Trawa dla świnek

Czyli co powinna, a czego nie może jeść świnka morska

Moderator: pastuszek

MojProsiaczekTolek

Re: Trawa dla świnek

Post autor: MojProsiaczekTolek »

malwusia9 pisze:mam pytanie a czy są jeszcze jakieś kwiaty liście które nie poleca się świnkom do jedzenia
Myślę że lepiej jest się skupić na tych, które można podawać i po prostu tych, których nie ma na tej liście nie podawać. Uważam że tak będzie prościej, bo nigdy nie ma się pewności czy wypisze się wszystkie niedozwolone (zresztą i tak jak to sprawdzić?).
Warto więc zajrzeć na tę stronkę i `wykuć na pamięć` : http://www.forum.swinkimorskie.eu/ziola.php :love:
malwusia9

Post autor: malwusia9 »

Dziękuje bardzo :buzki:
korni89

Chcę zasiać trawę

Post autor: korni89 »

Witam Was!
Zastanawiam się, czy w doniczce zasiać trawę dla świniaków mych. Jakoś boję się zbierać taką sprzed bloku, czy nawet gdzieś nad wodą, gdzie psy załatwiają swoje potrzeby.
Czy to dobry pomysł by siać trawę? Nie mam za bardzo czasu, aby chodzić po lasach i zbierać trawy, chociaż w czwartek/piątek planuję wycieczkę po mniszka lekarskiego, tylko na prawdę muszę pójść gdzieś daleko.
Czy jak kupię nasiona w jakimś markecie to styknie?

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
pauli
Miejscowość: Łódź
Kontakt:

Re: Chcę zasiać trawę

Post autor: pauli »

ja próbowałam ze zwykłą trawą, kupiłam w ogrodniczym. ale trafiłam na jakieś dekoracyjne dziadostwo - cienkie łodyżki :)
za to z powodzeniem wysiewam owies - szybko rośnie a prosiaki uwielbiają :) sieję na ziemi lub na ręcznikach papierowych ;) przyspieszenie wzrostu - najpierw namaczam owies kilka godzin, potem wysiewam i przykrywam folią na kilka/kilkanaście godzin (uwaga na pleśń). i rośnie pięknie :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Też sieje owies i polecam, nawet bez folii wyrasta w niecały tydzień, można ściąć i poczekać kolejne kilka dni aż odrośnie i znów jest do ścięcia.
korni89

Czyli lepszy będzie owies niż stricte trawa? Może spróbuję.
Zasiałam kiedyś bazylię - to w doniczce urosła mi: bazylia, pokrzywa i chyba oregano :|, zasiałam natkę pietruszki, to mam natkę pietruszki i coś jeszcze :|. Nie wiem dlaczego rośnie coś czego nie posiałam... Myślałam, że urośnie mi ładne, bujne, grube... a tutaj? Kiszka. Na kanapkę do smaku, ale nie dla świnki by sobie pojadła...
Awatar użytkownika
Lilith88
Miejscowość: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Lilith88 »

Trawy są różne gatunki a w takich paczkach jak kupisz trawę do zasiania na trawnik to właśnie nie wiadomo co Ci z tego wyrośnie a młody owies wygląda jak ładna gruba trawka i bardzo smakuje świnkom ;)

To co Ci wyrosło w doniczkach to i tak możesz dać świniakom, one zjedzą ze smakiem :)
twojawiernafanka

Post autor: twojawiernafanka »

Proszę o przeglądanie działów przed założeniem nowego wątku.
Tematów o trawie było już wiele - jeśli nie znajdziesz w nich odpowiedzi, można je kontynuować. Pozwala nam to zachować porządek na forum :)
korni89

@ twojawiernafanka
Zastanawiałam się właśnie, gdzie mam dać temat, czy tutaj, czy zakładać nowy... Przepraszam, poprawię się :D
Carly

Post autor: Carly »

Według mnie trawa sprzed bloku nie jest odpowiednia chodzi o spaliny :? one mogą śwince zaszkodzić :o
ODPOWIEDZ

Wróć do „Żywienie”