Izetka, Coco i Minutka

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Re: Izetka, Coco i Minutka Coco znowu chora :(

Post autor: lunorek »

Trafiłaś w 10tkę z lekami na serce. Jeśli kardiologiczna świnia Ci charczy to znaczy dokładnie tyle, że dotychczasowe dawki leków już nie działają. I wtedy kołomyja, ciśnienie w górę, przeciążone serce, obrzęk płuc, woda, wysięk z nosa, od wody i wysięku wtórne nadkażenia bakteryjne. U nas to samo, Ivy znowu huczała w te upały, odkasływała mi co rusz, pojechałam z nią do PV, miała kolejne echo + usg, diagnoza: masywny obrzęk płuc, właściwie nic powietrzności u niej nie było widać, dostała dodatkową dawkę Prilium na dobę + ten Prilacton na lewą komorę, po ok 2 tyg powtórzyłyśmy samo usg. Płuca praktycznie idealne. Jak nie u niej... Bez żadnego antybiotyku. Niestety, musimy się pogodzić z tym, że woreczek leków będzie nam stopniowo pęczniał. Zdrówka dla Coco!
Awatar użytkownika
diefenbaker
Miejscowość: Piaseczno
Kontakt:

Post autor: diefenbaker »

Nie widziałam wcześniej, a tu tyle problemów :sadness: bardzo mocno za Coco :fingerscrossed: :fingerscrossed: i za spokojną podróż i przeprowadzkę (to chyba już po ) :fingerscrossed: dużo sił Dominiko :pocieszacz:
dominika45

Post autor: dominika45 »

jeszcze jesteśmy w Kaliszu, troszkę się pokomplikowało , jak to życie.. ale to dobrze bo Coco miała i ma jeszcze trochę czasu na wydobrzenie i nie będzie na pewno już upałów - jedziemy w przyszłym tygodniu.
Jest lepiej (aż się boje pisać..) Nie furczy i nie dusi się..
Chociaż - chciałam Jej zmniejszyć dawkę furosemidu (żeby odciążyć nerki) ale nic z tego - tego dnia już po południu ( nie dostała dawki w południe) zaczęła furczeć na nowo wywołując u mnie panikę :idontknow: podałam od razu dodatkową dawkę i się uspokoiło.. uff.. waży nadal malusieńko - jak dochodziła do 1200 ( to duża świnka) tak teraz 871 :jupi: (co i tak już jest dużo bo spadła do 820 niestety.. :sadness: ) doszła karma ratunkowa ze świstaka i Alfavet RodiCare instant i pomogło - zaczęła jeść. już teraz je wszystko.. ale było naprawdę nieciekawie.. dziękujemy wszystkim którzy nas wspierali..
Anulka1602

Post autor: Anulka1602 »

Za Coco mocno trzymamy :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
Siula
Miejscowość: Tarnowo Podgóne
Kontakt:

Post autor: Siula »

Oby już dobrze było i mała nabrała sił i wagi :fingerscrossed: :fingerscrossed: :fingerscrossed:
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Oj teraz dużo czasu minie zanim nadrobi utracone gramy :pocieszacz:
Może zamienić jej furosemid na coś bezpieczniejszego? Nie wiem czy u świnek się to stosuje ale np u psów fajnie sprawdza się spironolakton (trochę słabiej działa moczopędnie ale jest "bezpieczniejszy" dla nerek i nie wypłukuje potasu z organizmu). Wtedy można by było ją przerzucić na ten słabszy lek a raz na jakiś czas podawać furosemid (bo on nie jest polecany do ciągłego stosowania...). Oczywiście mam nadzieję, że jesienią już będzie lepiej bo pogoda się poprawi
Obrazek
Awatar użytkownika
diefenbaker
Miejscowość: Piaseczno
Kontakt:

Re: Izetka, Coco i Minutka Coco

Post autor: diefenbaker »

Co u Coco i reszty stada...?
Awatar użytkownika
urszula1108
Miejscowość: Nadolice Wlk/Wrocław
Kontakt:

Post autor: urszula1108 »

No właśnie, co słychać?
Obrazek
Awatar użytkownika
sosnowa
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: sosnowa »

Też bym chciała wiedzieć. Dawno tu nie byłam tyle przeoczyłam. Mam nadzieję, że wszystko ok.
Awatar użytkownika
martuś
Miejscowość: Złocieniec
Kontakt:

Post autor: martuś »

Dominika skacze po innych wątkach a o swoim zapomniała :idontknow:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”