Pinki, Ivy, Eris, Freya, Hag, Sarcia, Lilo, Tsunami i mała

Tutaj opowiadamy o naszych pupilach.

Moderator: pastuszek

Regulamin forum
Tematy nie odwiedzane dłużej niż 90 dni będą usuwane.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Re: Pulpetta Wyłupek - leczymy zapalenie płuc...

Post autor: joanna ch »

jak piszczy przy sikaniu lub bobkowaniu to mogą być problemy z piaskiem/kamieniem w pęcherzu itp itd. Ale nie wiem czy to ma jakiś związek z antybiotykiem...
Awatar użytkownika
lunorek
Miejscowość: Warszawa
Kontakt:

Post autor: lunorek »

Witaj patrycjo, dzięki, że napisałaś. Zawsze trochę łatwiej, jak można pogadać z kimś,kto ma takiego samego typu prosiaczki i podobne doświadczenia za sobą. Biegunki mała właśnie nie ma, odpukać. Boję się, że to mogłoby być właśnie zapalenie pęcherza, bo tak się dziwnie trochę momentami wczoraj napinała, albo nie daj Boże jakaś drożdżyca odbytu :( Probiotyku nie daję, bo nic nam nie zalecono, co mnie właśnie dziwi. Ale zamierzam właśnie coś zdroworozsądkowo włączyć, bo przy 10 dniowej terapii dwoma antybiotykami by się przydało moim zdaniem, tylko nie wiem co... Oglądałam wstępnie preparat dr Seidela dla gryzoni, ale wczoraj babka w zoologu obok nas, bardzo fajna kobitka zresztą, która też ma swoje trzy świnki, a zoolog jest bez zwierząt, w stylu hipcia, polecała mi kupić i podać zwykły lakcid. Ponoć można i jest bardziej skuteczny. Tyle tylko, że to preparat dla człowieka i nie wiem co o tym myśleć, choć wiem, że część naszych leków jest przecież wykorzystywana w leczeniu świnek. Co podawałaś swoim dziewczynkom? Poobserwuję ją jeszcze dzisiaj, gdybym zauważyła podobne objawy jak wczoraj, to skonsultuję się z MV. W tym nosie dalej jej puka, mniej ale jednak kurczę puka i przestać pukać nie chce...
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

Asiu, też właśnie nie wiem, mało pije odkąd jest chora, też o tym piasku sobie pomyślałam wśród innych opcji. Staram się jej teraz dawać dużo soczystych warzyw, głównie ogórka i pomidora, żeby miała czym siusiać i przepłukiwała się. Jak będzie dalej popiskiwała, to pozostaje MV... Dajesz coś swoim na piasek? Może mogę coś podać ziołowego w stylu Uroseptu naszego co jej nie zaszkodzi, a może dodatkowo tylko pomóc? Jest coś takiego? Dajesz coś swoim pannom? Jeśli tak, to napisz proszę co i w jakiej dawce. Mała waży ciut ponad 1 kg.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 11:04 przez lunorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kimera
Moderator globalny
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Post autor: kimera »

Jeśli nie masz dostępu do Bio-lapisu albo innego probiotyku dla roślinożerców, możesz podać Lakcid, nie zaszkodzi. Spróbuj popytać o probiotyk w najbliższym gabinecie weterynaryjnym, powinni mieć na stanie.
Moczopędne są różne ziółka, ale możesz spokojnie podać np. Urosept. Ze względu na wygodę podawania, polecam działający tak samo Uronat, który ma sproszkowane drobno zioła zamknięte w łatwych do otworzenia kapsułkach.
Awatar użytkownika
joanna ch
Miejscowość: Warszawa Saska Kępa
Kontakt:

Post autor: joanna ch »

o matko to bardzo źle że nie powiedzieli o probiotyku :shock: zapomnieli prawdopodobnie, to się często zdarza :shock:
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

No nic nam nie powiedzieli, ani słowa, dali tylko te dwa antybiotyki, komplet strzykawek ( w tym tych wielkich :evil: ) i instrukcję jak kłuć. Jak idziemy na kontrolę, to ją owszem oglądają, ale głownie osłuchują i koniec. Teraz nawet nie mamy żadnego zalecenia kontroli, jedynie gdyby się coś działo niepokojącego, ale dr Kasia dała mi wizytówkę i kontakt do siebie i mówiła, że gdyby coś złego się z małą działo to dzwonić i konsultować. Więc jeśli dzisiaj jeszcze Pulpetka mi będzie piszczeć, to zadzwonię do nich i jak coś to znowu na wizytę się umówię. Nie mam dostępu do Bio-lapisu niestety. Mogę zaraz zerknąć czy da się to gdzieś kupić. Zaraz pójdę do apteki, po igły o większej średnicy, kupię lakcid i uronat. Nie zaszkądzą jej, a mogą pomóc.
Kimero, a ile tego Lakcidu na nią i Uronatu, jeśli mogę podpytać?
Awatar użytkownika
pucka69
Wiceprezes ds. finansowych
Miejscowość: Warszawa - Ursynów
Kontakt:

Post autor: pucka69 »

Warto dać probiotyk nawet teraz, mam fermactiv, no ale w domu, na Ursynowie. Ech ... Kurczę, nie wpadłam na to że nie dajesz, dałabym ci od razu w niedzielę :glowawmur:
Daje się go 2 x dziennie po większej szczypcie lub dwóch, min. 0,5 h po antybiotyku ( zarówno doustnym jak i takim w zastrzyku)
Lakcid - pół ampułki 2 x dziennie
Obrazek
patrycja

Post autor: patrycja »

Probiotyk koniecznie. Ja daję prawie zawsze BIOPRON 9, ma ponoć najbaradziej zbliżone szczepy do tych świnkowych więc dla świnek najlepszy. Jeśli u weta i w aptece nie ma Biopronu 9, to kupuję MULTILAC(zbliżony do BIOPRONU9). Jeśli daję antybiotyk 2 razy dziennie to staram się jedną kapsułkę probiotyku na dwa raz dać- rano i wieczorem. Jeśli będziesz miała Lakcid to też dobrze.
patrycja

Post autor: patrycja »

Biedna Pulpetta! Jeśli będziesz nadal popiskiwać to czeka Was wizyta u weta bo to popiskiwanie coś oznacza, ale dobrze, że nie ma biegunki, bardzo dobrze! Skinny to, moim zdaniem, bardzo wrażliwe świnki. Trzymam kciuki bardzo mocno za Pulpettę - podobną do mojej Petroni skinny :fingerscrossed: :). Piszcie jak u Was.
Awatar użytkownika
lunorek
Kontakt:

Dzięki dziewczyny za info, w aptece będę jednak późnym popołudniem dopiero, póki co podałam jej Multilac, bo znalazłam pół opakowania w domu ;) Z siusianiem na razie się uspokoiło i oby tak zostało, bo mnie prośka skutecznie straszy co chwilę. Patrycjo, zajrzę do Twoich dziewczyn do wątku wieczorem, jak tylko wrócę z pracy, bo niestety zaraz muszę lecieć. Dobrze, że już piątek, bo ten tydzień, począwszy od soboty, to jakiś zwariowany rollercoaster :shock:
@Pucko, dzięki za dobre chęci, też wtedy o tym jakoś nie pomyślałam, bo bym przynajmniej Ciebie podpytała co podawać :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze świnki”