironolakton (trochę słabiej działa moczopędnie ale jest "bezpieczniejszy" dla nerek i nie wypłukuje potasu z organizmu). Wtedy można by było ją przerzucić na ten słabszy lek a raz na jakiś czas podawać furosemid (bo on nie jest polecany do ciągłego stosowania...). Oczywiście mam nadzieję, że jesienią już będzie lepiej bo pogoda się poprawi

Może zamienić jej furosemid na coś bezpieczniejszego? Nie wiem czy u świnek się to stosuje ale np u psów fajnie sprawdza się spironolakton (trochę słabiej działa moczopędnie ale jest "bezpieczniejszy" dla nerek i nie wypłukuje potasu z organizmu). Wtedy można by było ją przerzucić na ten słabszy lek a raz na jakiś czas podawać furosemid (bo on nie jest polecany do ciągłego stosowania...). Oczywiście mam nadzieję, że jesienią już będzie lepiej bo pogoda się poprawi
- diefenbaker
- Miejscowość: Piaseczno
- Kontakt:
Re: Izetka, Coco i Minutka Coco
Co u Coco i reszty stada...?
- urszula1108
- Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
- Kontakt:
- sosnowa
- Miejscowość: Warszawa
- Kontakt:
Re: Izetka, Coco i Minutka Coco
Też bym chciała wiedzieć. Dawno tu nie byłam tyle przeoczyłam. Mam nadzieję, że wszystko ok.
- martuś
- Miejscowość: Złocieniec
- Kontakt: